.

Αναμένεται 25-30% η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού στην Υψηλή Τάση

Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης του πακέτου μέτρων για τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία, βρίσκει τους ανθρώπους του κλάδου της παραγωγής με τα κομπιουτεράκια στα χέρια να υπολογίζουν τα οφέλη από τις νέες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ, κατανέμεται ως εξής:

70,5 εκατ. ευρώ, αφορά στις συμβάσεις διακοψιμότητας με την αίρεση της συμφωνίας της τρόικας, που εκκρεμεί να δοθεί στις συναντήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης
50 εκατ. ευρώ, θα έρθουν από την επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ σε βιομηχανίες - νοικοκυριά μέσω εκπτώσεων
20 με 25 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον μηχανισμό αντιστάθμισηςτων ρύπων
5 εκατ. ευρώ περίπου θα προέλθουν από μείωση του Τέλους ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) για τις βιομηχανίες μέσης τάσης
Πως κατανέμονται αυτά τα ποσά ως μειώσεις για τα ενεργειακά κόστη της βιομηχανίας;
Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του βιομηχανικού κλάδου τα μέτρα, θα φέρουν εκπτώσεις 25% με 30% στο κόστος ηλεκτρισμού που πληρώνουν σήμερα οι χαλυβουργίες.
Αναλυτικά, από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα που πληρώνει σήμερα για να δουλεύει νύχτα μια χαλυβουργία, αναμένεται να υπάρξει μείωση κατά 12 ευρώ από το μέτρο της διακοψιμότητας και κατά 5 ευρώ από εκείνο της αντιστάθμισης.
Όσο για τις επιπτώσεις από το φυσικό αέριο, η έκπτωση εκτιμάται ότι θα είναι 5 ευρώ η μεγαβατώρα, από την επιστροφή κερδών της ΔΕΠΑ
Αντίστοιχα, έκπτωση 13%-15% εκτιμάται ότι φέρνουν τα μέτρα στοκόστος ηλεκτρισμού για τις βιομηχανίες μεταποίησης όπως κλωστοϋφαντουργίες και υαλουργίες (που ανήκουν στη Μέση Τάση)
Ειδικότερα, τα 94 ευρώ που πληρώνει σήμερα ως κόστος ηλεκτρισμού μια βιομηχανία μέσης τάσης, αναμένεται να μειωθούν κατά 7 ευρώ από το ΕΤΜΕΡΑ και κατά 5 ευρώ από την αντιστάθμισηΣύνολο 12 ευρώ.
Με τα μέτρα αυτά, η βιομηχανία θεωρεί -εφόσον εφαρμοστούν στο σύνολό τους- ότι συγκροτείται ένα ικανοποιητικό πακέτο που θα δώσει μια σημαντική πνοή στον κλάδο. Αν και ήδη υπάρχει καθυστέρηση, θεωρείται ότι τα μέτρα πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται άμεσα. Πλέον το ενδιαφέρον της βιομηχανίας σε σχέση με το κόστος ενέργειας επικεντρώνεται στο κομμάτι της φορολογίας, αλλά και στο θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου