.

Λήψη μέτρων διάσωσης για 60 βιομηχανίες στην Υψηλή και Μέση Τάση


«Tα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ας περιμένουμε όμως την εξειδίκευσή τους». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση κύκλων της βιομηχανίας στο πακέτο μέτρων, αξίας 150 εκατ. ευρώ, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου. Το «πακέτο» για περίπου 60 βιομηχανίες στην Υψηλή και Μέση Τάση, τελεί υπό την αίρεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένεται να εξειδικευτεί μετά από διαβούλευση και να ανακοινωθεί την Τετάρτη. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

Αντιστάθμιση κόστους ρύπων: Πρόκειται για ενεργοποίηση σχετικής δυνατότητας που δίνει η ευρωπαϊκή οδηγία για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και αφορά στην αντιστάθμιση των επιπλέον χρεώσεων επί της τιμής του ρεύματος εξ αιτίας των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων με τα οποία επιβαρύνεται το τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Ο κ. Μανιάτης που ανακοίνωσε το μέτρο, δήλωσε ότι το ελληνικό σχέδιο έχει σταλεί στη Κομισιόν και τη Δευτέρα θα δημοσιοποιηθεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση με τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. Θα κοστίσει γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές των ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια.
Λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία της ανστιστάθμισης δεν έδωσε, το επικρατέστερο όμως σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η απευθείας αποζημίωση των βιομηχανιών μέσω των εσόδων του Δημοσίου από τη διάθεση των δικαιωμάτων ρύπων. Τα άλλα σενάρια αφορούν στη δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων στις βιομηχανίες. Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί την αντιστάθμιση από το 2013. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαγεωργίου προωθούνται:
H εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ) στη Μέση Τάση με την Υψηλή Τάση.
Εφαρμογή της «διακοψιμότητας». Το μέτρο αφορά στη δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, να μειώνει ή να διακόπτει την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας για συγκεκριμένες ώρες σε περιπτώσεις που κρίνει ότι το επιβάλλει η ευστάθεια του συστήματος.
Σε αντάλλαγμα, οι βιομηχανίες θα αποζημιώνονται. Θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα, ενδεχομένως μέχρι φέτος το φθινόπωρο, οπότε θα αρχίσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, απ' όπου θα μπορούν να αγοράζουν ρεύμα οι βιομηχανίες. Το μέτρο και ο τρόπος που θα λειτουργήσει βρίσκεται ακόμα υπό διαβούλευση με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες διατηρούν ενστάσεις, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές. Οι αποφάσεις αναμένονται την Τετάρτη, ενώ το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ. Στη διακοψιμότητα δεν θα συμμετέχουν τα ορυχεία της ΔΕΗ.
Εκπτωση
Εκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου μέσω επιστροφής ενός μέρους από τα κέρδη της ΔΕΠΑ του 2013 σε όλους τους πελάτες της, βιομηχανίες, ηλεκτροπαραγωγούς, αλλά και οικιακούς καταναλωτές μέσω των συμψηφισμών που θα κάνουν οι Εταιρείες Παροχής Αερίου. Οι διαβουλεύσεις με τη ΔΕΠΑ για το ποσοστό επί των κερδών που θα διατεθεί είναι σε εξέλιξη, ενώ σε διαπραγμάτευση είναι η βάση υπολογισμού, αν δηλαδή θα είναι από τα κέρδη της εμπορικής εταιρείας ΔΕΠΑ, εκδοχή προς την οποία φέρεται να κλίνει η εταιρεία και οι μέτοχοί της, δημόσιο και ΕΛΠΕ ή όλου του ομίλου, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΕΣΦΑ.
Τα συνολικά κέρδη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ το 2013 ήταν γύρω στα 151 εκατ. ευρώ. Το μέτρο είναι ανεξάρτητο της επικείμενης συμφωνίας ΔΕΠΑ-Gazprom.
Φυσικό αέριο
Παράταση της ένταξης των μεγάλων πελατών Φυσικού Αερίου στην κατηγορία των επιλέγοντων πελατών ως τις 31/12/2015, ακόμα και αν έχουν χάσει λόγω κρίσης το status του επιλέγοντα πελάτη. Οι επιλέγοντες μπορούν να αγοράζουν απευθείας αέριο από τη ΔΕΠΑ σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις ΕΠΑ, απ' όπου υποχρεωτικά αγοράζουν οι μικρότερες βιομηχανίες.
Τέλος, σχετικά με τα τιμολόγια που δίνει η ΔΕΗ στη βιομηχανία, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε με νόημα ότι το Δημόσιο θα πάρει θέση στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ που θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου για την τιμολόγηση της «Αλουμίνιον». Οι δύο υπουργοί δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το κόστος κάθε μέτρου, ο κ. Μανιάτης όμως είπε ότι θα διεκδικήσει περί τα 35 εκατ. ευρώ από το αδιάθετο ποσό του αποθεματικού, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε σχηματιστεί για τη χρηματοδότηση των πρόσφατων μέτρων για την αιθαλομίχλη.
Αισιοδοξία Παπαγεωργίου για συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom
Οι νέες τιμές θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο 2013, όταν έγινε η αναγγελία της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το ρωσικό όμιλο για την αναθεώρηση της σύμβασης
Tην αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ και Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα κλείσουν εντός των ημερών εξέφρασε χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου. Ο υφυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη νέα τιμή, δήλωσε ότι θα κλείσει τις επόμενες ημέρες, είπε όμως ότι στα νέα, μακροχρόνια συμβόλαια που έχουν συνάψει εταιρείες της ηπειρωτικής Ευρώπης με τη Gazprom η μέση τιμή κυμαίνεται γύρω στα 393 δολ/1.000 κυβικά μέτρα. Οι νέες τιμές θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο 2013, όταν έγινε η αναγγελία της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το ρωσικό όμιλο για την αναθεώρηση της σύμβασης. Η μείωση, λόγω της αναδρομικότητας, θα περάσει σε όλους τους πελάτες της ΔΕΠΑ.
Η φόρμουλα υπολογισμού της τιμής για τη ΔΕΠΑ θα είναι ανάλογη της φόρμουλας που χρησιμοποιεί η Gazprom για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρίες. Η σύνδεση με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένει, όπως είπε, εκτιμώντας ότι στο μέλλον και μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί η Gazprom να δεχθεί τη σύνδεση της φόρμουλας με τις τιμές hub του αερίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί η μείωση των ελάχιστων ποσοτήτων που πρέπει να αγοράζει η ΔΕΠΑ κάθε χρόνο επί ποινή προστίμου και η παράταση της συμφωνίας για 10 χρόνια, σύμφωνα με την οψιόν της τρέχουσας σύμβασης που λήγει το 2016.
Στην Κομισιόν
Ο κ. Μανιάτης που ανακοίνωσε το μέτρο, δήλωσε ότι το ελληνικό σχέδιο έχει σταλεί στη Κομισιόν και τη Δευτέρα θα δημοσιοποιηθεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση με τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. Θα κοστίσει γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές των ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια.
Λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία της ανστιστάθμισης δεν έδωσε, το επικρατέστερο όμως σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η απευθείας αποζημίωση των βιομηχανιών μέσω των εσόδων του Δημοσίου από τη διάθεση των δικαιωμάτων ρύπων

Της Μανταλένας Πίου από την Ημερησία...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου