.

Έντονη αντίδραση παραγόντων της βιομηχανίας για τις δηλώσεις Ζερβού για το ενεργειακό κόστος

Την έντονη αντίδραση παραγόντων της βιομηχανίας και εν γένει της αγοράς ενέργειας προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου της ΔΕΗ στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη σε μια στιγμή που στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου (λόγω και των ‘‘λουκέτων‘‘ σε ιστορικές βιομηχανίες) βρίσκεται το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους, με την κυβέρνηση να δείχνει ότι έχει θέσει το θέμα σε προτεραιότητα.
Η τοποθέτηση του κ. Ζερβού ότι τα οιωνεί κρατικά μονοπώλια ΔΕΗ και ΔΕΠΑ δεν μπορούν να πωλούν κάτω του κόστους γιατί οι διοικήσεις τους θα πάνε στον Εισαγγελέα, εκλαμβάνεται από τους υπόλοιπους «παίκτες» ως προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν σε δικαστικό και ρυθμιστικό επίπεδο. Και τούτο διότι στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ βιομηχανίας και ΔΕΗ βρίσκεται, ακριβώς, ο αντικειμενικός προσδιορισμός του κόστους της λιγνιτικής παραγωγής.

Παράγοντες της αγοράς ενέργειας θεωρούν ότι στο εσωτερικό της ΔΕΗ λειτουργούν διαχρονικά δυνάμεις οι οποίες θεωρούν ότι δικαιούνται όχι μόνο να χαράσσουν πολιτική για λογαριασμό της κυβέρνησης αλλά και να την εγκαλούν. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι δυνάμεις θα έχουν «το πάνω χέρι» στη δημόσια παρουσία της ΔΕΗ ή όχι, σχολιάζουν οι συνομιλητές του energypress. «Στις ευνομούμενες πολιτείες υπάρχουν και άλλες Αρχές: αν η Κυβέρνηση είναι όμηρος αυτών των απαξιωμένων συστημάτων, ας παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού» λένε χαρακτηριστικά οι συγκεκριμένοι κύκλοι.
Οι ίδιοι κύκλοι, αναφερόμενοι στο άλλο μεγάλο ζήτημα που σχετίζεται με το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, δηλαδή την διαπραγμάτευση με τη Gazprom για την τιμή του αερίου, επισημαίνουν ότι 10 περίπου μέρες μετά την «κήρυξη του τέλους» των διαπραγματεύσεων από τον κ. Σαχίνη, η διαπραγμάτευση αυτή δεν έχει λήξει ακόμα και η Κυβέρνηση, με «νύχια και με δόντια» προσπαθεί να μειώσει την τελική τιμή και να βελτιώσει τους υπόλοιπους όρους.
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου