.

«Ασθενική» η απόδοση του ΑΔΜΗΕ – Ερωτηματικά για τους μνηστήρες

Η απόφαση που πρόκειται να λάβει τις επόμενες ημέρες η ΡΑΕ για το ποσοστό εσόδου (τη σταθερή απόδοση) του ΑΔΜΗΕ την τρέχουσα χρονιά, 2014, δεν αφορά στην πραγματικότητα τους πιθανούς διεκδικητές της εταιρείας. Ωστόσο θεωρείται ότι θα αποτελεί ένα μήνυμα για τη φιλοσοφία αντιμετώπισης του θέματος και την επόμενη χρονιά, 2015, οπότε λογικά θα έχει αναδειχθεί ο πλειοδότης στο διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ και συνεπώς θα επηρεαστούν τα κέρδη του από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Σήμερα η απόδοση είναι 8%. Ανεξάρτητοι παρατηρητές εκτιμούν ότι, για να αποτελεί δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτών, το ποσοστό πρέπει να ξεπεράσει αρκετά το 10% και να κινηθεί σε επίπεδα 11 – 12%. Παρόλα αυτά για το 2014 πρέπει να θεωρείται εντελώς απίθανο να υπάρξει απόφαση της ΡΑΕ για σημαντική αύξηση. «Το πολύ πολύ να δούμε ένα ποσοστό περί το 8,5%» εκτιμά αξιόπιστος παράγοντας, και μένει να επιβεβαιωθεί το αληθές της εκτίμησής του. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται πάντως και οι πληροφορίες του energypress. Οι λόγοι είναι προφανείς: Πρώτον, δεν είναι εύκολο να δικαιολογηθεί μια τέτοια αύξηση όταν το ρίσκο της χώρας – σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό του εύλογου εσόδου - έχει μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Δεύτερον, την όποια αύξηση εσόδου θα πρέπει να την πληρώσουν οι λογαριασμοί ρεύματος και στις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.
Το θέμα αυτό πάντως είναι το κλειδί στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Διότι η τιμολογιακή πολιτική του ΑΔΜΗΕ καθορίζεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το επενδυτικό του πρόγραμμα (επίσης εγκρίνεται από τη ΡΑΕ), επομένως οι τοποθετήσεις έχουν ένα εξασφαλισμένο ποσοστό επιστροφής των επενδεδυμένων χρημάτων βάσει του οποίου διαμορφώνονται τα έσοδα, άρα και οι αποδόσεις των κεφαλαίων.
Ένα επιπλέον ρίσκο που υπάρχει στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ σχετίζεται με τις επισφάλειες, ένας κίνδυνος που στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού παραμένει υψηλός εξαιτίας του γνωστού θέματος των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ.
 Ο διαγωνισμός
 Πάντως, μετά και την υπερψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, το επόμενο βήμα είναι ότι μέσα στο προσεχές διάστημα, η ΔΕΗ θα συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ., και αμέσως μετά θα προκηρύξει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η προκήρυξη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προθεσμίες για την υποβολή προσφορών.
Ποιοι θα είναι οι διεκδικητές; Εκτός από διαχειριστές δικτύων μεταφοράς άλλων χωρών που έχει κατά καιρούς ακουστεί ότι ενδιαφέρονται για τον ΑΔΜΗΕ, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση δέχεται κρούσεις και από pension funds, καθώς και από επενδυτικά ταμεία με συμμετοχές στις υποδομές, προερχόμενα είτε από την Ε.Ε. είτε από τις ΗΠΑ.
 Πρόκειται για funds, που συνήθως διαχειρίζονται κεφάλαια συνταξιοδοτικών ταμείων και τα οποία ψάχνουν για ευκαιρίες στο χώρο των υποδομών, και ειδικά των δικτύων ηλεκτρισμού, βρίσκοντας ελκυστικές αυτού τους είδους τις επενδύσεις, αφενός επειδή είναι χαμηλού ρίσκου, αφετέρου επειδή προσφέρουν σταθερές αποδόσεις υψηλότερες από εκείνες των ομολόγων. Τους τελευταίους μήνες, τέτοιες κινήσεις πληθαίνουν στην Ευρώπη, με πιο πρόσφατη την εξαγορά του φιλανδικού δικτύου. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η καναδική Borealis, το επενδυτικό όχημα του συνταξιοδοτικού ταμείου των Δημοτικών Υπαλλήλων του Οντάριο(«OMERS»), μαζί με άλλους επενδυτές, εξαγόρασαν τη θυγατρική στα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού της φιλανδικής εταιρείας Fortum Corporation.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου