.

ΓΕΝΟΠ: Η θυσία της ΔΕΗ

  • Η ανάπτυξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και ο θάνατος της ΔΕΗ
  • Το Κράτος βάζει τους κανόνες
  • Καμιά υγιής επιχείρηση δεν επιβιώνει πουλώντας κάτω από το κόστος παραγωγής

Για μια ακόμη φορά η ΔΕΗ θα πρέπει να «θυσιαστεί» και δυστυχώς ο κατάλογος των «θυσιών» είναι μακρύς τα τελευταία χρόνια…
  • Στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς Η/Ε της απαγορεύτηκε να κάνει επενδύσεις
  • Στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς τη «φέσωσαν» (όπως και το Ελληνικό Δημόσιο) μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι ιδιώτες πάροχοι Η/Ε στη γνωστή υπόθεση που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη
  • Στο όνομα της «κατεπείγουσας» ανάγκης του Ελληνικού Κράτους να συγκεντρώσει έσοδα, της επέβαλαν να εισπράξει το χαράτσι (και την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών «εκτοξεύθηκαν» πάνω από το έναμιση (1,5 ) δισεκατομμύριο ευρώ)
Ασκώντας πίεση και απειλώντας με απολύσεις εργαζομένων οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, απαιτούν από την κυβέρνηση μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ (να παίρνουν το ρεύμα δωρεάν). Αν όμως αυτή η πίεση μετακυλισθεί στη ΔΕΗ, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία εξαιτίας ρυθμίσεων και κυβερνητικών αποφάσεων συσσωρεύει οφειλές και χάνει έσοδα .
Η ΔΕΗ έχει πληρώσει «χρυσάφι» τις επενδύσεις των ιδιωτών παραγωγών ( Elpedison, Protergia, ΗΡΩΝ) με τις αλλεπάλληλες «πατέντες» της Οριακής Τιμής, της Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και θα συνεχίσει να πληρώνει με την πιο πρόσφατη «πατέντα» – Ελληνική συνεισφορά στην Επιστήμη της Πολιτικής Οικονομίας και ειδικότερα στη θεωρία του ανταγωνισμού- το Διπλασιασμό των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος.
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ δεν ασκεί Βιομηχανική Πολιτική. Αυτό είναι προνόμιο του κράτους, το οποίο βάζει και τους κανόνες. Κανόνες όπως αυτοί που υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να αγοράζει το ρεύμα από τους ιδιώτες παραγωγούς με τιμή πάνω από 130 ευρώ ανά MWh (πληρωμές της ΔΕΗ προς τρείς συγκεκριμένους παραγωγούς από το Σεπτέμβριο 2013) και την ίδια στιγμή να πουλά σε αυτούς , όπως στην περίπτωση της Αλουμίνιον της Ελλάδας με τιμή 36,7 ευρώ (απόφαση Διαιτησίας).
Επειδή, οι Ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες θέτουν ζήτημα κόστους και επειδή ΟΛΟΙ ΜΑΣ θέλουμε στη χώρα μας να υπάρχει Οικονομική Ανάπτυξη (κατανάλωση, εξαγωγές) και Απασχόληση καλούμε την Κυβέρνηση να καλύψει τη διαφορά των 100 ευρώ από Κοινοτικούς Πόρους είτε από το Πρωτογενές Πλεόνασμα.
Οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι καταστροφική για τη ΔΕΗ γιατί καμιά υγιής επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει πουλώντας κάτω από το κόστος παραγωγής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου