.

Σπάρτακος: Μελέτη για το κόστος λιγνίτη της ΔΕΗ σε σύγκριση με τα κόστη του εξωτερικού

Κύριε Πρόεδρε

Αφορμή για την αποστολή της παρούσας αποτελεί η εξαιρετικού ενδιαφέροντος και σημασίας μελέτη την οποία εκπόνησε ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Απόδοσης Ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε κ. Μάριος Λεονάρδος, μελέτη η οποία αναλύει και συγκρίνει το κόστος του λιγνίτη της ΔΕΗ με το αντίστοιχο κόστος λιγνιτωρυχείων του εξωτερικού.

Την ώρα που Σύμβουλοι επιχειρήσεων (όπως η Booz) έχουν την άποψη ότι δεν είναι δυνατή η σύγκριση αλλά και την ώρα που δημοσιεύματα στον τύπο παρουσιάζουν το κόστος του λιγνίτη με διαστρεβλωμένη εικόνα, εύκολα  αντιλαμβάνεται κανείς ότι  ελλοχεύει ο κίνδυνος παρουσίασης ανακριβών/επισφαλών αποτελεσμάτων.
Παράλληλα, μέσα σε αυτό το σκηνικό η ΔΕΗ Α.Ε, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε να απαντήσει επί του θέματος, δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως και σαφώς.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (και όχι μόνο) εκτιμά ότι η μελέτη που είναι απολύτως τεκμηριωμένη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά και όλα τα εφόδια προκειμένου η ΔΕΗ χωρίς ενδοιασμούς να καταθέσει ξεκάθαρα τη θέση της (Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο) σχετικά με το ότι η ΔΕΗ συγκρινόμενη με αντίστοιχες εταιρείες του Εξωτερικού έχει πετύχει το χαμηλότερο πλήρες κόστος λιγνίτη παρά το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το αντίθετο.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της μελέτης και τα συμπεράσματα αυτής, που έχουμε στα χέρια μας:
  • Ο πλέον ενδιαφέρον δείκτης είναι το κόστος των εκσκαφών εκπεφρασμένο σε €/m³. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους κόστη των διαφόρων φάσεων της εργασίας (εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά & απόθεση) καθώς και των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (γραμματείες, λογιστήρια, τοπογράφοι κτλ). Βέβαια και αυτό το κόστος εξαρτάται από τα γεωλογικά (άρα και μη τροποποιούμενα) χαρακτηριστικά ενός κοιτάσματος, αλλά και από το πόσο σωστά δουλεύει ένα Ορυχείο.
  • Τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ επιτυγχάνουν ανάλογο έως πολύ χαμηλότερο κόστος εκσκαφών εκπεφρασμένο σε €/m³ σε σχέση με λιγνιτωρυχεία άλλων χωρών. Συνεπώς μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι τα ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ.
  • Το κόστος του λιγνίτη είναι αυξημένο λόγω της υψηλής σχέσης εκμετάλλευσης, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.
  • Το κόστος του λιγνίτη ως καυσίμου, εκπεφρασμένο σε €/Gcal, είναι από τα υψηλότερα διεθνώς για λιγνίτη λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμογόνου δυνάμεως (Gcal/t) του κοιτάσματος.
      Κύριε Πρόεδρε
       Με βάση τα ανωτέρω συμπεράσματα, ξεκάθαρα πλέον μπορεί να καταλήξει κάποιος στο ότι η ΔΕΗ παρότι εκμεταλλεύεται τα διεθνώς δυσμενέστερα κοιτάσματα, επιτυγχάνει το χαμηλότερο κόστος εξόρυξης λιγνίτη και συνεπώς εξασφαλίζει την φθηνότερη παραγωγή KWh για τους καταναλωτές (τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους). Βεβαίως ούτε η μελέτη ούτε και ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν οι δείκτες παραγωγικότητας και άρα να μειωθεί περαιτέρω το κόστος λιγνίτη. Αντιλαμβάνεται όμως κάποιος ότι κάτι τέτοιο,προϋποθέτει επενδύσεις στον πάγιο και βοηθητικό εξοπλισμό των Ορυχείων καθώς και προσλήψεις προκειμένου να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αργία.
       Συνεπώς, η ΔΕΗ Α.Ε έχοντας στα χέρια της την μελέτη του κ. Λεονάρδου, δύναται πλέον να πείσει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι πιέζουν για μειώσεις στην τιμή της KWh με την απαίτηση ότι μπορεί να συμπιεστεί το κόστος λιγνίτη υπό τις παρούσες συνθήκες.
      Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επιθυμεί, τέλος, να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τον Διευθυντή Σχεδιασμού κ. Λεονάρδο για την εξόχως χρήσιμη και εμπεριστατωμένη μελέτη του.

Παρακάτω δίνεται η μελέτη:

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου