.

Η επόμενη ημέρα για την είσοδο στρατηγικού στον ΑΔΜΗΕ

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ ανοίγει και τυπικά το δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού. Τόσο η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω του στρατηγικού επενδυτή όσο και το ιδιωτικό μάνατζμεντ, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τα μέγιστα για την υλοποίηση κομβικών έργων για το δίκτυο ηλεκτρισμού, όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων, της Κρήτης αλλά και το γιγαντιαίο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης, Κύπρου, Ισραήλ.
Το ερώτημα της επόμενης ημέρας ωστόσο είναι ποιος ή ποιοι είναι οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι για την εταιρεία. Ήδη είναι γνωστό ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, διαμηνύοντας ότι έχουν αρχικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση, ιταλικές και κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δίκτυα. Ο λόγος για τον Ιταλό διαχειριστή Terna και τον κινεζικό κολοσσό State Grid China Corporation. Στις δύο προτάσεις η κοινή συνισταμένη εντοπίζεται στο ρόλο που επιφυλάσσουν οι δύο εταιρείες για το διαχειριστή, καθώς υπάρχουν σχέδια για διεθνή επέκταση και επενδύσεις που θα καταστήσουν την ελληνική εταιρεία περιφερειακό πόλο.

Εκτός όμως από τις δύο αυτές εταιρείες, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κρούσεις και από ειδικά επενδυτικά ταμεία, ασφαλιστικών φορέων από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που αρέσκονται σε τέτοιου είδους επενδύσεις.
Πρόκειται για ταμεία που διαχειρίζονται ασφαλιστικές περιουσίες και τα οποία αναζητούν ασφαλείς τοποθετήσεις σε εταιρείες με σταθερό margin. Και ακριβώς επειδή η τιμολογιακή πολιτική του ΑΔΜΗΕ καθορίζεται από ανεξάρτητη αρχή (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το επενδυτικό του πρόγραμμα (επίσης εγκρίνεται από τη ΡΑΕ) οι τοποθετήσεις έχουν ένα εξασφαλισμένο ποσοστό επιστροφής της επένδυσης βάσει του οποίου διαμορφώνονται τα έσοδα άρα και οι αποδόσεις των κεφαλαίων. Βεβαίως στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ υπάρχει πάντα το ρίσκο των επισφαλειών, που για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού παραμένει υψηλό (είναι γνωστό το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ).
Υπό το πρίσμα αυτό ίσως ο κυριότερος παράγοντας αβεβαιότητας για την πώληση – μεγαλύτερος και από τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις οι οποίες στην ουσία αποτελούν προειδοποιητικές βολές ενόψει της αποκρατικοποίησης, ορόσημο της μητρικής ΔΕΗ - εντοπίζεται στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού. Να θυμίσουμε τέλος ότι η επίσημη δικαιολογία της Gazprom για τη μη κατάθεση προσφοράς για τη ΔΕΠΑ (σαφώς οι πραγματικές αιτίες είναι πιο σύνθετες και περιλαμβάνουν και άλλες παραμέτρους) ήταν τα χρέη προς την εταιρεία που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα από το ντόμινο των οφειλών στην αγορά της ενέργειας.
(capital.gr)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου