.

Η ΔΕΗ ετοιμάζεται για εκπτώσεις

«Πλάτη» στην κυβερνητική προσπάθεια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους καλείται να βάλει και η ΔΕΗ, καθώς σημαντικά μέτρα όπως η διακοψιμότητα και η αντιστάθμιση δεν φαίνεται να προχωράνε άμεσα. Η σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ μετά από παρέμβαση του Δημοσίου, ως βασικού μετόχου, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδας και μεταξύ ΔΕΗ και άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών μέσης και υψηλής τάσης για το λιγνιτικό κόστος παραγωγής που θα αποτελέσει τη βάση των τιμολογίων ανά επιχείρηση.
Η απόκλιση είναι τεράστια, καθώς η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το μέσο λιγνιτικό της κόστος διαμορφώνεται στα 59,14 ευρώ η μεγαβατώρα, η Αλουμίνιον με απόφαση Διαιτησίας στα 36 ευρώ η μεγαβατώρα, οι Χαλυβουργίες στα 34 ευρώ η μεγαβατώρα (Σοβέλ) και στα 25 ευρώ η μεγαβατώρα (Μάναισης).


Πληροφορίες φέρουν τη ΔΕΗ και την Αλουμίνιον μετά και από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές μεταξύ του επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού και του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου να έχουν συμφωνήσει σε τιμή πολύ κοντά στα 42 ευρώ η μεγαβατώρα που όρισε η ΡΑΕ ως προσωρινή, η οποία θα δοθεί με τη μορφή της έκπτωσης όγκων, ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής της ΔΕΗ. Μεγάλες εκπτώσεις όγκου αναμένεται να δοθούν και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης, οι οποίες θα καταλήγουν σε τιμές αποδεκτές από τη βιομηχανία. Από το κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν τα παραπάνω στη σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα κριθεί και η στάση της ενεργοβόρας βιομηχανίας, η οποία μετά και τον «πάγο» που έβαλε η τρόικα στα μέτρα της διακοψιμότητας και της αντιστάθμισης, βλέπει τα τιμολόγια της ΔΕΗ ως τη μοναδική δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Σε συνάντηση που είχε χθες το προεδρείο της ΕΒΙΚΕΝ με την τρόικα, έγινε σαφές, όπως μεταφέρουν αρμόδια στελέχη, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει βραχυπρόθεσμα μέτρα. Η τρόικα ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους της βιομηχανίας ότι δεν έχει απορρίψει τίποτα γιατί δεν έχει παραλάβει από την ελληνική κυβέρνηση τίποτα ολοκληρωμένο. Αναμένει ενημέρωση αναλυτική και τεκμηριωμένη για να αποφασίσει. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων σε αναβολή ενός οκταμήνου τουλάχιστον.

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου