.

Greenpeace: Επιστολή στους Ευρωβουλευτές σχετικά με την Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική

Με αφορμή την από 31 Ιανουαρίου επιστολή του ΥΠΕΚΑ, με την οποία έμμεσα καλείται το ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίξει τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ευρωπαϊκό πλαίσιο έως το 2030, αντί για τις προτάσεις των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, η Greenpeace προτείνει τα εξής στους ευρωβουλευτές:

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται σε σύγκρουση με τις επιταγές της επιστήμης για την συγκράτηση της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στους +2°C, δεν εγγυάται την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αγνοεί πλήρως τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπλέον εκχωρεί το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης (αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα και πρωτοπορία στις πράσινες τεχνολογίες), στους οικονομικούς της εταίρους (ΗΠΑ, Κίνα), με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και την μετακίνηση πράσινων επιχειρήσεων εκτός Ευρώπης.
Αντίθετα, η κοινή πρόταση των Επιτροπών Περιβάλλοντος (ENVI) και Ενέργειας (ITRE) προβλέπει μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ και συμπεριλαμβάνει φιλόδοξο και δεσμευτικό στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας, απαραίτητο μέτρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, την μείωση ενεργειακού κόστους και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Η Greenpeace εκφράζει την ανησυχία της για τη στάση του ΥΠΕΚΑ η οποία, καλυπτόμενη από τη συντηρητική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τορπιλίζει την προοπτική περισσότερων επενδύσεων που συμβάλλουν στη μετάβαση σε μία σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία χαμηλού άνθρακα. Υπενθυμίζουμε ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα στοιχίζει 500 δις € ετησίως, ενώ το κόστος της ρύπανσης στη δημόσια υγεία εκτιμάται σε περίπου 170 δις € κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας φιλόδοξος στόχος για τις ΑΠΕ μπορεί να δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή οικονομία 500.000 θέσεις εργασίας περισσότερες ως το 2030 σε σύγκριση με ένα μόνο στόχο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ως εκ τούτου, η Greenpeace σας καλεί:
· Να υποστηρίξετε το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για τρεις διαφορετικούς στόχους και να καταψηφίσετε τις τροπολογίες που προτείνουν συνδυασμένο στόχο για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας ή για έναν μόνο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
· Να υποστηρίξετε τις τροπολογίες που ενισχύουν τον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα που υποδεικνύει η επιστήμη και να καταψηφίσετε τις τροπολογίες που υπονομεύουν τον στόχο που υιοθέτησαν οι επιτροπές ENVI και ITRE για ελάχιστη μείωση των εγχώριων εκπομπών κατά 40% έως το 2030.
· Να υποστηρίξετε την τροπολογία που ενισχύει το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων.
Την ώρα που η ανεργία και η ενεργειακή φτώχεια μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και το ενεργειακό κόστος αποτελεί μείζον πολιτικό και οικονομικό ζήτημα, τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτούνται οι πολιτικές αποφάσεις που θα συμβάλλουν στην απεξάρτηση της Ευρώπης και της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα και θα προωθήσουν φιλικές προς το περιβάλλον και την οικονομία επενδύσεις.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που λάβατε υπόψη ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου