.

Τι περιλαμβάνει το ενεργειακό μνημόνιο [Στο ΤΑΙΠΕΔ περνάει σύντομα το 17% της ΔΕΗ]

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται σύντομα το 17% των μετοχών της«μεγάλης» ΔΕΗ στο πλαίσιο επικαιροποίησης του πλάνου ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα προσχέδια της νέας συμφωνίας κυβέρνησης- τρόικας, το οριστικό κείμενο της οποίας ανακοινώνεται μάλλον από εβδομάδα.
Η μεταβίβαση των μετοχών του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ (μέχρι σήμερα είχαν μεταβιβαστεί μόνο τα δικαιώματα ψήφου) εκκρεμούσε εδώ και καιρό, και σύμφωνα με το εν λόγω draft της εν λόγω συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Η μεταβίβαση των μετοχών είναι απαραίτητη προκειμένου να «μπει μπροστά» κάποια στιγμή εντός του έτους η τρίτη και τελική φάση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Τον διαγωνισμό εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για το 17% της ΔΕΗ θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ αφού τα έσοδα θα κατευθυνθούν στηνκάλυψη του δημοσίου χρέους, αντίθετα με τα εκείνα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και του ΑΔΜΗΕ που θα ενισχύσουν προσωρινά την αξία της μητρικής εταιρείας.
Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της ενέργειας, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω προσχέδιο, εκτός από τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, θα συγκαταλέγονται επίσης η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ", η εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, και η προκήρυξη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ. Η τελευταία βρίσκεται ακόμη προς έγκριση στην ειδική επιτροπή της Βουλής.
Έπειτα από την παραχώρηση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, το ποσοστό τουΔημοσίου στα δικαιώματα ψήφου μετόχων της ΔΕΗ θα διαμορφωθεί στο 34,123%, ενώ το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ θα ανέλθει στο 17%.
Θυμίζουμε ότι παρʼ ότι η μεταβίβαση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ προς το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινωθεί από το Σεπτέμβριο του 2012, τελικά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Έτσι, σήμερα, το Δημόσιο συνεχίζει να ελέγχει το51% της ΔΕΗ, με δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο το fund Silchester International Investors με 13,8%.
Τι άλλο περιλαμβάνει το ενεργειακό μνημόνιο
Κατά τα λοιπά, το ενεργειακό μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης στη τελική του μορφή, τη μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων της ΔΕΗ, τις συμβάσεις διακοψιμότητας, την αντιστάθμιση του κόστους των ρύπων, καθώς και το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο(Gas Market Reform) μέσα στο 2015.

"Περνάει" έτσι το σύνολο των μέτρων μείωσης ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, όπως ανέφερε και στο ρεπορτάζ της 17ης/3/2014 το Energypress, παρά την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί μέχρι και το περασμένο Σάββατο ότι η τρόικα συνεχίζει να διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις σε πολλά απ' αυτά.

Συγκεκριμένα, εγκρίνεται η μείωση από 10% ως και 35% των βιομηχανικών τιμολογίων της ΔΕΗ, τα οποία όμως θα αναθεωρούνται κάθε φορά που θα αλλάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού.

Όταν για παράδειγμα την 1η Οκτωβρίου του 2014, (όπως αναμένεται) τεθούν σε ισχύ οι πρώτες δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (NOME) με συνέπεια να μειωθούν περαιτέρω τα βιομηχανικά τιμολόγια, τότε η ΔΕΗ θα έχει δικαίωμα να τα αναθεωρήσει προς τα πάνω.

Ακριβώς επειδή η μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων συνδεεται με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, θεωρείται προσωρινό μέτρο, με ισχύ για ένα συν ένα έτος, και με αρχικό προϋπολογισμό τα 65 εκατ. ευρώ.

"Περνάει" επίσης η ρύθμιση των συμβάσεων διακοψιμότητας που θα δώσουν τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να έχουν εκπτώσεις στο ρεύμακάθε φορά που θα αναστέλλουν τη λειτουργία τους κατόπιν εντολής του διαχειριστή. Παρά τις ενστάσεις των δανειστών ότι το μέτρο εφαρμόζεται μόνο σε χώρες με υπερβάλλουσα ζήτηση και προβλήματα ευστάθειας στο σύστημα ηλεκτρισμού, τελικά φαίνεται ότι η τρόικα πείστηκε. Ο αρχικός προϋπολογισμός του μέτρου ήταν 70 εκατ. ευρώ.

"Περνάει" και το μέτρο της αντιστάθμισης των ρύπων(προυπολογισμού 20 εκατ. ευρώ), το οποίο ισχύει ήδη σε πάρα πολλές χώρες.

Άνοιγμα μέσα στο 2015 της λιανικής στο φυσικό αέριο

Εκτός από τα παραπάνω, στη συμφωνία θα γίνεται αναφορά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ότι μέσα στο 2015 θα πρέπει να ανοίξει η λιανική αγορά του φυσικού αερίου (Gas Market Reform).
Το πως θα ανοίξει, αν θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο για την κατάργηση των μονοπωλίων των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), αν θα τους δοθεί αποζημίωση και τι ύψους θα είναι αυτή, δεν είναι ακόμη γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι στη συμφωνία θα αναγράφονται σαφή χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα και αυτής της αγοράς.

Στη συμφωνία θα γίνεται φυσικά αναφορά και στην ανάγκη μηδενισμού του ελλείμματος των ΑΠΕ στο τέλος του 2014, που ως γνωστόν θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με την εξοικονόμηση πόρων που θα προέλθουν από το νομοσχέδιο του New Deal, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή αναμένεται από ημέρα σε ημέρα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου