.

Δάνειο €235 εκατ. για τα δίκτυα της ΔΕΗ

Τη σύμβαση χορήγησης δάνειου συνολικού ύψους 235 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού (θυγατρική της ΔΕΗ ΔΕΔΔΗΕ) υπέγραψαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Mihai Tanasescu και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός. Το δάνειο προέρχεται από μια ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης συνολικού ύψους 415 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών της ενέργειας από την ΕΤΕπ και αφορά σε έργα της περιόδου 2013 – 2015 για το δίκτυο διανομής και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.


Κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αναφέρθηκε στην δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει χορηγήσεις συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα, μέσα στη διάρκεια της κρίσης. "Έχουμε δεσμευτεί να δανείζουμε περισσότερο την Ελλάδα γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στη χώρα και τις προοπτικές της", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Tanasescu το 2013 τριπλασιάστηκε ο όγκος των δανείων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα από 0,55 σε 1,47 δισ. ευρώ, ενώ βελτιώθηκε και η ποιότητα του δανεισμού με δεδομένο ότι 650 εκατομμύρια διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης αυξήθηκαν οι χορηγήσεις για την καινοτομία και την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους.

Για το 2014 ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι οι χορηγήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν εκ νέου το 1 δισ. ευρώ, ενώ ήδη στην αρχή του έτους, μαζί με τα δάνεια που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, έχει γίνει μια καλή αρχή και έχουν εγκριθεί περίπου 0,5 δισ. ευρώ. "Η δέσμευσή μας για χορηγήσεις και για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή, παρουσιάστε μας έργα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα τα χρηματοδοτήσει εφόσον πληρούν τους όρους χορηγήσεων που προβλέπει το καταστατικό της".

Μεταξύ άλλων η τράπεζα χορηγεί δάνεια για δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας, αποκατάσταση της σύγκλισης, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καινοτομία, υποδομές και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Έχοντας σχέση με περισσότερες από 160 χώρες η ΕΤΕΠ οι χορηγήσεις της ξεπερνούν τα 512 δισ. ευρώ και είναι μακράν ο μεγαλύτερος δημόσιος χρηματοδοτικός οργανισμός, με διπλάσιες χορηγήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και πενταπλάσιες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης EBRD.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου