.

Σωματείο Ορυχείων Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης: Δίνουν τζάμπα ρεύμα στους βιομήχανους

Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, το Yπουργείο Οικονομικών, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, προχωράει σε μεγάλες μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις βιομηχανίες.

Η απόφαση που εγκρίθηκε στην Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ της 28/2 προβλέπει:


Οι εκπτώσεις, έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, που είναι ένα συν ένα έτος αρχής γενομένης από 1-1-2014 και διαμορφώνονται, σε σχέση με τα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ ως εξής:
- 10% για όλες τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, όπως είχε προτείνει και η διοίκηση της ΔΕΗ.
- Επιπλέον 10% για όσες επιχειρήσεις καταναλώνουν πάνω από 1000 γιγαβατώρες το χρόνο.
- Για όσες έχουν κατανάλωση κάτω από 1000 γιγαβατώρες δίνεται έκπτωση 25% στα τιμολόγια που ισχύουν τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα.
Είναι μία απόφαση που για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των κρατικοδίαιτων ιδιωτών επενδυτών, ουσιαστικά αναγκάζουν τη ΔΕΗ να δίνει το ρεύμα επί ζημία.
Ταυτόχρονα δίνει την χαριστική βολή στη ΔΕΗ συμβάλλοντας στο ξεπούλημά της και ανοίγει το δρόμο για νέα επιβάρυνση των καταναλωτών.
Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή και καθιστούμε υπευθύνους για το μέλλον της Επιχείρησης τη δικομματική συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και συνυπεύθυνους τους 2 Βουλευτές του Νομού μας, που με τη σιωπή τους και την ανοχή τους στηρίζουν την απόφαση του βασικού μετόχου.
Καλούμε άμεσα να καλύψει η κυβέρνηση την οικονομική ζημία που υφίσταται η ΔΕΗ από τα χρέη των εταιρειών αυτών που για το συμφέρον τους πάρθηκε η νέα ρύθμιση τα οποία ξεπερνούν τα 280 εκ ευρω.
Στην σημερινή συγκυρία - και με δεδομένες τις ευθύνες όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων αλλά και της τρόικα - η σημερινή κυβέρνηση αν πραγματικά ενδιαφερόταν για την στήριξη της βιομηχανίας ώστε να μειωθεί το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος - ακόμη και των αδυνάμων καταναλωτών - χωρίς να κληθούν να πληρώσουν τις μειώσεις στο κόστος ενέργειας της βιομηχανίας οι υπόλοιποι καταναλωτές, μπορούσε να αναζητήσει διάφορες ρυθμίσεις όπως:
• Την άμεση κατάργηση των επιδοτήσεων που παίρνουν οι ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο (ΜΑΜΚ, ΑΔΙ) ή τουλάχιστον την κατάργηση αναδρομικά από 01/09/13 του διπλασιασμού των ΑΔΙ το οποίο θα εισφέρει 90 εκατομμύρια στην μείωση του κόστους ενέργειας.
• Την κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο το οποίο πληρώνει η ΔΕΗ για την παραγωγή ρεύματος στην Νησιωτική Ελλάδα.
• Τη διεκδίκηση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων από την Ε.Ε. - όπως πριν λίγες μέρες χάρισε η κομισιόν δικαιώματα ρύπων αξίας 192 εκατ. Ευρώ στην Γερμανία - ή εφαρμόζεται σ’ άλλες χώρες (π.χ Πολωνία).
Επιπρόσθετα οποιαδήποτε συζήτηση και ρύθμιση για την μείωση του κόστους ενέργειας στην βιομηχανία θα πρέπει να προϋποθέτει τη δέσμευση των βιομηχάνων για άρση των διαθεσιμοτήτων, ομαδικών απολύσεων, καμία απόλυση στο μέλλον και καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων.
Το συνδ. κίνημα στη ΔΕΗ θα αναπτύξει πρωτοβουλίες δράσης μαζί με τους κοινωνικούς φορείς και θα προσφύγει και σε νομικές ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να σταματήσουμε τη λεηλασία της ΔΕΗ και των καταναλωτών.
Το Γραφείο Τύπου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου