.

Δεν θα μηδενιστούν οι αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ [Προβλήματα στο νομοσχέδιο ;]

Θα περιορίσει αλλά δεν θα μηδενίσει τις αναμενόμενες αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ το νομοσχέδιο για τη μείωση των εγγυημένων τιμών (New Deal) που το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Η τύχη του νομοσχεδίου, πάντως, κρίνεται αμφίβολη καθώς χθες 57 βουλευτές της συμπολίτευσης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «έωλη» την επιχειρηματολογία του ΥΠΕΚΑ.

Η μεσοσταθμική αύξηση στο τέλος ΑΠΕ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα κυμανθεί γύρω στα 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα, περίπου, έναντι αναμενόμενης στα 20 ευρώ η μεγαβατώρα. Ετσι, για τους οικιακούς καταναλωτές το τέλος ΑΠΕ θα αυξηθεί στα 17,1 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 14,6 ευρώ σήμερα, επιβαρύνοντας ελάχιστα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αυξήσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, βάσει σχετικής απόφασης της ΡΑΕ που πάγωσε αρχικά για ένα δίμηνο και έπειτα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ για έναν ακόμη μήνα (τέλος Μαρτίου), προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή άλλα μέτρα που θα περιορίσουν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να καταθέσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και το οποίο θα συνοδευθεί με μέτρα στήριξης των επενδυτών από πλευράς των τραπεζών. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου έχει στα χέρια του δεσμευτική επιστολή των τριών τραπεζών με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο «πράσινων» δανείων, την οποία θα παρουσιάσει στη Βουλή με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Οι τράπεζες φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην παροχή προς τους επενδυτές μιας περιόδου χάριτος αποπληρωμής των δανείων μέχρι να εξομαλυνθούν οι πληρωμές από πλευράς του ΛΑΓΗΕ. Η περίοδο χάριτος σύμφωνα με την αγορά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αφού οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικές. Σε διάστημα δύο μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι παραγωγοί ΑΠΕ καλούνται να αποποιηθούν συνολικά έσοδα για το 2013 ύψους 400 εκατ. ευρώ για να περιοριστεί το έλλειμμα, που στο τέλος του έτους έκλεισε στα περίπου 550 εκατ. ευρώ. Για τον μηδενισμό του ελλείμματος το 2014, για τον οποίο δεσμεύτηκε η χώρα μας και μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου, προβλέπονται μεσοσταθμικές μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών σε ποσοστό περίπου 30% και των λοιπόν τεχνολογιών ΑΠΕ της τάξεως του 5%-6% καθώς και σειρά άλλων μέτρων που στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και εξυγίανση της αγοράς των ΑΠΕ.

Στη διαβούλευση που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα σχόλια έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας τα 1.256 λόγω της μεγάλης διασποράς των πράσινων επενδύσεων. Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, αρκετοί σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγές.

Μεγάλες πιέσεις ασκούνται κυρίως για οικιακά και αγροτικά φωτοβολταϊκά, και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αξιολογώντας προφανώς και την παράμετρο των εκλογών, εξετάζει παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση των επιπτώσεων στις δύο αυτές κατηγορίες επενδύσεων.


Πηγη: ΚαθημερΔινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου