.

Ερχεται νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τη δημιουργία "Μικρής ΔΕΗ"

Τη... μητέρα όλων των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή την πώληση της ΔΕΗ, αναμένεται να παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση, ίσως και μέχρι την Παρασκευή. Το ποσοστό έκπτωσης που μπορεί να κερδίσει μία βιομηχανία μπορεί να φτάσει και το 35%. Οι μειώσεις ισχύουν για το 2014 και το 2015 και, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, οι 33 βιομηχανίες εξοικονομούν περί τα 75 εκατ. ευρώ. Κόστος το οποίο η ΔΕΗ «ρεφάρει» με την εκτιμώμενη αύξηση της κατανάλωσης. Κύκλοι της χαλυβουργίας εκτιμούν ότι με τις μειώσεις ρεύματος διασφαλίζονται οι 10.000 θέσεις εργασίας

Το νομοσχέδιο προβλέπει το σπάσιμο της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας με τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ», αξίας περί το 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της διοίκησης της εταιρείας.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, κατόπιν και σχετικής συνεννόησης με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, είναι έτοιμος να παρουσιάσει το νομοσχέδιο. Η οικονομική συγκυρία θεωρείται πολύ καλή μια και, σύμφωνα με πηγές, η χορήγηση από τη ΔΕΗ των εκπτώσεων έως και 35% στα τιμολόγια ρεύματος της βιομηχανίας ηρεμούν το διαταραγμένο κλίμα στην αγορά και την κόντρα που είχε ξεσπάσει στους βιομήχανους και τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η «μικρή ΔΕΗ» θα είναι μία επιχείρηση στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας. Δηλαδή θα διαθέτει ένα «καλάθι» παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 2.400 με 2.500 Μεγαβάτ. Τα 1.400 Μεγαβάτ θα προέρχονται από μονάδες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη.
Oι μονάδες
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι μονάδες που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα είναι οι «Αμύνταιο Ι και ΙΙ», και οι «Μελίτη Ι και ΙΙ (άδεια)» καθώς και τα ορυχεία των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων. Στη μικρή ΔΕΗ θα παραχωρηθούν οι μονάδες φυσικού αερίου της Κομοτηνής και ίσως και η καινούργια του Αλιβερίου. Η συνολική ισχύς είναι 500 Μεγαβάτ. Αλλα τόσα είναι και τα «Μεγαβάτ» των υδροηλεκτρικών σταθμών. Υποψηφιότητα έχουν ο «Θησαυρός», η «Πλατανόβρυση», ο «Εδεσσαίος», η «Αγρα» και η «Σφηκιά». Στο «καλάθι» προστίθενται και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό ικανό να λειτουργεί αυτές τις μονάδες αλλά και αναλογικό ποσοστό στην εμπορία (πελατολόγιο).
Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015, με τη δημοσίευση της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος να γίνεται μέσα στο καλοκαίρι του 2014. Μετά την πώληση της «μικρής» έρχεται και η σειρά της μεγάλης ΔΕΗ, στην οποία προβλέπεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο 17% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο.
Νωρίτερα, για την ακρίβεια, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 66% του ΑΔΜΗΕ. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ απελευθερώνει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μία πρόγευση θα δοθεί το φθινόπωρο του 2014 με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, πράγμα που θα δώσει πρόσβαση στους ιδιώτες και θα ανοίξει την αγορά.
Στο μεταξύ, θετικά σχολιάζουν κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας την απόφαση του Δημοσίου να αποφασίσει για λογαριασμό της ΔΕΗ τη χορήγηση εκπτώσεων της τάξης του 20% στις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση και παράγουν πάνω από 1.000 Γιγαβατώρες ετησίως (Αλουμίνιο της Ελλάδας και Λάρκο) αλλά και 25% για τις χαλυβουργίες και άλλες επιχειρήσεις που καταναλώνουν ρεύμα τις ώρες της χαμηλής ζήτησης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Μ. Παπαγεωργίου
Το μεγάλο «στοίχημα»
Το «βάρος» των ενεργειών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει πέσει στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου.
Ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ενέργειας είναι έμπιστος άνθρωπος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πριν από την ανάμειξή του με την πολιτική είχε κολλήσει... ένσημα στον ιδιωτικό τομέα μια και διατέλεσε στέλεχος σε επιχειρήσεις, ενώ γνωρίζει πολύ καλά την ενέργεια και από την προηγούμενή του θητεία στη ΔΕΠΑ. Ο κ. Παπαγεωργίου, ως τεχνοκράτης, έχει πολύ καλή σχέση και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ετσι, μαζί σχεδίασαν τα απαραίτητα βήματα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και τώρα υλοποιούν τις αποφάσεις.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα ανοίξει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ανταγωνισμού και τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στους «παίκτες» που θα κληθούν να παράγουν και να προμηθεύουν ρεύμα στους μικρούς και τους μεγάλους καταναλωτές. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη και στο νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ισότιμη με τη ΔΕΗ βάση είναι το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης, το οποίο καλείται να παίξει επιτυχώς ο κ. Παπαγεωργίου.

Πηγη: ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου