.

Περί της 'Μικρή ΔΕΗ" και την θέση της τοπικής κοινωνίας...

Είναι ξεκάθαρο ότι η τοπική κοινωνία αντιδρά στην πώληση της «Μικρής» ΔΕΗ. Οι ελάχιστοι που υποστηρίζουν την πώληση με αναφορές περί επενδύσεων ή εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ ή οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει πρώτα από όλα να συνυπολογίσουν τις συνέπειες που θα προκληθούν από τα πιθανά σενάρια για τις επιπτώσεις στην Δυτική Μακεδονίας τα οποία δυστυχώς δεν καταγράφηκαν.
Τα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης αναδείχθηκε ότι η ΔΕΗ είναι ο φορέας «εντέλλεται» να:
εξασκεί κοινωνική πολιτική (επανασυνδέσεις, δωρεάν ρεύμα σε περιοχές με αιθαλομίχλη, κα)
στηρίζει τις επενδύσεις στην χώρα (Πτολεμαϊδα 5, Υδροηλεκτρικά, κλπ)
στηρίζει τις βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης με χαμηλότερα τιμολόγια
στηρίζει τις αποκρατικοποιήσεις δεδομένου ότι «κομμάτια» της προκηρύσσονται όπως ο ΑΔΜΗΕ

και όλα τα παραπάνω γίνονται στα πλαίσια μιας κυβερνητικής πολιτικής η οποία διαπιστωμένα δεν έχει κανέναν σχεδιασμό. Είναι ανύπαρκτος ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και φυσικά αδιανόητη για τους κυβερνώντες η εκτίμηση των αποτελεσμάτων των σχεδιαζόμενων πολιτικών αυτών σχετικά με την ενέργεια τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο (περιοχές που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τη λειτουργία της σημερινής ΔΕΗ). Θέμα το οποίο το ΤΕΕ / τμ. Δυτικής Μακεδονίας ανέδειξε και επισήμανε εγκαίρως από το 2010 για την Δυτική Μακεδονία «τα εναλλακτικά σενάρια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα από την αναγκαία τεκμηρίωση, σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις στην περιοχή εφαρμογής τους».
Για όσους δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το οικονομικό αποτέλεσμα που επιφέρει η λειτουργία της ΔΕΗ με τους ΑΗΣ και τα λιγνιτωρυχεία στη Δυτική Μακεδονία σας παραπέμπω επίσης στην μελέτη του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας η οποία παρουσιάστηκε σε όλους τους φορείς και εστάλη αρμοδίως και στην κυβέρνηση και στο σύνολο των θεσμικών φορέων ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Μελέτη εκτίμησης του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγήςΑυτά για τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης οι οποίες ξεφεύγουν πια από τα όρια άσκησης πολιτικής και ουσιαστικά στερείται της πολιτικής νομιμοποίησης για τέτοιου είδους αποφάσεις. Άλλωστε πια μιλάμε για μια κυβέρνηση αποκομμένη από την πραγματικότητα διότι συνεχίζουν να αγνοούνται συστηματικά οι αποφάσεις και οι παρεμβάσεις για το εν λόγω θέμα και των αυτοδιοικητικών φορέων πέραν του ΤΕΕ και των εργαζομένων. Ενδεικτικά:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης σε απόφαση του [376/10.6.2013«…την υποχρέωση να εγγράψει στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ή στα διάδοχα αυτής σχήματα, όσες απορρέουν από το θεσμοθετημένο και συμφωνημένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και Τοπικής Κοινωνίας. Το πλαίσιο των υποχρεώσεων ΔΕΗ και πολιτείας περιλαμβάνει έργα και δράσεις που είναι αναγκαίο να κοστολογηθούν όλες, και αφορά ενδεικτικά:
η αποκατάσταση των εδαφών
οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών
η παροχή Τηλεθέρμανσης 
οι αποξηλώσεις ή επαναχρησιμοποίηση των ΑΗΣ όταν παύσει η λειτουργία τους 
η αξιοποίηση και χρήση από την τοπική κοινωνία των υδάτων των υδροηλεκτρικών έργων 
η χρηματοδότηση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου της μεταλιγνιτικής περιόδου 
η υποχρέωση καταβολής Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης 
η κάλυψη του «Εξωτερικού Κόστους» από τη λιγνιτική παραγωγή 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ζητά [23.12.13] αναλόγως κοστολογημένη αποτύπωση των υποχρεώσεων της ΔΕΗ.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω με απλά λόγια κύριοι της κυβέρνησης τα οποία συστηματικά αγνοείτε: Εάν αποφασίσετε τελικά να ιδιωτικοποιήσετε τη σημερινή δημόσια ουσιαστικά ΔΕΗ οφείλετε να δείτε τις πιθανές επιπτώσεις των πράξεων σας στην τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία. Και αυτό πρέπει να γίνει τεκμηριωμένα. Διότι οφείλετε να εγγράψετε τις υποχρεώσεις των «επενδυτών» στην πραγματική αποτίμηση της ΔΕΗ δηλαδή στις κοστολογημένες υποχρεώσεις που δεν είναι μόνο οι τυχόν δανειακές υποχρεώσεις της αλλά και τα συμφωνημένα σχέδια δράσης και αναμενόμενες ενέργειες που αναφέρονται ενδεικτικά στις  παραπάνω αποφάσεις των θεσμικών φορέων. Επισημαίνεται ότι η «ανοχή» της τοπικής κοινωνίας διαχρονικά ήταν απέναντι στον «λόγο» της Δημόσιας ΔΕΗ και όχι απέναντι στους ιδιώτες που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και οι οποίοι θα αμφισβητήσουν τις μη εγγεγραμμένες συμφωνημένες υποχρεώσεις της σημερινής ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία. Και προφανώς με μια τέτοια καταγραφή κανένας ιδιώτης δεν θα συμμετέχει διότι δεν θα είναι πια «πλιάτσικο».

Το έλλειμμα στρατηγικής και συνεννόησης είναι εμφανές και δυστυχώς μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ένα έλλειμμα το οποίο αναδεικνύουν και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στων οποίων τις κινητοποιήσεις οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι.
Όταν τα σπίτι σου πιάνει φωτιά δεν κοιτάς ποιος είναι αυτός που πήρε τους κουβάδες για να ρίξει νερό αλλά το να σβήσει η φωτιά. Και εδώ το σπίτι μας είναι η περιοχή μας και το σαλόνι μας η ΔΕΗ… Ας το καταλάβουν όλοι όσοι πειραματίζονται με αριθμούς χωρίς να έχουν την επίγνωση αυτών στην καθημερινότητα των πολιτών. Και εδώ η ώρα των θεσμικών φορέων έφτασε να κινηθούν και νομικά και να παρέμβουν δυναμικά...
Προτείνω μια κοινή ημέρα για κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας κατά ανάλογο τρόπο με τις κινητοποιήσεις πέρυσι τέτοιο καιρό για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση…

Δημήτρης Μαυροματίδης



0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου