.

Μικρή ΔΕΗ - μεγάλα «αγκάθια» στον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση

Κατ’ αρχήν θετικά αποτιμά η αγορά το μείγμα καυσίμου που, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, θα περιέχει το χαρτοφυλάκιο της «Μικρής ΔΕΗ». Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, πάντως, ότι οι προς παραχώρηση μονάδες απαιτούν μεγάλου ύψους επενδύσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, παράμετρος που το Δημόσιο θα πρέπει να λάβει υπόψη του ως προς τα προσδοκώμενα έσοδα.
Μιλούν για ένα «δίκαιο τίμημα», η διαμόρφωση του οποίου θα στηριχθεί και σε «γκρίζες παραμέτρους», όπως ο τομέας της εμπορίας, ο δανεισμός και οι επισφάλειες της ΔΕΗ και αναμένουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), θα βγει την ερχόμενη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση.

Οι πολιτικές επιφυλάξεις

Επιφυλάξεις εκφράζονται, ωστόσο, για το κατά πόσον το σχετικό νομοσχέδιο θα μπορέσει να περάσει από τη «σημερινή» Βουλή, που βρίσκεται ήδη στον αστερισμό των επερχόμενων εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για το κατά πόσον θα μπορέσει να κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το τελευταίο αυτό ζητούμενο το συνδέουν με τις ρυθμίσεις για τις «γκρίζες παραμέτρους» και κυρίως με την κατανομή που θα γίνει στον τομέα της εμπορίας. Κάποιοι, μάλιστα, θέτουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η παραχώρηση και της δραστηριότητας της εμπορίας στη νέα εταιρεία μπορεί να στηριχθεί νομικά, προβάλλοντας την άποψη ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. Από το ΥΠΕΚΑ, πάντως, αλλά και τη ΔΕΗ διαβεβαιώνουν ότι το εν λόγω θέμα έχει μελετηθεί εις βάθος από νομικής πλευράς και έχει επίσης την αποδοχή της τρόικας. Η κυβέρνηση είδε αρχικά το θέμα της παραχώρησης στη νέα εταιρεία δραστηριότητας της εμπορίας στη βάση του γεωγραφικού διαμερίσματος. Η ΔΕΗ αντέδρασε προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της, όπως προβλέπει το σχέδιο αποκρατικοποίησης που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα. Ετσι, η συζήτηση επαναπροσδιορίστηκε στη βάση μιας ισοκατανομής του «καλού» και «κακού» χαρτοφυλακίου εμπορίας της ΔΕΗ. Να δοθεί, δηλαδή, στη νέα εταιρεία μερίδιο και από τα ειδικά επιδοτούμενα τιμολόγια (πολύτεκνοι) αγροτικό, νησιά) αλλά και από τους «κακοπληρωτές» και τις ανεξόφλητες οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Η αγορά δείχνει να μην κατανοεί αυτή τη «μοιρασιά» και θέτει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα δεσμεύσει καταναλωτές της ΔΕΗ ως πελάτες της νέας ή της παλαιάς εταιρείας, αφού το ζητούμενο του «σπασίματος» της ΔΕΗ είναι η δημιουργία ανταγωνισμού. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ως κομβικό το συγκεκριμένο σημείο, τόσο ως προς την προσέλκυση επενδυτών όσο και ως προς τη διαμόρφωση του τιμήματος.

Οι μονάδες

Σε ό,τι αφορά τις υπό παραχώρηση μονάδες, διευκρινίζουν ότι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου θα πρέπει να οδηγηθούν σε απόσυρση το 2020 εάν δεν γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Στην περίπτωση της μονάδας 2 της Μελίτης, ο επενδυτής αγοράζει ουσιαστικά μια άδεια, αφού βρίσκεται υπό σχεδιασμό, ενώ στην περίπτωση της Μελίτης 1, που είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, επισημαίνουν τα προβλήματα τροφοδοσίας που θα πρέπει να επιλύσει ο νέος επενδυτής. Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία, από τις τρεις παραχωρήσεις οι δύο αφορούν ουσιαστικά δικαιώματα και όχι λειτουργούσες εγκαταστάσεις. Το ορυχείο των Κομνηνών δεν έχει ανοίξει διότι απαιτείται μετεγκατάσταση ολόκληρου οικισμού, που απαιτεί υψηλά κεφάλαια, ενώ το ορυχείο στο Κλειδί παραμένει κλειστό εδώ και μία 5ετία λόγω κατολίσθησης. Ιδιαίτερα ελκυστικό αποτιμάται, πάντως, το υδροηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας. «Φιλέτο» θεωρείται το συγκρότημα του Νέστου με τα υδροηλεκτρικά Πλατανόβρυσης και Θησαυρού και δυνατότητα μιας ακόμη μονάδας (Τέμενος), ενώ αξιόπιστο θεωρείται και το Πουρνάρι (1 και 2) στον ποταμό Αραχθο, ο οποίος προσφέρει επίσης δυναμικότητα για την ανάπτυξη και νέων έργων. Στα δυνατά σημεία του χαρτοφυλακίου της Μικρής ΔΕΗ συγκαταλέγεται και η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, αν και οι επενδυτές θα προτιμούσαν τη νέα μονάδα του Αλιβερίου, που βρίσκεται πιο κοντά στο μεγάλο καταναλωτικό κέντρο της Αττικής και έχει και καλύτερη απόδοση.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, αυτό αναμένεται να περιστραφεί γύρω από τους υφιστάμενους επενδυτές στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής. Πρόκειται για τους ομίλους ΕΛΠΕ, Mυτιληναίου, Μότορ Οϊλ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελληνικής Τεχνοδομικής, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν συνεταίρους από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, πιθανότερο εμφανίζεται το ενδιαφέρον εταιρειών που έχουν βάλει ήδη «πόδι» στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, όπως η ιταλική Edison (συνεταίρος των ΕΛΠΕ), η Gaz De France - Suez (συνεταίρος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) καθώς και η Qatar Petroleum International, συνεταίρος επίσης της ΤΕΡΝΑ στη μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ.


Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου