.

Greenpeace: Άνθρακας και νερό δεν πάνε μαζί

Τη στιγμή που 768 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, μία μέση μονάδα άνθρακα καταναλώνει κάθε μισή ώρα ποσότητα νερού ικανή να γεμίσει μία πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων!

Παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ για το νερό σήμερα και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)δημοσίευσε μερικά πολύ χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τη σπατάλη του νερού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τα συνολικά αποθέματα πόσιμου νερού της Γης, το 70% περίπου βρίσκεται συγκεντρωμένο στους πάγους και τους παγετώνες των δύο Πόλων της Γης και σχεδόν το 30% βρίσκεται βαθειά στο υπέδαφος και είναι δύσκολο να το αξιοποιήσουμε. Μόνο το 0,3% από όλο το πόσιμο νερό της Γης βρίσκεται στην επιφάνεια και είναι προσβάσιμο σε εμάς.
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, παγκοσμίως από αυτό το ‘0,3%’ μόλις ένα 11% χρησιμοποιούμε για αστική χρήση, αφού το 70% χρησιμοποιείται στη γεωργία και το υπόλοιπο 19% σε βιομηχανία (5%) και παραγωγή ενέργειας (14%).
Σε σύγκριση με την υπόλοιπο κόσμο, στην Ελλάδα λόγω κλιματολογικών και κοινωνικών συνθηκών η γεωργία χρησιμοποιεί αναλογικά ακόμα περισσότερο νερό, περίπου το 86%. Είναι ένας από τους λόγους που στην Greenpeace αγωνιζόμαστε για μία βιώσιμη γεωργία που θα στηρίζεται σε ελληνικές παραδοσιακές καλλιέργειες αντί σε ξένες ποικιλίες, όπως σόγια, που έχουνμεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Ωστόσο η βιομηχανία και ειδικότερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με την καύση λιγνίτη, προκαλούν τεράστια επιβάρυνση στα οικοσυστήματα: Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Greenpeace,τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ καταναλώνουν περίπου 50 εκατομμύρια τόνους (!) νερού κάθε χρόνο, ποσότητα νερού δηλαδή ικανή να καλύψει τις ανάγκες περίπου 3 εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών! Ακόμα χειρότερα, η ΔΕΗ εμμένει στην κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα, μία μονάδα που αν λειτουργήσει θα καταναλώνει επιπλέον 8 εκ. τόνους νερό τον χρόνο!
Εδώ κρύβεται μία σημαντική ειρωνεία: Η ηλεκτροπαραγωγή από καύση άνθρακα παγκοσμίως είναι από τους βασικότερους υπαίτιους για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα αυξανόμενα επίπεδα ξηρασίας που θα βιώνουμε τις επόμενες δεκαετίες. Συνεπώς, η λειτουργία μίας λιγνιτικής μονάδας καταναλώνει άμεσα εκατομμύρια τόνους νερό κάθε χρόνο, ενώ ‘έμμεσα’ δημιουργεί τις συνθήκες για να μειωθούν τα διαθέσιμα αποθέματα πόσιμου νερού στο μέλλον.
Ωστόσο η σπατάλη νερού στην ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι πια ο κανόνας. Αντικαθιστώντας μονάδες λιγνίτη με ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση νερού που σχετίζεται με την ενέργεια. Ήδη η λειτουργία των αιολικών και των φ/β στη χώρα μας, εξοικονομούν σημαντικές ποσότητες νερού. Με πρόχειρους υπολογισμούς, αν αυτή η καθαρή και ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια παράγονταν από λιγνιτικά εργοστάσια, θα χρειαζόμασταν περίπου 12 εκ. τόνους νερό το χρόνο επιπλέον!
Το ζητούμενο,λοιπόν, είναι η αλλαγή και η γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα γενικότερα και τον λιγνίτη ειδικότερα. Έτσι προστατεύουμε άμεσα τα οικοσυστήματα και του πολύτιμους υδάτινους πόρους της χώρας μας.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει περισσότερο από όλους να το επιδιώξει η ίδια η ΔΕΗ. Όπως γράψαμεεδώ, η λειτουργία μίας υγιούς σύγχρονης και ανταγωνιστικής ΔΕΗ είναι προς το συμφέρον της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία μηδενικών εκπομπών που προστατεύει το κλίμα του πλανήτη και τους πολύτιμους φυσικούς πόρους της χώρας μας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου