.

Παράταση ορισμένων προθεσμιών εφαρμογής διατάξεων του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης

Με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Ταγαρά, μετά από αιτήματα μηχανικών και πολιτών, παρατείνεται έως  την καταληκτική ημερομηνία του νόμου 4178/2013 (Φεβρουάριος 2015) η αρχική  ηλεκτρονική υποβολή  των δικαιολογητικών για δηλώσεις που έγιναν στην αρχή εφαρμογής του νόμου  Ν.4178/2013.
Η ηλεκτρονική υποβολή όλων των δικαιολογητικών και στοιχείων που απαιτούνται για την οριστική ένταξη στο νόμο 4178/2013 είναι μια τομή στην διοίκηση, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια από την πλευρά του Μηχανικού και ως νέα διαδικασία το ΥΠΕΚΑ επιλέγει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της. Εν όψει δε της ολοκλήρωσης του πληροφοριακού συστήματος, παρέχεται μεγαλύτερη προθεσμία, πέραν της αρχικής ενδεικτικής προθεσμίας των έξι (6) μηνών που είχε παρασχεθεί, για την ηλεκτρονική υποδοχή των στοιχείων ώστε να μην υπάρχουν κενά και αμφιβολίες για την εφαρμογή των διατάξεων.

Σχετικά με το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε, «Η εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης προχωρά. Το ΥΠΕΚΑ επένδυσε στη συνεργασία κράτους, μηχανικών και πολιτών για να υπάρξει καταγραφή αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών. Η συνεργασία αυτή χρησιμοποιεί ένα πληροφοριακό σύστημα και μία βάση δεδομένων εξαιρετικής σημασίας για την Πολιτεία, η οποία, σε συνδυασμό με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που σύντομα θεσμοθετείται, δίνει τη δυνατότητα αποτύπωσης της πραγματικής, υπάρχουσας κατάστασης του δομημένου χώρου και βοηθά τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό».
Ειδικότερα, με την τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης η οποία υπεγράφη από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, προβλέπεται ότι ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4178/2013.
Επίσης, με την ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι τα στοιχεία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή βρίσκονται σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο, μεταφέρονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 με προσαύξηση 1% ανά μήνα καθυστέρησης μετά την παρέλευση του Α εξαμήνου εφαρμογής του Ν. 4178/2013, το οποίο είχε οριστεί ως προθεσμία μεταφοράς. 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου