.

Σπάρτακος: Ο "ανεξάρτητος" κ. Βασιλάκος

Περίεργος ο ρόλος του Προέδρου της … υποτιθέμενης Ανεξάρτητης Αρχής της ΡΑΕ, έτσι όπως εμφανίζεται σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε Κυριακάτικες εφημερίδες, εγείροντας προβληματισμούς και ερωτηματικά.
Δε χρειάζεται κάποιος να διαβάσει μεγάλο μέρος (του εν λόγω άρθρου) για να διαπιστώσει «που το πάει», αφού ως «ανεξάρτητος» Πρόεδρος θεωρεί ότι ήταν Ελληνική πατέντα ο Νόμος 2773/99, ο νόμος ο οποίος εναρμόνισε και τη χώρα μας με την οδηγία 96/92ΕΚ.


Γίνεται δε λίαν προκλητικός (σε σημείο να απολέσει την ¨ανεξαρτησία¨ του) αφού θεωρεί ότι το πρώην ¨κρατικό μονοπώλιο¨ (όπως αποκαλεί τη ΔΕΗ Α.Ε) συνεχίζει να έχει την αποκλειστική πρόσβαση και εκμετάλλευση των φθηνών εγχώριων πόρων (λιγνίτες – νερά) ωσάν να μην γνωρίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2012 δικαίωσε πλήρως την ΔΕΗ έναντι τις απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (γνωστής και ως απόφαση του Μαρτίου του 2008 και του Αυγούστου του 2009) και ότι επιπρόσθετα, τα δικαιώματα εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών και παραχωρούνται –ενίοτε- σε ενδιαφερόμενους (και σε ιδιώτες, βλέπε Βεύη), πάντα με ευθύνη του Υπουργείου.
Επιπλέον, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο εν λόγω κύριος, το ίδιο συμβαίνει και με τις άδειες που δόθηκαν σε ιδιώτες «επενδυτές» για την κατασκευή μεγάλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών Παραγωγής Η/Ε. Μέχρι σήμερα, προφανώς, δεν έγινε απολύτως τίποτα χωρίς βέβαια να έχουν ανακληθεί οι εν λόγω άδειες.
Παρουσιάζει, δε, τα ζητήματα της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού με μερική αμνησία αφού δεν αναφέρεται στην τροποποίηση κατ΄αρχήν της άδειας του ομίλου Μυτιληναίου από αυτοπαραγωγό σε ανεξάρτητο παραγωγό και μάλιστα ότι το σύνολο της παραγόμενης ισχύος ¨βαπτίστηκε¨ ΣΥΘΗΑ (με το Νόμο 4001/11).  
Αρθρογραφεί λες και δεν ήταν αυτός ο ίδιος που ενέκρινε τις δύο άδειες για κατασκευή μονάδων παραγωγής Η/Ε με καύσιμο τον λιγνίτη και που από το 2007 μέχρι σήμερα, οι επίδοξοι επενδυτές, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία κατασκευή λιγνιτικής μονάδας.
Κραυγάζει σήμερα για την ΟΤΣ καθώς λόγω ύφεσης η ζήτηση είναι μικρή, αλλά είχε πάθει … αφωνία όταν η ΟΤΣ πληρωνόταν έως και 150 ευρώ/MWh!!!
Λησμονεί την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου όπου με την συμμετοχή της ΡΑΕ η ΔΕΗ αναγκάζεται να πουλά επί ζημία στον ανταγωνιστή της.
Στις 31.1.2014 που το Ελληνικό Δημόσιο επέβαλε νέες εκπτώσεις στα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης (Αλουμίνιο – Χαλυβουργία) τα οποία ταυτόχρονα συνιστούν κρατική ενίσχυση και όχι θεμιτό ανταγωνισμό, ο κ. Βασιλάκος ίσως να βρισκόταν εκτός Ελλάδας (ή απλά να βρισκόταν εκτός τόπου και χρόνου) αφού δεν υπήρξε καμία παρέμβαση.
Τέλος, ολόκληρο το άρθρο του κ. Ανεξάρτητου Προέδρου της ΡΑΕ φαίνεται να είναι … κατά παραγγελία των επίδοξων «επενδυτών» που ορέχτηκαν φιλέτα και θέλουν να κατασπαράξουν την μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας γιατί προφανώς αυτό δεν γίνεται προκειμένου να έχει φθηνότερη KWh ο καταναλωτής.
Γιατί εάν γινόταν γι΄αυτό το σκοπό, ο καλός κ. Βασιλάκος και η Κυβέρνηση σίγουρα δε θα φείδονταν να εκθειάσουν τα θετικά –εάν υπήρχαν- αποτελέσματα από την απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη.
Όλοι γνωρίζουν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη έχει διπλάσια, τριπλάσια και σε μερικές χώρες τετραπλάσια τιμή και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι καταναλωτές αναγκάζονται να το προαγοράζουν την ώρα που στη χώρα μας ο καταναλωτής πληρώνει το ρεύμα αφού το έχει καταναλώσει και μάλιστα υπολογιζόμενο, με την φθηνότερη τιμή της KWh που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη.
Εάν λοιπόν οι κύριοι της κυβέρνησης επιθυμούν να τριπλασιάσουν το ρεύμα και στην Ελλάδα, τότε ας κρατήσουν τον κάθε ένα κ. Βασιλάκο στην ¨ανεξάρτητη¨ θέση τους για να δημιουργούν εξαρτημένους καταναλωτέςδέσμιους της ακρίβειας και της ανέχειας.


Γραφείο Τύπου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου