.

Οικόπολις 2014: Νέες υποψηφιότητες - Στην τελική ευθεία

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014. Έναν περίπου μήνα πριν την επίσημη τελετή απονομής των βραβείων περιβαλλοντικής ευαισθησίας και η οργανωτική Επιτροπή ολοκληρώνει σταδιακά τον κύκλο εργασιών της ανακοινώνοντας τις τελικές υποψηφιότητες για τις 6 κατηγορίες, βάση πάντα των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι σχετικές επιτροπές Ecocity.

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων για τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014 Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι υποψήφιοι για τους τομείς Επιχειρήσεων, Οργανισμών & Υπηρεσιών και Μέσων Ενημέρωσης. Σύντομα αναμένονται και οι υποψηφιότητες στις κατηγορίες α) Επιστημονικού Έργου και β) Διπλωματικών Εργασιών.

• Για τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014 Επιχειρήσεων προτείνονται για τη δράση τους στους τομείς Περιβαλλοντική Πολιτική, Ετήσιο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον, Περιβαλλοντική Επένδυση, Χορηγία Περιβαλλοντικού Έργου, Επικοινωνιακό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Χαρακτήρα και Υποστήριξη Ερευνητικού Έργου για το Περιβάλλον, οι παρακάτω :

Εγνατία Οδός ΑΕ –Τομέας Λειτουργίας, Εκμετάλλευσης και Συντήρησης, CocaColaHellas & CocaCola 3E, Νηπιαγωγείο «Τα Kαινούργια Μπαλόνια», Frigoglass, LIDLHellas, SuperMarket Χαρά- Χίος, AlphaBank, SM Βερόπουλος, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, Praktiker Ηellas, JetOil, TetraPack, Kορπή/NeslteWatersHellas, ΟΤΕ – CΟSΜΟΤΕ, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΓΕΦΥΡΑ AE.

• Για τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014 Οργανισμών & Υπηρεσιών στους τομείς Εκστρατεία Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, Περιβαλλοντικό Έργο, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Περιβαλλοντική Επένδυση, προτείνονται:

ΕΛΚΕΘΕ – IΘABBYK (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών), Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ)-Θεσ/κη (Μουσείο Γουλανδρή), Περιβαλλοντικά Έργα ΕΛΓΟ Δήμητρα, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ.

• Για τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014 ΜΜΕ στις κατηγορίες εφημερίδας, διαδικτυακής ενημέρωσης, τηλεοπτικού μέσου, ραδιοφωνικού μέσου, περιφερειακού ή ειδικού τύπου, προτείνονται:

Εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», ecovoice, Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Κορίνθου Ecoradio, ΚΟΝΤΡΑ Channel, CORFU Channel, TV Θεσσαλονίκη, TV100 Θεσσαλονίκη, ΕΛΛΑΔΑ TV Σπάρτη, ΑΙΓΑΙΟ TV Κάλυμνος, CHANNEL 4U Ηράκλειο, ΚΡΗΤΗ TV, TVM Λέσβος, ΔΕΛΤΑ Θράκης, Δημόσια Τηλεόραση, www.milamouprasina.gr, www.back-to-nature.gr, www.ecozen.gr, www.water-waste.gr, www.ecocrete.gr, Οικο-Ενημέρωση, Ελληνικό Πανόραμα.

Οι προταθέντες υποψήφιοι για βράβευση, έχουν ενημερωθεί και αποδεχτεί την υποψηφιότητά τους. Επόμενο βήμα είναι η υποβολή από μέρος τους φακέλου τεκμηρίωσης ο οποίος θα προωθηθεί για αξιολόγηση-βαθμολόγηση από ειδική ομάδα κριτών ανά κατηγορία διάκρισης που είναι και το τελικό στάδιο. Το έργο των κριτών θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου. Θυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι για βράβευση δεν έχουν καμία οικονομική ή άλλη υποχρέωση προς τον θεσμό και τον οργανωτή.

Τα Βραβεία θα ανακοινωθούν κατά την Τελετή Απονομής όπως έχει καθιερωθεί από θεσμοθέτησης των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.

Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία!


ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ

Η Αγγελίτσα Βαρβάρα βραβεύτηκε στα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 στην κατηγορία ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ. Το έργο είχε τίτλο: «Διερεύνηση Εδαφικών Υποχωρήσεων λόγω Υπεραντλήσεων Υπόγειων Νερών στον Δήμο Αμυνταίου» - ΕΜΠ, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών, Εργαστήριο Τεχν.Γεωλογίας & Υδρογεωλογίας, Τομέας Γεωλογικών Επιστημών/ επιβλέπων καθηγητής: Αν. Καθηγητής Δημήτρης Ρόζος.

- Τι σημαίνει για εσάς το βραβείο;

Το βραβείο ήταν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός. Δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθεί το έργο που είχε γίνει κατά την διάρκεια της μεταπτυχιακής εργασίας «Διερεύνηση εδαφικών υποχωρήσεων λόγω υπεράντλησης στο δήμο Αμυνταίου» και να παρουσιαστεί το εξελισσόμενο φαινόμενο των εδαφικών υποχωρήσεων. Τα τελευταία χρόνια, η εντατική άντληση των υπόγειων νερών για να ικανοποιήσει την αστική, βιομηχανική, ή/και γεωργική ζήτηση, τείνει να δημιουργήσει μεγάλες πτώσεις της στάθμης του υδροφόρου και να προκαλεί εδαφικές υποχωρήσεις και ρωγμώσεις ανάλογα με τη γεωλογική, λιθολογική και υδρογεωλογική κατάσταση των υδροφόρων.

- Με τι ασχολείστε τώρα;

Είμαι υποψήφια διδάκτωρ στη σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών.

- Τι σας έχει μείνει σαν πιο έντονη ή σαν καλύτερη ανάμνηση από τη βραδιά της βράβευσης;

Η βραδιά της βράβευσης ήταν ομολογουμένως μια πολύ ευχάριστη και ξεχωριστή εμπειρία. Τα βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας είναι ένας θεσμός ιδιαίτερα αξιόλογος. Στην τελετή βράβευσης ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις.

Ο Τέττας Κωνσταντίνος βραβεύτηκε στα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 στην κατηγορία ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ. Το έργο είχε τίτλο: ''Γηγενής Παρουσία Χρωμίου στα Υπόγεια Νερά της χώρας, με Εμφαση στη Λεκάνη του Ποταμού Ασωπού''- ΕΜΠ, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Τομέας Υδατικών Πόρων Υδραυλικών & Θαλάσσιων Εργων / επιβλέπων καθηγητής: Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Δερματάς.

- Τι σημαίνει για εσάς το βραβείο;

Το βραβείο Οικόπολις 2013 ήταν πολύ σημαντικό για εμένα μιας και ήταν η πρώτη βράβευσή μου. Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί αναγνωρίστηκε το επίπεδο της εργασίας μου και για τον οικολογικό χαρακτήρα του βραβείου. Συνεπώς αισθάνομαι ότι έβαλα και εγώ ένα πολύ μικρό λιθαράκι για την ενημέρωση των πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τη χώρα μας.

- Με τι ασχολείστε τώρα;

Κατά τη περίοδο της βράβευσης εκπλήρωνα στις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις. Μετά το στρατό δούλεψα σε μία τεχνική εταιρεία για 3,5 μήνες και τώρα εργάζομαι ως ελεύθερος πολιτικός μηχανικός. Οι στόχοι μου για το άμεσο μέλλον είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό μιας και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες προσφορές για τους πολιτικούς μηχανικούς.

Η Ειρήνη Φαραντάτου βραβεύτηκε μαζί με τη Μαρία Αγγελίδου στα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 στην κατηγορία ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ. Το έργο είχε τίτλο: «Πείραμα Πολυκατοίκησης – Καλλιεργώντας το Αστικό Κέλυφος» - ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής / επιβλέπων καθηγητής: Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

- Τι σας έχει μείνει σαν πιο έντονη ή σαν καλύτερη ανάμνηση από τη βραδιά της βράβευσης;

Όταν πληροφορήθηκα ότι η διπλωματική μας εργασία είχε βραβευτεί η χαρά που ένιωσα ήταν απερίγραπτη, φαντάζομαι κοινό χαρακτηριστικό όλων των νέων πτυχιούχων που επίσης βραβεύθηκαν εκείνο το βράδυ. Όταν συνειδητοποίησα την απήχηση που μόλις είχε αποκτήσει η εργασία μας, εκτός των "τειχών" της Σχολής Αρχιτεκτόνων, ένιωσα απόλυτα υπερήφανη και ολοκληρωμένη. Όμως, αυτό δε συνέβη παρά στο τέλος πλέον της εκδήλωσης, η πιο έντονη ανάμνησή μου, όπου κόσμος μας προσέγγιζε, ήθελε να μας γνωρίσει και έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τη διπλωματική μας εργασία. Νομίζω αυτό ήταν το μεγαλύτερο βραβείο που μας προσέφερε η ομάδα των Οικόπολις.

Ο Δρ. Παναγιώτης Ζέρβας βραβεύτηκε μαζί με τους Ηλ. Σαρίμβεη, Γ. Παλυβού και Ν. Μαρκάτου του τμήματος Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ στα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2013 στην κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Το έργο είχε τίτλο: «Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Βελτιστοποίηση Υβριδικής Μονάδας Ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τεχνολογιών Υδρογόνου».

- Τι σημαίνει για εσάς το βραβείο;

Το βραβείο αποτέλεσε το επιστέγασμα και σημαντική επιβράβευση και αναγνώριση μίας πολυετούς προσπάθειας η οποία απέφερε ελπιδοφόρα αποτελέσματα στο πεδίο των Υβριδικών Συστημάτων Παραγωγής Ενέργειας

- Ποιά ήταν η πορεία σας μετά τη βράβευση; - Με τι ασχολείστε τώρα;

Μετά τη βράβευση συνέχισα την επαγγελματική πορεία που έχω ακολουθήσει στο χώρο της Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης μέσω κλασικών και καινοτόμων τεχνολογιών. Παράλληλα συνέχισα και την ερευνητική δραστηριότητα στον ίδιο χώρο παρουσιάζοντας τα σχετικά αποτελέσματα σε σειρά διαλέξεων και λοιπών παρουσιάσεων.

- Τι σας έχει μείνει σαν πιο έντονη ή σαν καλύτερη ανάμνηση από τη βραδιά της βράβευσης;

Η βραδιά της βράβευσης σημαδεύτηκε από την – κατά στιγμές ιδιαίτερα- έντονη συναισθηματική φόρτιση που επικράτησε στο χώρο. Ο λόγος που συνέβη αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν η αυθεντικότητα της αναγνώρισης όλων των εμπλεκομένων στο πεδίο που ονομάζεται «Περιβάλλον & Περιβαλλοντική Ευαισθησία».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου