.

ΥΠΕΚΑ: Παράταση προθεσμιών απογραφής σημείων υδροληψίας και αδειοδότησης χρήσεων νερού [έως 30.09.14]

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που προώθησε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, δίδεται παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014 (από 15 Μαΐου 2014, που ήταν η αρχική προθεσμία) για υποβολή αίτησης εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Επιπλέον, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης ή ανανέωσης άδειας χρήσης νερού παρατείνεται μέχρι 30 Ιανουαρίου 2015, από 30 Σεπτεμβρίου 2014 που ήταν η αρχική προθεσμία.

Η παράταση των προθεσμιών κρίθηκε χρήσιμη καθώς, παρά το ότι η απογραφή των σημείων υδροληψίας εξελίσσεται ομαλά, οι χρήστες αρδευτικού ύδατος αντιμετώπισαν ζητήματα με την ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων τους που εξαρτώνται από την απογραφή και λήψη αδείας. Με την ΚΥΑ ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τα δικαιολογητικά για την ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων. Συγκεκριμένα, το διάστημα μέχρι την έκδοση του Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1) δεν μπορεί να ξεπερνά τους 18 μήνες, από την 30η Νοεμβρίου 2014.
Σχετικά με το θέμα ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς δήλωσε:
«Με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών που σύντομα ολοκληρώνονται για ολόκληρη τη χώρα, το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, τη νέα διαδικασία αδειοδότησης για τα δικαιώματα χρήσης νερού, τις δράσεις που υλοποιούνται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, η χώρα προωθεί για πρώτη φορά την ολοκλήρωση μιας εθνικής πολιτικής για το νερό. Στόχος μας είναι η ορθολογική και αειφορική διαχείριση του πολύτιμου υδατικού πόρου μας. Η διαδικασία που ακολουθούν οι πολίτες για την αδειοδότηση των γεωτρήσεών τους αλλάζει σύντομα. Ξεκινήσαμε με την υποχρέωση της καταγραφής των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας, ώστε να συγκροτήσουμε ένα σύγχρονο και ενημερωμένο Εθνικό Μητρώο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ύδατος και κυρίως οι αγρότες σε όλη τη χώρα. Θέλω να τονίσω την πολύτιμη συμβολή του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, του Υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου και των Γραμματειών Ενέργειας και Υδάτων στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες αλλά και οι πολίτες σε αυτή την πρώτη εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Παράλληλα θέλω να ευχαριστήσω και τα συναρμόδια Υπουργεία για την πολύ καλή συνεργασία. Η χώρα αλλάζει σελίδα και στη διαχείριση των υδατικών πόρων.»
Η ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς και έχει αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση σε ΦΕΚ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου