.

7 δισ. στους νέους περιφερειάρχες

Κονδύλια 7 δισ. ευρώ, που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, θα διαχειριστούν απευθείας οι νέοι περιφερειάρχες που θα προκύψουν από την εκλογική διαδικασία στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση των κοινοτικών πόρων επανέρχεται στους περιφερειάρχες, εγκαταλείποντας τη μέχρι σήμερα πολιτική που τα χρήματα καταλογίζονταν στις περιφέρειες, αλλά μεγάλο μέρος τους διαχειριζόταν τελικώς κεντρικά από τα υπουργεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, το οποίο ήταν μεγαλύτερο, στις περιφέρειες αποδόθηκαν τύποις κονδύλια 8 δισ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα, πάνω από τα μισά από αυτά τα χρήματα εκχωρήθηκαν στα υπουργεία, προκαλώντας την γκρίνια των περιφερειών.
Το νέο ΕΣΠΑ αλλάζει ριζικά τη φιλοσοφία διαχείρισης των πόρων, αποδίδοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αναλαμβάνει σε συνεργασία πάντα με την Κεντρική Διοίκηση να επιλέξει τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν, αλλά και να τα υλοποιήσει. Η κατανομή των πόρων του Προγράμματος προβλέπει την απευθείας κατανομή πόρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέσα από τα δεκατρία περιφερειακά, που σε αντίθεση με τα επιχειρησιακά προγράμματα των υπουργείων που συμπτύχθηκαν, παραμένουν αυτοτελή.
Οι πόροι, ωστόσο, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν εξαντλούνται εκεί. Η περιφέρεια αποκτά ρόλο και στους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο θα διαχειριστεί το 30% των πόρων, δηλαδή περί το 1,5 δισ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά περί τα 7 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από την κατανομή των πόρων στα κονδύλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται και 783,4 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη, τα οποία θα εκχωρηθούν στις περιφέρειες για την υλοποίηση κυρίως έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η εκχώρηση πόρων από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΣΠΑ πρόκειται για:
• Το 30% του Προγράμματος που αφορά δράσεις για επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης.
• Το 25% των πόρων του Προγράμματος που αφορά δράσεις για τη μεταποίηση, την ανάπτυξη και την εμπορία των γεωργικών προϊόντων.
• Το 70% του προϋπολογισμού των δράσεων για την ενίσχυση εκκίνησης επιχείρησης για νέους αγρότες.
• Το 100% του προϋπολογισμού δράσεων για την ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές.
• Το 100% του προϋπολογισμού των δράσεων αναδασμών, αγροτικού εξηλεκτρισμού, δασικής οδοποιίας.
• Το 100% του προϋπολογισμού της περιβαλλοντικής δράσης για την αναχλόαση των βοσκοτόπων.
Αντίστοιχα, όπως σημειώνεται, θα εξεταστεί η εκχώρηση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων, με προϋπολογισμό άνω των 2,2 εκατ. ευρώ, καθώς και δράσεων που αφορούν συνεργασίες για τη διάδοση των αποτελεσμάτων της γεωργικής έρευνας και την προώθηση της καινοτομίας.
Πηγη: Η Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου