.

«Παγωμένα» όλα τα έργα του ΕΣΠΑ

Όλα τα προγράμματα ,όλοι οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις έργων , μέσω του ΕΣΠΑ έχουν «Παγώσει» μετά από παρέμβαση των τεχνοκρατών της ΕΕ. Εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης, «τινάζει στον αέρα» την χρηματοδότηση όλων των έργων που πραγματοποιεί το Δημόσιο αλλά και όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας. Αιτία το γεγονός ότι αποφασίστηκε να «παγώσουν» όλοι οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, μέσω του ΕΣΠΑ.

 Στην εγκύκλιο που εστάλη σε όλα τα υπουργεία τη Μ. Δευτέρα σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr , αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ««Το υπουργείο μας είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε άμεσο κλείδωμα εισαγωγής νέων εντάξεων και προσκλήσεων στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των έργων του ΕΣΠΑ». Ουσιαστικά, πρόκειται για «πάγωμα» όλων των έργων και αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, επειδή υπήρξε υπέρβαση χρηματοδότησης. Οι τεχνοκράτες της ΕΕ εντόπισαν το σφάλμα και απαίτησαν από την ελληνική πλευρά να σταματήσει άμεσα κάθε ροή χρηματοδότησης, μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για διατήρηση του «παγώματος» για τουλάχιστον άλλες 2-3 εβδομάδες. Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα που μόλις πριν από μερικές μέρες διοικητής μεγάλου Οργανισμού του Δημοσίου, που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση προγραμμάτων κομβικής σημασίας, μετέβη ο ίδιος στις Βρυξέλλες και είχε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της αρμόδιας Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Στόχος του ήταν τουλάχιστον για τα έργα που είναι της δικής του αρμοδιότητας να καταστεί δυνατό να «ξεκολλήσουν» για να μην εκτεθεί συνολικά η κυβέρνηση.
Ανάμεσα στα έργα που έχουν «κολλήσει» είναι όλα τα μεγάλα οδικά έργα, αλλά και τα προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την πρόσληψη 10.000 ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν προχωράει, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ήταν τριπλάσια από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν. Παράλληλα, έχουν βρεθεί και οι επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μιας και για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να προχωρήσει η εκταμίευση των απαραίτητων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
 Μπορεί λοιπόν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία να έχουν εξαγγελθεί με... τυμπανοκρουσίες, αλλά για να προχωρήσουν, να ολοκληρωθούν και να τα καρπωθούν οι άνεργοι, πρέπει απαραίτητα να ξεμπλοκάρουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ρεπορταζ :Βασίλης Αγγελόπουλος www.dikaiologitika.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου