.

Αιγιαλός: “τέλος” η διαβούλευση με υπογραφές

Νέα ανακοίνωση για το θέμα του αιγιαλού εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών στην οποία αναφέρει ότι “προτίθεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο περαιτέρω διαβούλευσης με όλους τους συναρμόδιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους και θα εργαστεί από κοινού με το ΥΠΕΚΑ, όπως έπραξε μέχρι τώρα, για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου”.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

“Ολοκληρώθηκε χθες, 13.05.2014, η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Με το νομοσχέδιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει:

· Στον καθορισμό με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια, εντός προθεσμίας 6 μηνών, της γραμμής αιγιαλού στο σύνολο της επικράτειας, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική η προστασία της ακτογραμμής και να εξαλειφθούν φαινόμενα αδικαιολόγητης καθυστέρησης και αδιαφάνειας κατά τη χάραξη του αιγιαλού

· Στη θέσπιση ενός ορθολογικού και ταχέως πλαισίου παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού, με τήρηση στο ακέραιο της εκάστοτε ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας

· Στην απλοποίηση χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες

· Στον καθορισμό δίκαιου και αντικειμενικού ανταλλάγματος για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας

· Στη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής πρόσβασης του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη μορφολογία των ελληνικών ακτών

Το Υπουργείο Οικονομικών ευχαριστεί όλους τους θεσμικούς φορείς που συμμετείχαν στην εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου καθώς και τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιώτες για τα εποικοδομητικά σχόλια που υπέβαλαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Η συμμετοχή στη διαδικασία της διαβούλευσης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και ουσιαστική, στην κατεύθυνση της επισήμανσης και υπόδειξης τροποποιήσεων, αλλαγών και προσθηκών στο σχέδιο νόμου, προκειμένου αυτό να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό. Τα σχόλια που υποβλήθηκαν εξετάζονται με προσοχή ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διασαφηνίσεις και, όπου χρειαστεί, βελτιώσεις του νομοσχεδίου”.

Υπέρ του νομοσχεδίου οι ξενοδόχοι

Το πλαίσιο του σχεδίου νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας του αιγιαλού» κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την αναγκαιότητα της οριοθέτησης του αιγιαλού, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης αδειών παραχώρησης χρήσης των παραλιών και την υλοποίηση έργων που θα μπορούσαν να γίνουν σε παραλίες από ξενοδοχειακές μονάδες.Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη, ο νομοθέτης να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και ανησυχίες που έχουν προκύψει από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους πολίτες.

Οι απαντήσεις, αναφέρει ο ΣΕΤΕ, πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και να δοθούν χωρίς βιασύνη, ώστε να υπάρξουν οι νομοθετικές προϋποθέσεις για την επιθυμητή ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον, τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των ακτών και την ίση και ελεύθερη πρόσβαση και χρήση σε όλους τους πολίτες.

Έργα όπως μαρίνες, προβλήτες, εξέδρες προσέγγισης υδροπλάνων και πλωτών μέσων στις μεγάλες τουριστικές στρατηγικές επενδύσεις, θεωρούνται απόλυτα αναγκαίες για ανάπτυξη τουρισμού υψηλών απαιτήσεων. Υποδομές για χώρους υγιεινής, αποδυτήρια, ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες, αναψυκτήρια, κάδους ανακύκλωσης, κλπ είναι και αυτές απολύτως αναγκαίες, σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, με δεδομένο πως το σημερινό νομικό πλαίσιο έχει σημαντικές αδυναμίες, ενισχύοντας την ανομία, την αυθαιρεσία και την καταπάτηση (τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από πολίτες), είναι επιτακτική η ανάγκη να καταγραφούν αυστηρές τεχνικές, ποιοτικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ώστε να διασφαλισθεί η ορθή και νόμιμη κατανομή χρήσης και πρόσβασης στον αιγιαλό, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των πολιτών.

Επίσης, τονίζεται, θα πρέπει να οριστούν ξεκάθαρα οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που θα έχει ο διαχειριστής της επιχείρησης για το κομμάτι της παραλίας που θα χρησιμοποιεί.

Θα πρέπει να συμφωνηθούν και να καταγραφούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και πιθανώς και κίνητρα καθαρισμού, προστασίας, διαφύλαξης της βιοποικιλότητας, γενικότερα μια σειρά ενεργειών για ποιοτική και ουσιαστική βελτίωση- πχ μείωση ενοικίου, εφόσον με μέριμνα του ενοικιαστή η παραλία αποκτά Γαλάζια Σημαία.

Πρέπει να καθοριστούν ξεκάθαρα τα όρια και οι προϋποθέσεις για την παράλληλη χρήση των συγκεκριμένων παραλιών από τους επιχειρηματίες και την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των πολιτών.

Τους εφαρμοστικούς νόμους αναμένει η ΠΟΞ

Για το ίδιο ζήτημα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) -όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Γιάννης Ρέτσος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους- υποστηρίζει ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν και οι εφαρμοστικοί νόμοι, προκειμένου να γίνει σαφές τι επιτρέπεται και πού.

Πάντως, κεντρικός άξονας, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Μάλιστα, πρότεινε να ληφθούν υπόψη τα ισχύοντα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το πώς εκεί έχουν αντιμετωπιστεί αντίστοιχα προβλήματα.

112.000 υπογραφές παρέδωσε το WWF Ελλάς

Χθες το πρωί το WWF Ελλάς παρέδωσε στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη τις 111.930 υπογραφές κατά του νομοσχεδίου που συγκεντρώθηκαν μέσα από την πλατφόρμα του AVAAZ.org σε έξι μόλις μέρες.

Στη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία είναι αποτέλεσμα των πολλών σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση αλλά και της πρωτοφανούς κινητοποίησης δεκάδων χιλιάδων πολιτών, το WWF επανέλαβε όλες τις σοβαρές ενστάσεις που είχε θέσει και με ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές.

Την ίδια στιγμή η ΜΚΟ τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας ένα καλό θεσμικό πλαίσιο για τον αιγιαλό που θα δίνει έμφαση στη σωστή οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας και θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν επιτέλους οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου