.

ΔΕΗ: Ίδρυση θυγατρικής εταιρείας με έδρα την Τουρκία

Με το βλέμμα στραμμένο προς ανατολάς είναι η ΔΕΗ. Η ελληνική επιχείρηση ανακοίνωσε χθες την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας με έδρα την Τουρκία, στην οποία η ΔΕΗ θα κατέχει το 100% των μετοχών της.
Αντικείμενο της εταιρείας είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 2.000.000 Τουρκικές λίρες, ή περίπου 686.000 ευρώ.
Η νέα θυγατρική βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από την αντίστοιχη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας.
Η επιχείρηση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα προβεί σε ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η ίδρυση της εν λόγω θυγατρικής, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της εταιρείας για είσοδο σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι σχετική απόφαση για ίδρυση θυγατρικών σε Τουρκία, Βουλγαρία και Γεωργία είχε λάβει το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης πριν από δύο χρόνια.
Για την ιστορία θα πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι κατά το παρελθόν είχαν προηγηθεί τρεις προσπάθειες απόκτησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε Βουλγαρία (Bobov Dol - λιγνίτης), ΠΓΔΜ (Negotino- λιθάνθρακας) Μαυροβούνιο (EPCG - λιγνίτης). Και στις τρεις προσπάθειες η ΔΕΗ δεν κατάφερε να αποκτήσει τις μονάδες παρ ότι έκανε τις καλύτερες προσφορές, καθώς η προοπτική εισόδου ελληνικής εταιρείας στην ενέργεια αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τις κυβερνήσεις των τριών χωρών. Αντίστοιχες προσπάθειες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς παραχώρησης λιγνιτικών αποθεμάτων και μονάδων στο Κόσσοβο επίσης δεν είχε κατάληξη, ενώ αρχικές βολιδοσκοπήσεις στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν είχαν συνέχεια.
Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης το πρώτο τρίμηνο, αναμένει μειωμένα έσοδα και EBITDA σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω της μειωμένης ζήτησης ρεύματος κυρίως ως αποτέλεσμα των ήπιων χειμερινών συνθηκών, καθώς και στην πρόσφατη μείωση των τιμολογίων για Πελάτες Υψηλής Τάσης. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση αναμένει ότι τα προ προβλέψεων Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) θα μειωθούν σε ανάλογο ποσοστό συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
ww.xrimatistirio.grwww.xrimatistirio.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου