.

36ο Συνέδριο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με ίδια γραμμή πλεύσης και «άρωμα» εργοδοτικής συναίνεσης [άρθρο του Σαράντου Αλεξανδρή]

Παραμένει ζητούμενο η ανάγκη μιας νέας προοπτικής για κάθαρση και αναγέννηση του σ.κ συμβάλλοντας στο αναγκαίο και ισχυρό μέτωπο για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης.

Το 36ο Έκτακτο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο» της ΓΕΝΟΠ που διεξήχθη πριν λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε χωρίς καμιά ενημέρωση των εργαζομένων, μακριά από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Το Συνέδριο διεξήχθη κυρίως στους διαδρόμους, στα παζάρια για ψήφους και στην αγωνιώδη προσπάθεια να διατηρηθούν οι παλιοί συσχετισμοί και τα παλιά πρόσωπα στις θέσεις τους.
Κυρίαρχο στοιχείο του να εκβιαστούν πρωτοβάθμια Σωματεία και σύνεδροι να αναλάβουν την ευθύνη του οικονομικού χρέους της Ομοσπονδίας και για αυτό οι ηγεσίες ΕΑΜΕ - ΔΑΚΕ δε δίστασαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό 45 αντιπροσώπων 6 Σωματείων που μετά από ασφαλιστικά μέτρα, πήραν τελικά μέρος στις «διαδικασίες» του.
Με ευθύνη των ηγεσιών αυτών των παρατάξεων δεν έγινε καμία συζήτηση για την μέχρι τώρα πορεία, της πολιτικής και των στόχων της Ομοσπονδίας. Δεν συζητήθηκε κανένα πρόγραμμα δράσης για την οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα των εργαζομένων μπροστά στο ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, μπροστά στα νέα μέτρα εξαθλίωσης της τρόικας και της κυβέρνησης.

Εδώ και καιρό η ΓΕΝΟΠ έχει χάσει και το κύρος και την αξιοπιστία της. Η ΓΕΝΟΠ, αποδείχτηκε ολοκληρωτικά ανεπαρκής όταν στάθηκε ανίκανη να κάνει οτιδήποτε μπροστά στην έναρξη της εκποίησης του ΑΔΜΗΕ, μπροστά στην εκκίνηση της ιδιωτικοποίησης ολόκληρου του Ομίλου. Όταν παραιτήθηκαν σύσσωμοι την πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα.
Η ηγεσία της είναι απόλυτα εξαρτημένη από την κυβέρνηση και τη Διοίκηση. Μια πλήρως ελεγχόμενη και χρεωμένη ως το λαιμό συνδικαλιστική ηγεσία - με χρέος 1.200.000 € - θα βρίσκεται σε ομηρία και αδυναμία να ασκήσει οτιδήποτε που να μοιάζει έστω με συνδικαλισμό.
Η ανάγκη μιας νέας προοπτικής που θα έβαζε τέλος σε προηγούμενες λαθεμένες και εκφυλιστικές τακτικές και σε αδιαφανείς δραστηριότητες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα (ΟΚΔΕ - Κινητή Τηλεφωνία) με συναίνεση, σύνθεση και αποφασιστικότητα όχι μόνο δεν κατέστη δυνατό αλλά αποφεύχθηκε κάθε τέτοια νύξη και προσπάθεια πριν και στο Συνέδριο από τις ηγεσίες ΕΑΜΕ - ΔΑΚΕ.

Γιατί δεν επιλέχτηκε στο Συνέδριο να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση που θα κατέληγε σε θέσεις και αποφάσεις του Συνεδρίου για τη δημιουργία ενός ενωτικού, ισχυρού κινήματος που θα μπορέσει να αποτρέψει την εκποίηση της ΔΕΗ, της δημόσιας περιουσίας και το ξεπούλημα της χώρας μας ;
Για μια ΔΕΗ, Ενιαία και Καθετοποιημένη, 100% Δημόσια με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή, που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Που θα μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, χιλιάδες νέες θέσεις σταθερής εργασίας, ικανοποιητικούς μισθούς και δικαιώματα.

Αντί να συζητηθούν και να υπάρξουν αποφάσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση, επιλέχθηκε κυρίως από το ΕΑΜΕ η δημιουργία εντυπώσεων με γενικόλογες διακηρυκτικές θέσεις περί αγώνα για την αποτροπή του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, με μόνο στόχο την ψηφοθηρία και τη δικαιολόγηση μιας ακόμα συνεργασίας με την ΣΑΔ. Ανακάλυψαν και ανέσυραν στην επιφάνεια ως και το ξοφλημένο «αντιδεξιό σύνδρομο» του «μπαμπούλα» της ΔΑΚΕ ως πιθανής πρώτης δύναμης για να δικαιολογήσουν την συνεργασία με μνημονιακές δυνάμεις και πρόσωπα (Αδαμίδης - ΠΑΣΚΕ).
Όταν όχι μόνο δεν ανοίγει η συζήτηση για απολογισμό και αντιμετώπιση λαθεμένων και εκφυλιστικών πρακτικών αλλά αντίθετα αποφεύγουν σαν το «διάολο το λιβάνι» κάθε τέτοια διαδικασία δεν συμβάλουν και δεν επιτρέπουν το σ.κ να απαλλαγεί από «βαρίδια» του παρελθόντος. Να ανοίξει μια άλλη πορεία με διαφάνεια, με δημοκρατία, με ενότητα και σύνθεση στην λειτουργία και τη δράση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των Σωματείων. Αυτό αντικειμενικά «ναρκοθετεί» πιθανές δυνατότητες συγκλίσεων για τη δημιουργία μετώπου και μένουν μόνο στα λόγια κάτι που το έχουμε δει και πριν 1 χρόνο (εκλογές για Δ.Σ. ΔΕΗ και ΕΤΕ/ΔΕΗ).

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουμε απαίτηση για αλλαγή πορείας. Για μια Ομοσπονδία που θα απαλλαγεί από τακτικές, πρόσωπα κι «επιχειρηματικές δράσεις» που συμβάλλουν στον εκφυλισμό και την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Μια ΓΕΝΟΠ αντάξια αυτού που αντιπροσωπεύει: τους εργαζόμενους της μεγαλύτερης, στρατηγικής σημασίας, βιομηχανικής επιχείρησης του ελληνικού λαού. Μια Ομοσπονδία που θα οργανώνει, θα συντονίζει και θα συντονίζεται με κάθε αγωνιστική διάθεση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των εργαζομένων και δεν θα εξαντλείται σε άσφαιρες «αγωνιστικές» κορώνες.

Υποστηρίζω ότι η συμμαχία δυνάμεων στο ΕΑΜΕ ότι παρά τις ενωτικές διαθέσεις που  κραυγάζει ακολουθεί την «πεπατημένη» και κινείται στην ίδια γραμμή πλεύσης της Ομοσπονδίας. Δεν έχει - και ίσως δεν θέλει - να απαλλαγεί από «αμαρτίες» του παρελθόντος, πολιτικοσυνδικαλιστικά αναβιώνει μια κεντροαριστερή γραμμή απηχώντας και θέσεις της Διοίκησης κάτι που φάνηκε στο ζήτημα των εξουσιοδοτήσεων για την παρακράτηση των εισφορών.

Η «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» με ενισχυμένη παρουσία - με 2 μέλη στο νέο Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα συνεχίσει τον αγώνα από καλύτερη θέση για την κάθαρση της Ομοσπονδίας ως βασικό βήμα για την αναγέννηση του σ.κ στο χώρο συμβάλλοντας στο αναγκαίο και ισχυρό μέτωπο για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης.
Στην «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» συμμετέχουν συνάδελφοι που προέρχονται από διαφορετικούς  πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, με τη δική του πορεία ο καθένας στο συνδικαλιστικό κίνημα και όποια προσπάθεια γίνεται να καταγραφεί σε συγκεκριμένο κομματικό σχήμα δεν απηχεί την πραγματικότητα.
Το σχήμα μας φιλοδοξεί να συμβάλλει στην οργάνωση των συναδέλφων από τα κάτω, στην παρέμβαση με επεξεργασίες και θέσεις, στη κοινή δράση των εργαζομένων με βάση τις ανάγκες τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, κάθε συνδικαλιστική παράταξη ανεξάρτητα από ιδεολογική ή πολιτική τοποθέτηση, ανεξάρτητα από τις όποιες επιλογές ή αυταπάτες, να ανοίξουμε όλοι μαζί μια νέα σελίδα πραγματικών ανυποχώρητων αγώνων. Αγώνων αποτελεσματικών όχι μόνο για τη δουλειά και το μισθό μας, μα και για το γείτονα, τον αδελφό, τον άγνωστο που θέλει τη ΔΕΗ ενιαία και δημόσια, το ρεύμα φθηνό κοινωνικό αγαθό.
Πρώτο βήμα για το συνδ. κίνημα μαζί με όλο τον Ελληνικό λαό ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα Μονάδων της ΔΕΗ και η ακύρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ με ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο για να αποτρέψουμε αυτό το μέγα εθνικό και κοινωνικό έγκλημα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ  Σαράντος
Μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Ορυχείων - Σταθμών Δ.Ε.Η  Μεγ/λης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου