.

«Κλειδί» ο ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό ΤΑΡ

ΤΗν ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην αζέρικη Socar θα συντονίσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ Κλειδί... για την υλοποίηση του αγωγού TAP, που θα μεταφέρει στην ΕΕ φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, είναι η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην αζέρικη Socar.

Το μήνυμα αυτό, όπως και τη σημασία της εναλλακτικής πηγής καυσίμου -πέρα από αυτήν της ρωσικής Gazprom- για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ θέλουν να στείλουν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις συναντήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σήμερα στην Αθήνα.
Ιδίως μετά το «STOP» της Κομισιόν στη Βουλγαρία για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού South Stream, αλλά και την κρίση στην Ουκρανία, ο TAP κερδίζει επιπλέον πόντους για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Ο κ. Αλίγιεφ βρίσκεται στην Αθήνα και συναντάται και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, και τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου.
Αθήνα και Μπακού θα επισφραγίσουν την πολύ καλή συνεργασία που έχουν, σχέση που χτίστηκε από πέρυσι τον Μάιο, όταν ο πρωθυπουργός με τον κ. Παπαγεωργίου είχαν επισκεφτεί τον κ. Αλίγιεφ στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Λίγους μήνες μετά ακολούθησε η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, της εταιρείας στην οποία ανήκουν το εθνικό δίκτυο και οι μεγάλες υποδομές (υγροποιημένος σταθμός αερίου της Ρεβυθούσας), στην κρατική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, Socar. Το τίμημα ανήλθε στα 400 εκατ. ευρώ.
Οι διαδικασίες
Από πέρυσι μέχρι φέτος η Ευρ. Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες έγκρισης της πώλησης, καθώς απαιτούνται πολλές διοικητικές διαδικασίες, μια και η Socar είναι επιχείρηση από χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Ενα σημαντικό βήμα απεμπλοκής της μεταβίβασης έγινε πριν από μέρες, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πιστοποίησε τον ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου. Κάτι το οποίο ζητούσε η Κομισιόν. Πληροφορίες θέλουν ότι μέσα στο φθινόπωρο η διαδικασία πώλησης μπορεί να έχει ολοκληρωθεί.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, λοιπόν, επισκέπτεται την Αθήνα, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν με τον Ελληνα πρωθυπουργό τις ενέργειες για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ. Ο Διαχειριστής είναι απαραίτητος για την υλοποίηση του αγωγού TAP. Υπενθυμίζεται ότι οι επενδύσεις είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και δημιουργούνται 10.000 με 12.000 θέσεις εργασίας.
Οι εργασίες κατασκευής του έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από το 2015. Το κοίτασμα που θα τροφοδοτεί τον αγωγό είναι το αζέρικο Σαχ Ντενίζ. Σημειώνεται ότι ο TAP θα συνδεθεί επί τουρκικού εδάφους με τον αγωγό TANAP και διασχίζοντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τη Β. Ελλάδα, θα περάσει στην Αλβανία κι από κει υποθαλάσσια θα καταλήξει στην Ιταλία. Ο TAP θα μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου 10 δισ. κ.μ. ετησίως, με δυνατότητα αύξησης στα 20 δισ. κ.μ.
Μέσα από τη συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ, οι εξαγωγές της αζέρικης Socar δεν θα περιορίζονται μόνο στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, αγοράζοντας τον ΔΕΣΦΑ, η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει σε επιχείρηση με πολύ πιο διευρυμένο ρόλο ως πύλη εισόδου για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και συνεπώς διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της περιοχής.
Αυτή η διαπίστωση προκύπτει από το γεγονός ότι το Ελληνικό Δίκτυο Μεταφοράς, που τελεί υπό τη διαχείριση του ΔΕΣΦΑ, συμπεριλαμβάνει διασυνδέσεις με τα δίκτυα μεταφοράς γειτονικών χωρών, καθώς και με τη Ρεβυθούσα -τον πιο σημαντικό τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατ' αυτό τον τρόπο, το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ ήδη επιτρέπει την εισαγωγή φυσικού αερίου από διάφορες πηγές, κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, αλλά και από τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας και ΥΦΑ από πηγές όπως η Αλγερία.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ [ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ]

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου