.

Κομισιόν – φυσικό αέριο: Κίνδυνος τροφοδοσίας της Ευρώπης λόγω ουκρανικής κρίσης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο το χειμώνα λόγω της διένεξης Μόσχας - Κιέβου άφησε τη Δευτέρα ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ.


Ο Ετινγκερ ανέφερε αρχικά ότι η Ουκρανία έχει την πρόθεση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις δικές της υποχρεώσεις ως προς την τροφοδοσία της ΕΕ.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο ευρωπαίος επίτροπος προειδοποίησε ότι η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο το χειμώνα, εάν δεν γεμίσει τώρα τους αποθηκευτικούς χώρους της.

Καλώντας τη ρωσική πλευρά να επανεξετάσει την συμβιβαστική προσφορά της προς την Ουκρανία, ίσως με κάποιες μικρές προσαρμογές, ο Γκίντερ Ετινγκερ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει τη διοργάνωση νέων συνομιλιών για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο για το φυσικό αέριο.

"Προβλέπονται νέες προσκλήσεις για τριμερείς συνομιλίες εντός του Ιουνίου", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.

Αναφερόμενος στον αγωγό South Stream, ο οποίος κατασκευάζεται από την Gazprom για την απευθείας αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θέμα το οποίο δυσχέρανε τις τριμερείς συνομιλίες, ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πάντως σήμερα Δευτέρα στη Βιέννη ότι είναι ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποδεχθεί κάνοντας ένα βήμα πίσω. Ο Ετινγκερ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) με την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει η Μόσχα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι περνά σε σύστημα προπληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να διακόψει τις αποστολές προς το Κίεβο, αφού δεν έχει λάβει πληρωμή για τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Από την πλευρά της, η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ανακοίνωσε πως προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης για να προσπαθήσει να ανακτήσει 6 δισεκ. δολάρια (4,4 δισεκ. ευρώ) που υποστηρίζει πως κατέβαλε αχρεωστήτως το 2010 στη ρωσική εξαγωγική εταιρεία αερίου Gazprom.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου