.

Η έλλειψη επενδύσεων απειλεί την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον Διεθνή οργανισμό Ενέργειας, η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης διατρέχει μεγάλο κίνδυνο από την έλλειψη επενδύσεων. Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ χαμηλές και δεν ενθαρρύνουν δαπάνες για νέες θερμικές μονάδες.
 Η περιοχή της Ευρώπης χρειάζεται περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε βιομηχανικές επενδύσεις ισχύος μέχρι το 2035 και περίπου 100 γιγαβάτ νέας θερμοχωρητικότητας τη δεκαετία έως το 2025, δήλωσε σήμερα η ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) που εδρεύει στο Παρίσι.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι περισσότερο από 20 % κάτω από το επίπεδο που είναι απαραίτητο για να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις. Ένα γιγαβάτ είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.
"Η επένδυση που απαιτείται για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης είναι απίθανο να υλοποιηθεί με την τρέχουσα σχεδίαση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει η IEA. "Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, η αξιοπιστία της ευρωπαϊκής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα τεθεί σε κίνδυνο."
Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αέριου με καύση που αντιπροσωπεύουν το 14 % της παραγωγικής ικανότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έμειναν σε απραξία,ή έκλεισαν ή βρίσκονταν σε κίνδυνο να κλείσουν στο τέλος του 2013, όπως δήλωσε χθες το Διεθνές Κέντρο για το Φυσικό Αέριο. Η Ευρώπη είναι σε κίνδυνο να χάσει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου και το δυναμικό της σε άνθρακα, είπε το κέντρο.
"Η προσδοκία ότι μια αύξηση σε νέες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μεταμορφώσει εντελώς τις αγορές φυσικού αερίου πρέπει να μετριαστεί από το υψηλό κόστος κεφαλαίου των υποδομών υγροποιημένου αερίου, με την μεταφορά να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ήμισυ του κόστους του φυσικού αερίου που παραδίδεται σε μεγάλες αποστάσεις," είπε η IEA.
Οι επενδύσεις υγροποιημένου αερίου θα υπερβούν τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.
newmoney.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου