.

Ποια θετικά νέα «διαβάζουν» στη ΔΕΗ οι αναλυτές και για ποιες εξελίξεις ανησυχούν

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τριμήνου της ΔΕΗ οι αντιδράσεις των αναλυτών που παρακολουθούν τη μετοχή της εταιρείας ήταν θετικές. Μεταξύ άλλων στις αναλύσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκαν οι εξής θετικές εξελίξεις σε σχέση με τα λειτουργικά της εταιρείας:

1) μειώθηκε η τιμής του φυσικού αερίου και τέθηκε σε εφαρμογή η νέα σύμβαση προμήθειας από τη ΔΕΠΑ
2) μειώθηκε το κόστος δανεισμού μετά την έκδοση του ευρωομολόγου των 700 εκατ. ευρώ
3) το μείγμα καυσίμου παραγωγής εμφανίζει βελτίωση με αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής
4) έχουν αυξηθεί οι χαμηλού κόστους εισαγωγές
5) έχει μειωθεί η παραγωγή των ανταγωνιστικών ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου.
Ως αποτέλεσμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου EBITDA της ΔΕΗ από το 17,1% στο 20,8%. Αυτή η βελτίωση αναμένεται να έχει και συνέχεια καθώς έρχονται και άλλες «καλές ειδήσεις»
1) από 1ης Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση της ρυθμιζόμενης απόδοσης των δικτύων από 8% σε 8,5%,
2) στο δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει η πλήρης κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους
Θετικά θα επηρεάσει τα μεγέθη της εταιρείας και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΗ προχώρησε στην αποπληρωμή δανείων συνολικού ύψους 452 εκατ. ευρώ αξιοποιώντας τα έσοδα από το ομόλογο. Σε ετήσια βάση το όφελος εκτιμάται ότι φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.
Citi
Στην τελευταία έκθεση της Citi, με ημερομηνία 30 Μαΐου, ο οίκος αναβάθμισε τη σύστασή της από neutral σε buy αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η επί εξάμηνο υποαπόδοση της μετοχής, προσφέρει ένα ικανοποιητικό σημείο εισόδου. Πράγματι όπως επισημαίνει η Citi η μετοχή έχοντας παραμείνει επί μακρόν στα ίδια χαμηλά επίπεδα υπολείπεται του ράλι των μετοχών του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο ηγούνται οι μετοχές των εταιρειών του ευρωπαϊκού νότου από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ένας ακόμη θετικός παράγοντας για τις προοπτικές της μετοχής εντοπίζεται στη διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Τα έσοδα της πώλησης προβλέπεται να διατεθούν για τη μείωση του δανεισμού, τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και διανομή μερίσματος προς τους μετόχους. Ήδη πάντως η μετοχή της ΔΕΗ κινείται ανοδικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που προσέφεραν μια καλή ορατότητα για τις προοπτικές της εταιρείας στο επόμενο διάστημα.
Goldman
Από την πλευρά της πάντως η Goldman Sachs στην έκθεση που ανακοίνωσε την Παρασκευή ενώ διατηρεί τη σύσταση αγοράς χαμηλώνει την τιμή στόχο από τα 13,4 ευρώ στα 12,9 ευρώ καθώς ανέμενε μεγαλύτερη αύξηση στη ρυθμιζόμενη απόδοση των δικτύων σε σχέση με την απόφαση του ρυθμιστή. Το γεγονός πάντως ότι φαίνεται να καθυστερεί σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πώληση του ΑΔΜΗΕ, θα έχει θετική επίπτωση στην κερδοφορία του ομίλου ΔΕΗ το 2014. Στον αντίποδα υψηλότερα εμφανίζονται τα κόστη του τομέα προμήθειας, ενώ καλύτερα έσοδα εμφανίζει η παραγωγή. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι κυριότεροι κίνδυνοι για την εταιρεία περιλαμβάνουν τον μακροοικονομικό κίνδυνο, το ρυθμιστικό κίνδυνο, τις χαμηλότερες του αναμενομένου αυξήσεις στα τιμολόγια και τη μικρότερη του αναμενομένου ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγη: Energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου