.

Η Βουλγαρία αγνοεί την Κομισιόν και προχωρά με τον South Stream

Παρά την σαφή προειδοποίηση της Κομισιόν, η Βουλγαρία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την κατασκευή του ρωσικού αγωγού South Stream, όπως έχει προγραμματιστεί.
 Η Κομισιόν ζήτησε από τη βουλγαρική κυβέρνηση να αναστείλει τις εργασίες κατασκευής του South Stream της Gazprom και να περιμένει την σχετική απόφαση για τη συμβατότητα του έργου με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κόμμα, που είναι ο κύριος κυβερνητικός εταίρος, απάντησε αμέσως και τόνισε ότι η κατασκευή θα συνεχίσει κανονικά.

Η Κομισιόν άνοιξε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Βουλγαρίας και της ζήτησε να σταματήσει την κατασκευή του South Stream.
«Δεν μπλοκάρουμε τον South Stream, αλλά θέλουμε το έργο να είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της ΕΕ», δήλωσε η Sabine Berger, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ενέργειας, Günther Oettinger. Ο συνάδελφός της Antoine Colombani δήλωσε εξ ονόματος του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Michel Barnier, ότι οι βουλγαρικές αρχές είχαν ενημερωθεί με επιστολή ότι παραβιάζεται η νομοθεσίας της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.
Στις 27 Μαΐου η Βουλγαρία ανέθεσε την κατασκευή του South Stream στο έδαφός της στη ρωσική κοινοπραξία Stroytransgaz. Βασικός μέτοχος (63%) στην Stroytransgaz είναι ο όμιλος Volga, ο ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Gennady Timchenko.
Ο τελευταίος βρίσκεται στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ, που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας στα μέσα Μαρτίου.
Ο Timchenko πιστεύεται ότι ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, σύμφωνα με το Forbes, και έχει στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Vladimir Putin. Την ίδια ημέρα, όταν οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποίησαν την τελευταία σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso κατέστησε σαφές ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα επιβάλει παραβάσεις στη Βουλγαρία σχετικά με τον South Stream [διαβάστε περισσότερα].
Ο Colombani τόνισε ότι επείγει πλέον «δράση», διότι οι εργασίες για την κατασκευή του έργου θα ξεκινήσουν σύντομα.
Η Βουλγαρία έχει δηλώσει ότι είχε διεξάγει το διαγωνισμό για τον South Stream, σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες, και ότι η ανακοίνωση του διαγωνισμού είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.
Διάκριση κατά των ελληνικών εταιρειών Ο Colombani δήλωσε, ωστόσο, ότι οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ που καλύπτουν την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων δεν είχαν τηρηθεί από τη Βουλγαρία.
«Για να είμαστε πιο ακριβείς, η εταιρεία South Stream Bulgaria, η οποία έχει συσταθεί για το έργο αυτό, της έχει ανατεθεί ο σχεδιασμός, η χρ
ηματοδότηση και η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, χωρίς τη διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία, που αναμένεται σε τέτοιες περιπτώσεις », είπε. Μια δεύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον Colombani, είναι ότι η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας προβλέπει τη δυνατότητα για υπεργολαβίες μέρους των εργασιών σε άλλες επιχειρήσεις, «κατά προτίμηση σε ρωσικούς και βουλγαρικούς πλειοδότες χωρίς δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα». Συγκεκριμένα, σε ένα σημείο η διακυβερνητική συμφωνία ορίζει ότι ελληνικές και βουλγαρικές επιχειρήσεις θα αναλάβουν υπεργολαβίες, και σε ένα άλλο ότι θα προτιμηθούν εταιρείες από τα κράτη των Μερών της συμφωνίας (Βουλγαρία και Ρωσία) που είναι ενάντια στους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.
«Η θέση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ότι πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του South Stream», δήλωσε ο Dimitar Dabov, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP). Ο αρχηγός του BSP Sergei Stanishev είναι επίσης και πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).
Αφυκτικές πιέσεις «Αν υπάρχει πίεση, αυτή θα είναι πολιτική», δήλωσε ο Dabov, όπως αναφέρεται στην βουλγαρική Dnevnik.
Η EurActiv μίλησε επίσης και με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην ΕΕ, Vladimir Chizhov, ο οποίος είπε επίσης ότι εάν επιβεβαιωθεί, η προσέγγιση της Επιτροπής «φαίνεται να είναι σύμφωνη με μια άκρως πολιτικοποιημένο γραμμή προς το έργο του South Stream».

EurActiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου