.

Ανακοίνωση Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας: Διαπεριφερειακές Συνελεύσεις για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,με την ψήφιση του νόμου 4254/2014 με τίτλο: «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις», και με βάση την υποπαράγραφο ΙΓ.12: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού δύναται να αναθεωρηθεί ριζικά.

Ο Σύλλογός (μας) προτείνει βελτιώσεις στην κατεύθυνση ενός συνολικού, σύγχρονου, απλού, ενιαίου και σαφούς πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος, το οποίο θα περιγράφει τις κοινές επαγγελματικές δραστηριότητες, και όπου κριθεί αναγκαίο (και αναλογικό με γνώμονα τον υπέρτερο λόγο του δημοσίου συμφέροντος) θα τεκμηριώνει τις αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες.

Δυστυχώς, κάποιοι ερμηνεύουν τα παραπάνω μέσα από παρωχημένα συντεχνιακά «φίλτρα». Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι στα συνήθη ιδιωτικά έργα συγχέουν τον «Πολιτικό Μηχανικό» με τον «Δομοστατικό Μηχανικό».

Με άλλα λόγια: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

Συνεπώς, πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί σε «θέση μάχης» για την περίπτωση όπου ενδεχόμενες καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων δύνανται να αποβούν επιζήμιες για τις επαγγελματικές δραστηριότητες του κλάδου μας.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε αναλυτικά όλους τους Συναδέλφους, να συζητήσουμε σε βάθος τις θέσεις του Συλλόγου μας, και να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

ΔΕΝ κινδυνολογούμε ΚΑΙ ΔΕΝ φοβόμαστε τη σύγκρουση. Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αυτό το ενδεχόμενο θα είναι τελικώς επιζήμιο για το Τ.Ε.Ε., τους Μηχανικούς, τον Τεχνικό Κλάδο και το Δημόσιο Συμφέρον.

Απαιτείται η άμεση συμμετοχή όλων μας σε ανοικτές διαδικασίες. Πρώτο μέσο αποτελεί η σύγκληση διαπεριφερειακών Γενικών Συνελεύσεων σε συνεργασία με τα παλιά (ή/και νέα) Τοπικά μας Τμήματα και όλους τους συνδεδεμένους Συλλόγους Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών – πριν την κεντρική Γενική Συνέλευση του ΣΠΜΕ στην Αθήνα.

Ξεκινάμε απ΄ την βόρεια Ελλάδα με την 1η διαπεριφερειακή Γενική Συνέλευση, να συνδιοργανώνεται απ’ τον (κεντρικό) ΣΠΜΕ, τον ΣΠΜΘ (Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης), τον ΣΠΜΣ (Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Σερρών), και τα γειτονικά Τοπικά Τμήματα του ΣΠΜΕ,στην Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, την Τρίτη 15.07.2014 ώρα 18.30.

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση/ενημέρωση Συναδέλφων στην Κεφαλλονιά την 05.07.2014 (η οποία θα οδηγήσει και σε ίδρυση Τοπικού Τμήματος) και προβλέπονται αντίστοιχες ενημερωτικές συναντήσεις/τοπικές συνελεύσεις:

την Τρίτη 15.07.2014 (ώρα 13.30) στα Ιωάννινα

την Τετάρτη 16.07.2014 (ώρα 13.30) στην Λαμία (Γενική Συνέλευση Τμήματος Ν. Φθιώτιδας), και

την Πέμπτη 17.07.2014 (ώρα 18.30) στην Πάτρα (Γενική Συνέλευση Τμήματος Ν. Αχαΐας).

Θα συνεχίσουμε με ενημέρωση και στις υπόλοιπες περιοχές. Όπου δεν είναι (χρονικά) εφικτή η διεξαγωγή διαπεριφερειακών συνελεύσεων, προτείνεται η ενεργοποίηση ή/και η ίδρυση Τοπικών Τμημάτων.»

Πολλούς Χαιρετισμούς.

Με Εκτίμηση,

Βασίλειος Μπαρδάκης

Πολιτικός Μηχανικός, Δρ

Πρόεδρος Σ.Π.Μ.Ε.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου