.

Τις αυξομειώσεις στα νέα τιμολόγια παρουσίασε η ΔΕΗ στην τρόικα

Τα τελικά τιμολόγια με τα οποία καταργούνται οι σταυροειδείς επιδοτήσεις και τα οποία θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου, παρουσίασαν χθες στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, οι επιτελείς της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα διατύπωσαν τις θέσεις της επιχείρησης για τα διαδικαστικά θέματα των δημοπρασιών τύπου NOME, μεταξύ των οποίων την κεντρική άποψη ότι η τιμή αναφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του ρεύματος από λιγνίτη.

Σε ότι αφορά τα τιμολόγια, έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Περιλαμβάνουν, κυρίως, την ελάφρυνση των εμπορικών τιμολογίων και την κατάργηση της ξεχωριστής κλίμακας χρέωσης για κατανάλωση ρεύματος από 0 έως 800 κιλοβατώρες (και συνεπώς την επιβάρυνση των αντίστοιχων καταναλωτών). Προσώρας τη γλιτώνουν οι αγρότες, των οποίων το ξεκαθάρισμα του μητρώου και οι ανατιμήσεις των τιμολογίων έχουν πάρει παράταση για το 2015.
Ειδικότερα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, συνεργεία αυτοκινήτων, φούρνοι, καθαριστήρια, εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. θα πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα, εξοικονομώντας στο τετράμηνο κατά μέσο όρο 20 με 50 ευρώ. Από την άλλη, καλοκαιρινές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου πάνω από 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλή τετραμηνιαία κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες.
Οι αυξήσεις θα επηρεάσουν μεταξύ άλλων καταναλωτές που ζουν μόνοι (φοιτητές, μονογονεϊκές οικογένειες), ηλικιωμένους, αλλά κυρίως θα αυξήσει το κόστος ηλεκτροδότησης για τις εξοχικές κατοικίες και τα διαμερίσματα τα οποία μένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από το 1,2 εκατ. ρολόγια υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 είναι κλειστά κτίρια. Είτε διαμερίσματα, είτε μαγαζιά, είτε εξοχικά. Από τα υπόλοιπα 800.000 κάποια νοικοκυριά έχουν ήδη υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Έτσι, η επιβάρυνση περιορίζεται σε μικρότερο αριθμό καταναλωτών, ενώ και η ίδια η αύξηση είναι γύρω στα 5 με 7 ευρώ το τετράμηνο.
Οι αλλαγές θα επέλθουν επειδή η ΔΕΗ προχωρά στην αλλαγή της τιμολόγησης των νοικοκυριών. Για την ακρίβεια καταργείται η κλίμακα χρέωσης για κατανάλωση ρεύματος από 0 έως 800 κιλοβατώρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα κοινοτικών κανονισμών, σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να παύσουν να εφαρμόζονται στα τιμολόγια ρεύματος οι «σταυροειδείς» επιδοτήσεις. Δεν θα πρέπει η μία κατηγορία κατανάλωσης να χρηματοδοτεί την άλλη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μικροί επιχειρηματίες είχαν ακριβό ρεύμα, για να έχουν φθηνό όσοι καταναλώνουν μέχρι 800 κιλοβατώρες.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου