.

«Προαπαιτούμενο» η νέα μονάδα Μελίτης ΙΙ για τη μικρή ΔΕΗ - Οι νέες τροπολογίες

Δεσμευτική καθίσταται για τον νέο αγοραστή της «Μικρής ΔΕΗ» η υποχρέωση κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο νομοσχέδιο και έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, προβλέπεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα προκριθούν «εκείνες οι προσφορές στις οποίες περιλαμβάνονται εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και δεσμευτικό σχέδιο προς αξιοποίηση της άδειας ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό Μελίτη ΙΙ, ισχύος 540 MW”. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε από τους βουλευτές Π. Ρήγα, Γ. Κουτσούκο, Κ. Τριαντάφυλλο και Δ. Σαλτούρο.

Η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας δίπλα στην υφιστάμενη της Μελίτης, η οποία προϋποθέτει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθίσταται έτσι υποχρεωτική για όποιον αποκτήσει τη μικρή ΔΕΗ αλλάζοντας σημαντικά τα δεδομένα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε μόνο την μεταβίβαση της άδειας κατασκευής στον αγοραστή. Με άλλη διάταξη δεσμεύεται η ΔΕΗ ότι θα αξιοποιήσει το τίμημα από την πώληση της Μικρής ΔΕΗ μόνο σε επενδύσεις. Όπως επισημαίνεται το τίμημα που θα εισπραχθεί από την πώληση της Μικρής ΔΕΗ, «θα διατεθεί για επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ και κατά προτεραιότητα αυτές που σχετίζονται με την αντικατάσταση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων παλαιάς τεχνολογίας».

Επιπλέον θεσπίζεται αποκλειστική προθεσμία 30 ημερών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής «να ενημερώνεται και να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση του συνόλου των μετοχών της Μικρής ΔΕΗ».

Άλλη τροπολογία διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των παραχωρούμενων λιγνιτικών πεδίων των ορυχείων Αμύνταιου, Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ και Βεύης, μετά το πέρας της εκμετάλλευσης και της αποκατάστασής τους. Τέλος οι βουλευτές Δ. Κυριαζίδης και Απ. Βεζυρόπουλος κατέθεσαν τροπολογία για την αύξηση κατά 47+16% της τιμής αποζημίωσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ των οποίων η θερμική ενέργεια αξιοποιείται για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, είτε διατίθεται για τηλεθέρμανση πόλεων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου