.

Πώληση ΔΕΗ: Η κοινωνία θα μπλοκάρει το έγκλημα!

Άρθρο της Ευγενίας Ουζουνίδου [βουλευτή Κοζάνης ΣΥΡΙΖΑ] 

Με μόλις 51 ψήφους ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Οι κυβερνητικοί σπασμοί συνεχίστηκαν με περιφρόνηση του Συντάγματος και υπονόμευση της Βουλής με αφορμή την πρόταση δημοψηφίσματος που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το αν πρέπει να συζητηθεί αυτή στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη «μικρή ΔΕΗ», πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι με την απόσχιση και πώληση αυτή γίνεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τελειώνει η εταιρεία όπως τη γνωρίζαμε.
Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και τώρα της διάλυσης και εκποίησης της ΔΕΗ καθώς και η παραχώρηση του 17% των μετοχών του Δημοσίου και το μάνατζμεντ στους ιδιώτες εντάσσονται στη στρατηγική παράδοσης συνολικά της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μιας αγοράς που έχει απελευθερωθεί εδώ και 15 χρόνια.
Δεν υπήρξε φορέας στην αρμόδια επιτροπή, και μάλιστα φορείς που δεν πρόσκεινται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στα κόμματα της συγκυβέρνησης (π.χ. Ένωση Περιφερειών), που να μη ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο αυτό.
Οι μόνοι που δε συμμερίστηκαν την άποψη αυτή ήταν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης και ο ΣΕΒ.
Έχει ήδη καταρριφθεί και από Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. ότι «η ΔΕΗ είναι μονοπώλιο και κατέχει δεσπόζουσα θέση στη λιγνιτική παραγωγή και αυτό αντίκειται στη συνθήκη της Ε.Ε.», με το σκεπτικό ότι παραχωρήθηκαν για λόγους δημόσιου συμφέροντος και ότι κανείς δεν εμπόδισε τους ιδιώτες να φτιάξουν λιγνιτικές μονάδες αξιοποιώντας τα μη παραχωρημένα στη ΔΕΗ κοιτάσματα.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης είναι λαλίστατος (!) για τα ενδεχόμενα και δυνητικά αποθέματα υδρογονανθράκων, αλλά για την αξία των αποθεμάτων λιγνίτη (28 δισ. τουλάχιστον) έκανε το «κορόιδο» τόσες μέρες στη Βουλή.
Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες των ειδικών της ΔΕΗ, η αξία των λιγνιτικών κοιτασμάτων ως καυσίμων τα οποία θα καταναλωθούν τα επόμενα 30 χρόνια ξεπερνά τα 28 δισ. ευρώ (υπάρχουν και άλλοι που μιλάνε για 45 δισ.).
Παράλληλα, επιχειρηματολόγησαν ότι με την ενέργειά τους αυτή στοχεύουν σε «υγιή ανταγωνισμό και σε τιμές φθηνότερες και δικαιότερες».
Με την ενέργειά τους αυτή δε στοχεύουν σε υγιή ανταγωνισμό αλλά στη δημιουργία ολιγοπωλίων. Ωστόσο, όσο δε μειώνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές, αφού ο βασικός συντελεστής τιμών είναι το κόστος παραγωγής. Το σίγουρο είναι ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Γιατί η νέα εταιρεία θα ενδιαφέρεται να ανεβάζει την οριακή τιμή συστήματος, να πουλάει στο σύστημα ακριβά και με το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που της ξεπουλάνε θα επηρεάζει την οριακή τιμή, για να είναι όσο το δυνατόν πιο αυξημένη και να έχει περισσότερα κέρδη. Αυτός είναι ο μηχανισμός της αγοράς.
Αποσιώπησαν ότι η ΡΑΕ προωθεί μια σειρά ριζικών αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς που προοιωνίζονται περαιτέρω απαξίωση της εναπομείνασας ΔΕΗ και κατ’ επέκταση σοβαρή επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών και των χαμηλών καταναλώσεων.
Συγκεκριμένα, αποσιώπησαν το θέμα υποχρεωτικής υπαγωγής της μεγάλης ΔΕΗ στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Από την 1η Οκτωβρίου του 2014 υιοθετούνται οι λεγόμενες δημοπρατήσεις ΝΟΜΕ, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (λιανική) να αγοράζουν απευθείας από τη χονδρική αγορά ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους παραγωγής (από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ) και να τις μεταπωλούν σε οικιακούς καταναλωτές, εμπορικά καταστήματα και μικρές βιομηχανίες.
Η εναπομείνασα ΔΕΗ υποχρεώνεται να διαθέσει προς δημοπράτηση το 25-30% της παραγωγής των λεγόμενων «φθηνών μονάδων επιτρέποντας στις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ΗΕ να λεηλατήσουν το πελατολόγιό της.
Τέτοιες ρυθμίσεις δεν ενέχουν κανένα ρίσκο για τον ιδιώτη, δεν απαιτούν καμία επένδυση, δε δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ ο τζίρος τους είναι τεράστιος.
Το μέλλον για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προδιαγράφεται ζοφερό, δεδομένου ότι εδώ και δεκαετίες η ανάπτυξή της συνδέεται με τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, ενώ σοβαροί κίνδυνοι διαφαίνονται και σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, είναι βέβαιο ότι δε θα πάει μακριά. Θα μπλοκαριστεί στο δρόμο από την κοινωνία. Το μέτωπο για τη ΔΕΗ που διαμορφώθηκε ανάμεσα στους εργαζόμενους, στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες της χώρας, η απέχθεια στη συνείδηση του κόσμου για αυτό το έγκλημα, σε συνδυασμό με την ελπίδα για μια δημόσια ΔΕΗ της αληθινής Κοινής Ωφέλειας ενισχύουν ακόμα πιο πολύ τη λαϊκή αξίωση να δοθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο. Η προοπτική της αριστερής διακυβέρνησης ενισχύεται πλέον καθοριστικά.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου