.

Κεντρική πλατεία Κοζάνης: Επί «τάπητος» το χρονοδιάγραμμα εργασιών

Προχωρούν οι διαδικασίες από πλευράς του Δήμου Κοζάνης, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης και ανάπλασης της νέας κεντρικής πλατείας της πόλης.

Μάλιστα την Πέμπτη έγινε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης, παρουσία φυσικά και της αναδόχου εταιρείας, προκειμένου να σχεδιαστεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών. Την ερχόμενη εβδομάδα οι συσκέψεις θα επαναληφτούν, ενώ εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται (αφού καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες), να μπει η περίφραξη και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον "Π.Λ." ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης Ευάγγελος Καραπάτσιος "Χθες το πρωί (σ.σ. Πέμπτη) είχαμε μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Δήμου Κοζάνης, για να κάνουμε το χρονοδιάγραμμα, αλλά και για να δούμε την πορεία των εργασιών. Εμπλεκόμενοι φορείς είναι η υπηρεσία της τηλεθέρμανσης , η ΔΕΥΑΚ, η ΔΕΗ, αλλά και διάφορες άλλες υπηρεσίες του Δήμου, όπως η Υπηρεσία Πρασίνου, η Τεχνική Υπηρεσία κ.λπ. Στη σύσκεψη αποφασίσαμε τι εργασίες είναι να κάνει η κάθε υπηρεσία και με ποια σειρά θα γίνουν".

Μεταξύ άλλων, οι φορείς που εμπλέκονται είναι η κεντρική υπηρεσία του δήμου, αλλά και η επιτροπή κυκλοφοριακού και περιπτέρων. Επίσης, θα γίνει μεγάλη εγκατάσταση τηλεθέρμανσης που περνάει μπροστά από το δημαρχείο, Ερμιόνιο και «Bo». "Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα κάνουμε ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα δείχνουμε ποιος θα δουλέψει και πότε. Στόχος μας είναι να μην εμπλέκεται η μια υπηρεσία στα "πόδια" της άλλης. Αποφασίσαμε, αρχικά, να περιφραχθεί όλος ο χώρος και από την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνουμε το χρονοδιάγραμμα ποιος θα κάνει τι και πότε" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραπάτσιος.Στη σύσκεψη, στην οποία φυσικά ήταν και εκπρόσωποι της ανάδοχης εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, όπως και ο προϊστάμενος εκτέλεσης έργων, συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα. "Πρώτο μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να οργανωθούν σωστά οι εργασίες".

Σε ό,τι αφορά στην πιάτσα των ταξί, αυτά θα μετακινηθούν, αρχικά επί της Οδού Ιπποκράτους και μετέπειτα μετά την εκτέλεση των εργασιών, στην Οδό Τσόντζα. Ειδικότερα και όπως τόνισε ο κ. Καραπάτσιος: "Προσωρινά τα ταξί θα βρίσκονται επί της οδού Ιπποκράτους, με κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, τα ταξί θα μπαίνουν μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών, θα κάνουν τον κύκλο της Λέσχης και θα φεύγουν δεξιά και κάτω προς την Πλατεία". Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τα ταξί θα μετακινηθούν επί της Τσόντζα.

Την προσεχή ΔΕΥΤΕΡΑ εκκρεμεί συνάντηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης με τον εργολάβο στον οποίο έχει ανατεθεί η μετατόπιση των περιπτέρων. Ο εργολάβος θα κατασκευάσει τα πέντε νέα περίπτερα που προσωρινά θα φιλοξενήσουν τα μέχρι τώρα περίπτερα της πλατείας. Τα περίπτερα θα μετακινηθούν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες γύρω από το κέντρο της Κοζάνης, σύμφωνα και με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με πιο πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακού και Περιπτέρων του Δήμου. Πλέον οριοθετείται το κάθε περίπτερο που θα τοποθετηθεί για τους 12-14 μήνες οπότε και θα διαρκέσει το έργο. Επίσης, όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες κάποια από τα δέντρα που υπάρχουν σήμερα στην κεντρική πλατεία Κοζάνης και εμποδίζουν τις εργασίες κατασκευής, ενδέχεται να μετακινηθούν.

"Ο χώρος της εκκλησίας δεν έχει σχέση με την παρέμβαση του έργου"

Στο μεταξύ, πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τις επεμβάσεις στο χώρο της εκκλησίας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραπάτσιος: "Η εκκλησία δε μπαίνει στον χώρο ανάπλασης εργασιών της πλατείας". Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Δήμος Κοζάνης είχε ζητήσει και σχεδίαζε εάν ήταν εφικτό να κάνει μια παρέμβαση μόνον στο παλιό κηροποιείο της Μητρόπολης, είτε με κλιμακωτά σκαλοπάτια είτε με πρανές, μετά από πολλές συναντήσεις με την Μητρόπολη. Τελικά η Μητρόπολη απεφάνθη πως επειδή δεν υπάρχει άλλος χώρος μετεγκατάστασης των γραφείων και των υπολοίπων βοηθητικών χώρων, ζητούν αυτά να μείνουν ως έχουν. Άλλωστε οι εργασίες δεν μπορούσαν να εγκριθούν ούτε από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ δεν θα μπορούσαν να εγκριθούν ούτε ως δαπάνες από την Διαχειριστική Αρχή, γιατί δεν έχουν σχέση με την ανάπλαση της κεντρική πλατείας, αλλά θεωρείται άλλο - ξεχωριστό έργο.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, αυτή περιλαμβάνει: Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, ανάπλαση μπροστά στο Ξενοδοχείο "Ερμιόνιο", την οδό Ειρήνης αλλά και τον δρόμο όπου κατεβαίνει από την οδό Ειρήνης μέχρι την Οδό Ξεν.Τριανταφυλλίδη.

Ανάδοχος του έργου είναι η Κ/ΞΙΑ «ΑΙΘΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ. – Λ.Μ.Ν. ΑΤΕΕ». Το έργο είναι προϋπολογισμού 2.903 εκ. ευρώ. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της νέας πλατείας Κοζάνης είναι η 30η Αυγούστου του 2015.

Πηγή: Βάσω Σάφη από τον Πρωινό Λόγο

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου