.

Και τώρα τι μετά τη “μικρή ΔΕΗ"; Ένα νέο “μέτωπο” για την βιωσιμότητα της περιοχής μας!

Πριν από λίγες βδομάδες όλοι οι τοπικοί φορείς υπερβαίνοντας τις διαφορές μας στα θέματα ενέργειας διαμορφώσαμε ένα μέτωπο απέναντι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση – ή καλύτερα εκποίηση – της ΔΕΗ. Ας σημειωθεί ότι η ανταπόκριση του κόσμου για ακόμη μια φορά ήταν μέτρια (και η αδυναμία των φορέων να τον κινητοποιήσουν φανερή), γεγονός που πρέπει να προβληματίσει όλους μας. 

            Παρά την ψήφιση  του νομοσχεδίου είναι σαφές πως το θέμα  δεν έληξε και θα μας απασχολήσει  στο άμεσο μέλλον. Σε κεντρικό επίπεδο  χαμηλά στην ατζέντα έμειναν οι επιπτώσεις στις ανθρακοπαραγωγές περιοχές και τα προνόμια της ΔΕΗ που “κληρονομούν” οι νέοι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και το μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής που θέλουμε για τα επόμενα χρόνια και ο ρόλος των ΑΠΕ και του λιγνίτη!
    Εμείς στην Δημοτική Κίνηση  επιδιώξαμε να αναδείξουμε πρώτιστα την τοπική διάσταση του ζητήματος πιστεύοντας πως η προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ,  εκτός των άλλων, υπονομεύει τη βιωσιμότητα του τόπου μας.
    Όμως,  αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την παραδοχή πως το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης έχει ξεπεραστεί και δεν επιτρέπεται να παραμείνουμε στάσιμοι μέσα στους δογματισμούς και τις βεβαιότητές μας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για μια ειλικρινή και γενναία  συζήτηση μεταξύ όλων των φορέων της περιοχής και της ΔΕΗ σχετική με τα ζητήματα οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της περιοχής  μας με την  αξιοποίηση  και  του επόμενου ΕΣΠΑ (2014-2020), αλλά και του  τοπικού πόρου.
            Εμείς, ως η επερχόμενη Δημοτική Αρχή, θα επιδιώξουμε  έναν  διάλογο με όλους τους φορείς της περιοχής και τη ΔΕΗ για την μεταλιγνιτική περίοδο και για την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου εξόδου της περιοχής από την κρίση προς μια βιώσιμη και πράσινη κατεύθυνση.   Για να δημιουργήσουμε νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον της περιοχής που  έχουν λεηλατηθεί, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής  και να αναπτύξουμε συνέργειες ώστε να λύσουμε σειρά προβλημάτων που αφορούν την περιοχή. Αξίζει για όλα αυτά να δούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία που μπορεί να μας δώσει πλήθος παραδειγμάτων θετικής ανταπόκρισης αντίστοιχων προκλήσεων.
            Επί δεκαετίες η δημόσια ΔΕΗ απολάμβανε προνόμια και επιδοτήσεις σε βάρος της βιωσιμότητας της περιοχής. Δεν έχει σημασία επί του παρόντος  να αναζητήσουμε τις αιτίες και να αποδώσουμε ευθύνες. Εξάλλου τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές  κατά το παρελθόν. Όμως είναι αδικαιολόγητο να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό.  Το οφείλουμε στους πολίτες της περιοχής, αλλά και στις επόμενες γενιές. Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη του διαλόγου, της συνεργασίας και της λήψης άμεσων και ουσιαστικών αποφάσεων.
            Θέλουμε μια δημόσια, βιώσιμη και σύγχρονη ΔΕΗ, η οποία σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία θα συμβάλει στην έξοδο της περιοχής μας από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική παρακμή που βιώνει σήμερα.
            Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για άμεση και ουσιαστική κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων προς αυτήν την κατεύθυνση.
Προτείνουμε στους επόμενους μήνες και εντός του επομένου εξαμήνου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη εργασίας με την παρουσία και του κ. Ζερβού και πιθανόν του αρμόδιου υπουργού και παράλληλα ημερίδα, όπου θα τεθούν επί τάπητος ιδιοκτησιακό, μετεγκαταστάσεις, αποκαταστάσεις, ιδιοκτησιακό εδαφών και λίμνης, και ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ μεταλιγνιτικής περιόδου (με ΤΠΑ, εξωτερικό κόστος κλπ), επενδύσεις της ΔΕΗ σε έργα κατασκευής εξοπλισμού ΑΠΕ κλπ. Θεωρούμε σημαντικό το μέτωπο που διαμορφώθηκε να μην ξεφουσκώσει, αλλά να συνεχίσει και να αποκτήσει νέο νόημα και περιεχόμενο, διαμορφώνοντας μια νέα, βιώσιμη πρόταση για το μέλλον!
            Αν  δεν το κάνουμε,  θα καταδικάσουμε το παρόν και  το μέλλον αυτού του τόπου και δεν θα έχουμε  πλέον κανένα άλλοθι!

*Λευτέρης Ιωαννίδης
01/8/2014

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου