.

Ψιθυρίζουν ή φωνάζουν οι ανεμογεννήτριες; Τι λένε οι μελέτες...


Στην τραμπάλα των επιχειρημάτων για την «αθωότητα» ή την επικινδυνότητα στη δημόσια υγεία από τις επιπτώσεις των μεγάλων αιολικών πάρκων προστέθηκε ακόμα μία χθες στα υπέρ τους από το «Energy Policy Institute».

Με αφορμή την «ολοκληρωμένη μελέτη» του Ινστιτούτου που συγκέντρωσε 48 (από 49) δικαστικές αποφάσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία, βάσει των οποίων κρίθηκαν αθώες για την υγεία μας οι ανεμογεννήτριες, εκθέτουμε μία σειρά ερευνών, μελετών, αποτελεσμάτων που «τεκμηριώνουν» την «αθωότητα» ή την «ενοχοποίησή» τους.
«Οι επικριτές της αιολικής ενέργειας και η επιχειρηματολογία τους για τα προβλήματα υγείας δεν στοιχειοθετούνται», έχει κατ' επανάληψη τονίσει η AWEA (Αμερικανική Ενωση Αιολικής Ενέργειας).
Και οι πονοκέφαλοι, οι αϋπνίες, οι νευρικές διαταραχές, η ναυτία;
«Βρέθηκαν (ορισμένα) χαμηλής ποιότητας στοιχεία που συνδέουν την απόσταση (εγγύτητα) σε αιολικά πάρκα με τον εκνευρισμό και με τις διαταραχές ύπνου» είναι η τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Υγειονομικής και Ιατρικής Ερευνας της Αυστραλίας που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Γουόρικ Αντερσον.
Κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύει ότι «ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες συνδέεται με πόνο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, βλάβες στην ακοή, καρδιακά προβλήματα», αναφέρει η αμερικανική υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας και δημόσιας υγείας.
Σε «οικοπροπαγάνδα» καταλογίζεται ο θόρυβος για τις επικίνδυνες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από τη λειτουργία την ανεμογεννητριών. «Η νόσος του ακουστικού νεύρου από τις δονήσεις και το σύνδρομο των ανεμογεννητριών» αποτελούν μέρος της προπαγάνδας αυτής. Πρόκειται «για ψυχική ασθένεια, η οποία οφείλεται στην (συλλογική) υιοθέτηση πληροφοριών που ενσπείρουν ανησυχίες και προκαλούν φόβο», υποστηρίζει ο καθηγητής δημόσιας υγείας Σάιμον Τσάμπαν από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, επικαλούμενος σχετική έρευνα: «Στο 63% των περιπτώσεων δεν υπήρξαν αντιδράσεις για το θόρυβο ή άλλες ασθένειες. Σε περιοίκους μάλιστα περιοχών της Δυτικής Αυστραλίας, όπου υπάρχουν και ξεπερνούν τη μία ντουζίνα τα αιολικά πάρκα, δεν καταγράφηκαν καθόλου παράπονα. Η πλειονότητα των καταγγελιών προέρχεται εκεί όπου δραστηριοποιούνται οικολογικές οργανώσεις».
Καμία ανησυχία
Η διεθνής βιβλιογραφία δεν δικαιολογεί καμία ανησυχία για την υγεία από (δήθεν) προβλήματα που προκαλούν «οι υπόηχοι, οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες λόγω της λειτουργίας των ανεμογεννητριών». Αντιθέτως καμία ακτινοβολία δεν εκπέμπεται από τις ανεμογεννήτριες. Και σε ό,τι αφορά το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, που δημιουργεί το ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό είναι χαμηλής συχνότητας και χαμηλότερης έντασης από τα πεδία που προκαλούνται στις πόλεις, και μέσα στα σπίτια από τις κοινές οικιακές συσκευές (σχετικές τιμές αναφέρονται από την ΕΕΑΕ, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας).
Ακόμα και αυτός καθαυτός ο θόρυβος των ανεμογεννητριών έχει εξαλειφθεί: «Οι σύγχρονες έχουν εξελιχθεί σε (σχεδόν) αθόρυβες μηχανές. Ο θόρυβος περιστροφής των πτερυγίων συνήθως καλύπτεται πλήρως από το θόρυβο του ανέμου μέσα στα φύλλα των δέντρων και των θάμνων σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 μέτρων», σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας.
Σε μελέτη του «chief medical officer» του Οντάριο στον Καναδά, επισημαίνεται ότι η τουρμπίνα (της κάθε ανεμογεννήτριας) θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 1/3 του ενός μιλίου από τις αγροικίες-κατοικίες για να βεβαιώνεται ότι τα επίπεδα θορύβου δεν προκαλούν προβλήματα υγείας.
Η Renewable UK, επίσημος φορέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δίνει τη δική της οπτική: «Με χιλιάδες ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε όλο τον κόσμο με περισσότερη των 25 χρόνων εμπειρία, κανένας πολίτης δεν έχει υποστεί ζημιά από τα αιολικά πάρκα».
Και τι απαντάμε στις εκατοντάδες των περιπτώσεων πολιτών από τη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και αλλού για τα προβλήματα που υφίστανται στην υγεία τους λόγω της λειτουργίας των ανεμογεννητριών; Οι εκθέσεις γιατρών όπως της Sarah Laurie στην Αυστραλία, της Nina Piernpont στον Καναδά, της Amanda Harry στη Βρετανία πιστοποιούν ότι όλα όσα καταγγέλλονται ή αναφέρονται δεν είναι μύθος».
Ο Rick James, επικεφαλής Αμερικανών ειδικών, τονίζει σε μία μελέτη για το θόρυβο από τα αιολικά πάρκα: «Παράγοουν τα ίδια συμπτώματα όπως το αποκαλούμενο Sick Building Syndrome (σύνδρομο άρρωστων κτηρίων) που έπληττε τους εργαζόμενους γραφείων κατά τη δεκαετία του 1980 και του '90. Ενδελεχής έρευνα αποκάλυψε ότι ο θόρυβος χαμηλής συχνότητας (LFN) που προκαλείται από τη λειτουργία συστημάτων κλιματισμού ευθυνόταν για το σύνδρομο».
Χθες, διά στόματος του δρος Ιωάννη Τσιπουρίδη της ΕΛΕΤΑΕΝ, έγινε λόγος για τη μελέτη του energy and policy institute με το σχόλιο: «Ας τη διαβάσουν και οι εδώ ανησυχούντες κι ας περιορίσουν τις ενστάσεις τους στους πραγματικούς λόγους που έχουν και εναντιώνονται στην ανάπτυξη των ανεμογεννητριών, για να καταλάβουμε κι εμείς γιατί αντιδρούν επιτέλους...».
Επιπτώσεις
Ο Μάικ Μπάρναρντ, συνεργάτης του energy and policy institute, υποστηρίζει σε άρθρο του στην Huffington Post ότι «21 έρευνες που αφορούν τις επιπτώσεις της λειτουργίας ανεμογεννητριών (στην ανθρώπινη υγεία) έδειξαν πως όταν είναι εγκατεστημένες στην ελάχιστη επιτρεπτή απόσταση των 400-600 μέτρων από οικισμούς ο αντίκτυπός τους είναι μηδενικός».
Στις ΗΠΑ (econews) «έχουν θεσπιστεί διαφορετικοί έλεγχοι για τον ήχο των ανεμογεννητριών: Επιτρέπονται επίπεδα ήχου της τάξης των 40 ντεσιμπέλ όπως προβλέπει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή χαμηλότερα έξω από τις κατοικίες και 10 ντεσιμπέλ μέγιστη υπέρβαση του ήχου του περιβάλλοντος».
Ο Μάικ Μπάρναρντ αναφέρει στο άρθρο του ότι σε μία μόνο υπόθεση -που έφτασε στα δικαστήρια και αφορούσε την περίπτωση του ζεύγους Αντερσον στις ΗΠΑ- ο δικαστής αγνόησε τις καταθέσεις των ειδικών της αιολικής ενέργειας, και της υγείας. Και έλαβε υπόψη του (δέχθηκε) την παράμετρο όπως ξεδιπλωνόταν μέσα από τους ιατρικούς φακέλους των Αντερσον για προβλήματα - συμπτώματα (που είτε προκλήθηκαν είτε επιδεινώθηκαν από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών), όπως αϋπνίες, κεφαλαλγίες, ψυχικές διαταραχές κ.ά. Πέρυσι το καλοκαίρι, κατά τη διανυκτέρευσή μου σε ένα χωριό έξω από τα Καλάβρυτα, βίωσα τον... ψίθυρο ενός αιολικού πάρκου.
Δεν γνωρίζω αν οι κάτοικοι που τον βιώνουν καιρό τώρα εκτός από το αισθητικό μέρος έχουν καταγγείλει προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
Αυτά προς το παρόν!
Το σύνδρομο είναι πραγματικό
Η ΕΛΕΤΑΕΝ διευκρινίζει: Υπάρχουν δύο εν δυνάμει πηγές θορύβου σε μία ανεμογεννήτρια, ο μηχανικός που έχει εξαλειφθεί και ο αεροδυναμικός που έχει περιοριστεί δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια.
Το «σύνδρομο των ανεμογεννητριών» είναι πραγματικό, λέει το επιτελείο της οργάνωσης Waubra foundation, που είναι εναντίον της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων: Οι ανεμογεννήτριες καθώς περιστρέφονται παράγουν θόρυβο. Ο βόμβος και η δόνηση παράγουν με τη σειρά τους έναν υπόηχο που ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά προκαλώντας παρενέργειες στον άνθρωπο όπως οξυθυμία, ίλιγγο, αστάθεια, μαθησιακά προβλήματα ή εφιάλτες στα παιδιά.

Πηγη: Ελευθεροτυπία [Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ]

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου