.

Καταρχήν έγκριση από την Κομισιόν για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar

Την καταρχήν έγκρισή της για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar έδωσε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση της πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου Διαχειριστή υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Socar, που παρέλαβε προ διμήνου από τη ΡΑΕ, η Ε.Ε. απέστειλε προχθές τις ολοκληρωμένες θέσεις της επί του θέματος, οι οποίες φαίνεται να ξεμπλοκάρουν την ιδιωτικοποίηση που βρίσκεται εν αναμονή από τον περασμένο Αύγουστο.
Η πολυσέλιδη αξιολόγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, περιλαμβάνει συστάσεις για πρόσθετα μέτρα που να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία του ΔΕΣΦΑ και τη συμμόρφωσή του με το τρίτο ενεργειακό πακέτο, τα οποία κρίνονται ωστόσο ως ήσσονος σημασίας και μη δεσμευτικά από την αρμόδια για την έκδοση απόφασης Αρχή. Το βασικότερο εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πρόβλεψη όρου που να δίνει τη δυνατότητα στη ΡΑΕ να μειώσει τα δικαιώματα ψήφου της Socar στο ΔΕΣΦΑ εάν διαπιστώσει ότι παρεκκλίνει από τους κανόνες του τρίτου ευρωπαϊκού πακέτου για την ενέργεια. Η ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με την πιστοποίηση της ΡΑΕ για το ΔΕΣΦΑ, προβλέπει σε αυτή την περίπτωση επιβολή προστίμου ύψους 10% επί του τζίρου και, εάν διαπιστωθεί εκ νέου μη παρέκκλιση, ανάκληση της άδειας. Η Ε.Ε. στη γνωμάτευσή της προτείνει αυτόν τον πρόσθετο όρο, ο οποίος αξιολογείται από τη ΡΑΕ ως ήσσονος σημασίας και μη δεσμευτικός.
Η αρμόδια αρχή θα εξαντλήσει το δίμηνο περιθώριο που της δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την έκδοση απόφασης και σε αυτό το διάστημα αναμένονται και επαφές με τους Αζέρους για ενημέρωση σχετικά με τη γνωμάτευση της Επιτροπής. Η νομοθεσία πάντως αφήνει περιθώρια και για εναλλακτικά μέτρα για την πρόσθετη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Διαχειριστή που η Κομισιόν συστήνει, τα οποία και θα μελετήσει η ΡΑΕ για να προχωρήσει στην τελική απόφασή της. Αυτό που κυβερνητική κύκλοι πάντως διαβεβαίωναν χθες ήταν ότι η ΡΑΕ θα εκδώσει απόφαση πιστοποίησης περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, που αποτελεί και το βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar που εκκρεμεί από πέρυσι τον Αύγουστο.
Αμέσως μετά το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην είσπραξη του τιμήματος ύψους 400 εκατ. ευρώ που οι Αζέροι προσφέρουν για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Από αυτά τα 212 εκατ. θα πάνε στα ΕΛΠΕ, τα οποία μεταβιβάζουν στη Socar το 35% του ΔΕΣΦΑ και τα υπόλοιπα στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Κωστόπουλου, θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το ΔΕΣΦΑ για μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους.

Πηγη: www.kathimerini.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου