.

Μείωση 30% στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Τον «οδικό χάρτη για τη Νέα Ελλάδα», με μειώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στον ΕΝΦΙΑ και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εγκαινιάζοντας την 79η ΔΕΘ.  Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, με παράλληλη διατήρηση των επιδομάτων θέρμανσης, υποστηρίζοντας ότι «ο φόρος αυτός ούτε καν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ παράλληλα προκάλεσε και μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα».

Επίσης, εξήγγειλε εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ξενοίκιαστα διαμερίσματα, αναφέροντας ότι ο φόρος, σε λίγα χρόνια, θα γίνει ανταποδοτικός, αποτελώντας το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε «η τελευταία να έχει κίνητρο, να φέρει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά, όπως είπε, «τα διορθώνουμε».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εξίσωση των τιμολογίων των βιομηχανιών μέσης και υψηλής τάσης, με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας ανταγωνιστικότητας.
Κατά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον ενεργειακό ρόλο που θα διαδραματίσει η χώρα στην ευρύτερη περιοχή και στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης, καθώς όπως τόνισε η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα καταστεί εξαγωγική χώρα αφού η Ευρώπη διψά για ενέργεια.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μέχρι πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει και για τον ενεργειακό μας πλούτο. Τώρα αναδεικνύονται όλο και σημαντικότερα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ελλάδα. Ενώ υπογράφτηκαν ήδη τα πρώτα συμβόλαια εξόρυξης. Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι εξαγωγική χώρα ενεργειακών πόρων, σε μια Ευρώπη που άλλωστε διψάει για ενεργειακή απεξάρτηση. Καταλαβαίνετε πόσο αυτό είναι σημαντικό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ρόλου της πατρίδας μας».

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου