.

Σε ποια Τοπικά Διαμερίσματα επιστρέφονται 35 Εκατ. Ευρώ από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά

Άμεσα πρόκειται να υπογραφεί η επαναδιατύπωση της απόφασης, που είχε υπογράψει ως υφυπουργός ο Υπουργός ΠΕΚΑ σχετικά με την παροχή κινήτρων στους οικιακούς καταναλωτές στις περιοχές όπου εγκαθίστανται ΑΠΕ (εδώαναλυτικά το ποσό της επιστροφής που αναλογεί σε κάθε Τοπικό Διαμέρισμα).

Με βάση την απόφαση ΥΑΠΕ/Φ1/οικ29287 (ΦΕΚ Β’/3005/2011), μετά την επαναδιατύπωσή της, η ΔΕΗ θα αποδώσει το 1% της αξίας της παραγόμενης ενέργειας από ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες είναι εγκατεστημένα.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης: «Για πρώτη φορά στην Ιστορία της ΔΕΗ,  αντί να χρεώνονται, θα πιστώνονται οι οικιακοί καταναλωτές των 272 χωριών της χώρας όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα. Θα κατανεμηθεί ένα συνολικό ποσό άνω των 13 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί την αθροιστική αξία των ετών 2011, 2012, 2013. Με την επιστροφή αυτή ανταποδίδεται σε κάθε νοικοκυριό ένα ποσό που να συμβολίζει την ανταπόκριση της κοινωνίας και του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος στην όποια επιβάρυνση έχει υποστεί. Σχεδόν διπλάσιο ποσό αποδίδεται επιπροσθέτως και στους δήμους όπου ανήκουν οι δημοτικές αυτές ενότητες. Με την ευκαιρία αυτή, κάνω έκκληση προς τους δημάρχους, υλοποιώντας την πραγματική βούληση του νομοθέτη, να αξιοποιούν τα ποσά αυτά που τους αποδίδονται σε παρεμβάσεις αποκλειστικά στις ίδιες τις δημοτικές ενότητες που φιλοξενούν τις ΑΠΕ για λόγους στοιχειώδους δικαιοσύνης.
Τα συνολικά 35 εκατ. ευρώ για τα τρία τελευταία έτη αποδίδονται στους κατοίκους των 272 αυτών χωριών και μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση, αλλά ταυτόχρονα και μια καλή ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών».

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου