.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνάντηση εργασίας με τον Αρθούρο Ζερβό [μετεγκαταστάσεις, προσλήψεις, Πτολεμαϊδα 5, κα]

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου και Θανάσης Πετράκος συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό, στα γραφεία της ΔΕΗ, και τον κ. Γιώργο Δαμάσκο, Δ/ντη ανθρωπίνου δυναμικού.


Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να καλύπτει με οκτάμηνες συμβάσεις τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της, αλλά απαιτείται να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Επεσήμανε δε ότι η μνημονιακή απόφαση για τον περιορισμό προσλήψεων στη ΔΕΗ (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΗ. Μια σοβαρή συνέπεια των ελλείψεων προσωπικού είναι η δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, και δυστυχώς και θανατηφόρων. Η προκήρυξη των Οι 600 μόνιμες θέσεις εργασίας, που προκηρύχτηκαν,  δεν καλύπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις ανάγκες, αφού, με βάση τα στοιχεία, οι ελλείψεις και οι απαιτήσεις για άμεσες προσλήψεις μόνο για τη στοιχειώδη λειτουργία των ορυχείων είναι 1600 εργαζόμενοι. Το θέμα γίνεται οξύτερο και λόγω του κινδύνου της έλλειψης φυσικού αερίου, το οποίο επιβάλλει την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη τον προσεχή χειμώνα. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον κ. Ζερβό να συντονίσουν τις  ενέργειές τους, ώστε να αρθεί αυτή η απαράδεκτη μνημονιακή δέσμευση για «το ένα προς πέντε», τουλάχιστον για τη ΔΕΗ, γιατί διαφορετικά και τα θανατηφόρα ατυχήματα θα αυξηθούν και η ΔΕΗ δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της για ηλεκτροδότηση της χώρας.  
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την επαναλειτουργία της Μέσης Τεχνικής Σχολής ΔΕΗ, ώστε η ΔΕΗ να εκπαιδεύει το προσωπικό με το οποίο στελεχώνεται. Ο κος Ζερβός, από την πλευρά του, ενημέρωσε τους 2 Βουλευτές ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην προκήρυξη 600 μονίμων θέσεων εργασίας, οι οποίες όμως δεν είναι ικανές να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ έχει πολύ μεγάλες ανάγκες μόνιμου προσωπικού αλλά η δέσμευση για 1 προς 5 «δένει» τα χέρια της διοίκησης της εταιρίας και δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της. Όσον αφορά στην επαναλειτουργία της Μέσης Τεχνική Σχολής, δήλωσε ότι η λειτουργία της είναι πολύ χρήσιμη για τη ΔΕΗ, καθώς τη στελέχωνε με εκπαιδευμένο προσωπικό. Σημείωσε όμως πως, αν δεν αρθεί η δέσμευση του 1 προς 5, δεν υπάρχει κίνητρο για την  επαναλειτουργία της, καθώς θα εκπαιδεύει προσωπικό που δε θα μπορεί να προσληφθεί από την εταιρεία, οπότε δε θα μπορεί να προσπορίζεται κέρδος από αυτή την ενέργεια. 
Η Βουλευτής Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου έθεσε ακόμη το θέμα των οκτάμηνων συμβάσεων που πρόκειται να προκηρυχθούν και θα αφορούν στο λεκανοπέδιο, όπου παρατηρούνται κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Πρώτον, κάτοικοι των οποίων ο οικισμός βρίσκεται υπό αναγκαστική μετακίνηση λόγω απαλλοτριώσεων, όπως πχ η Μαυροπηγή, αλλά η πλήρης μετεγκατάσταση δεν έχει υλοποιηθεί, χάνουν τα μόρια της εντοπιότητας, καθώς οι δήμοι δε δύνανται να την πιστοποιήσουν. Επίσης, η Ευγενία Ουζουνίδου έθεσε το θέμα της μη ύπαρξης κάποιων ειδικοτήτων στις προκηρύξεις, όπως οι 203 Γ και Δ επικουρίας, κτλ, καθώς και το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης των συμβασιούχων που κατά την σύμβασή τους αλλάζει η ασφάλιση, με αποτέλεσμα τους πρώτους έξι μήνες να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και τους άλλους δυο στο ταμείο της ΔΕΗ, δημιουργώντας έτσι μια σειρά προβλημάτων, τόσο στους συμβασιούχους όσο και στην ίδια τη ΔΕΗ. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ενημέρωσε την κα Ουζουνίδου ότι, όσον αφορά στη ΔΕΗ, θα καταβάλει προσπάθειες να επιλυθούν τα θέματα αυτά, αλλά για κάποια από αυτά ίσως απαιτηθεί νομοθετική τροποποίηση.
Επίσης, η κα Ουζουνίδου έθεσε στον πρόεδρο μια σειρά από προβλήματα που παρατηρούνται με τις εργασιακές σχέσεις των υπεργολάβων της ΔΕΗ και των εργαζομένων τους και ζήτησε η ΔΕΗ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προστατεύσει τους εργαζόμενους των υπεργολάβων.
Έθεσε, ακόμη, το θέμα της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης, ζητώντας να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι και να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την εξόρυξη δίπλα στον οικισμό, όπως τέφρα, κτλ.
Ο κος Ζερβός, αφού τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, ώστε να προστατεύει του εργαζομένους των υπεργολάβων, δεσμεύθηκε ότι η ΔΕΗ θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις ενέργειές της προς αυτή την κατεύθυνση. Για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης ενημέρωσε τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΔΕΗ θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής της Πτολεμαΐδας V, όπου συντρέχουν συμβατικές υποχρεώσεις. Τόνισε δε ότι η μονάδα 5 δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν μετεγκατασταθεί ο οικισμός.
Η βουλευτής τόνισε την ανάγκη μέτρων και επενδύσεων για να τηρηθούν οι όροι των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στους οικισμούς δίπλα στις εξορύξεις και τους ΑΗΣ και πως δεν είναι δυνατόν να μην ελέγχονται ή να μην υπάρχουν τα ελάχιστα μέτρα, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, όπως πχ, σκεπαστοί ταινιόδρομοι, κατάβρεξη κατά μήκος των ταινιοδρόμων, κλπ.
Έθεσε επίσης το θέμα της αυστηρής τήρησης των περιβαλλοντικών όρων για τις αποθέσεις της τέφρας αλλά και για τις επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί από τη ΔΕΗ.
Τέλος, η κα Ουζουνίδου έθεσε μία σειρά από ερωτήματα που αφορούν στην οργάνωση διοίκησης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Ζήτησε τη μελέτη βιωσιμότητας της νέας αναδιάρθρωσης, ενώ έθεσε και το ερώτημα για το πόσες αναθέσεις έγιναν κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούσου στο λεκανοπέδιο. Τέλος, ζήτησε τον προγραμματισμό των συνδέσεων μεταξύ των οικισμών και των αστικών κέντρων, που διεκόπη από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, καθώς και ενημέρωση για την ετοιμότητα της περιοχής σε αποθέματα για τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας του εμπάργκο με τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεσμεύτηκε για μία νέα συνάντηση, για να ενημερώσει αναλυτικά την κα Ουζουνίδου για τα παραπάνω θέματα των ορυχείων, στην  οποία θα παρευρίσκονται από πλευράς ΔΕΗ και οι υπεύθυνοι προγραμματισμού και οι υπευθυνοι ορυχείων.
Ο κος Πετράκος, από την πλευρά του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να τηρηθούν απολύτως τα χρονοδιαγράμματα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Τριπόταμου, διότι είναι γνωστό ότι ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του λιγνιτορυχείου της Μεγαλόπολης και θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα τροφοδοσίας της ΔΕΗ καθώς και ασφάλειας. Τόνισε επίσης ότι για την 5η Μονάδα Φ.Α. στη Μεγαλόπολη χρειάζονται 20-25 άτομα. Με δεδομένο ότι υπάρχουν μόνο 8 διαθέσιμοι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν άμεσα 17 νέες προσλήψεις, για να λειτουργήσει η μονάδα.  
Ο κος Ζερβός δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στη μετεγκατάσταση του Τριπόταμου. Για τις προσλήψεις προσωπικού στη Μονάδα Φ.Α. Μεγαλόπολης τόνισε ότι, αν και η δέσμευση του 1 προς 5 δημιουργεί προβλήματα στη στελέχωσή της, η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί να τη στελεχώσει επαρκώς, αφού είναι προφανές ότι μη επαρκής στελέχωση ισοδυναμεί με απαξίωσή της.
Το Γραφείο Τύπου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου