.

Ευρωκώδικες: Μείωση 90% του κόστους για τους μηχανικούς

Σε μείωση του ποσού που καλούνται να καταβάλουν οι μηχανικοί προκειμένου να αποκτήσουν τους Ευρωκώδικες προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τιμή για την απόκτηση των Ευρωκωδίκων, που σήμερα κοστίζουν 6.000 ευρώ, θα μειωθούν κατά 90% μετά από σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα το ΕΣΥΠ (Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας) θα πουλά τους Αρκαδικές, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στις νέες μειωμένες τιμές έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τεχνικά αυτά πρότυπα και να είναι ανταγωνιστικοί.
Οι Ευρωκώδικες, βασικό «εργαλείο» για τους μηχανικούς, αποτελούνται από 10 Ευρωπαϊκά Πρότυπα που παρέχουν ένα κοινό για όλη την Ε.Ε. σύνολο μεθόδων για τον υπολογισμό της μηχανικής αντοχής των κατασκευαστικών έργων και των στοιχείων τους, τα οποία καλύπτονται από την Οδηγία 89/106/ΕΟΚ. Στόχο έχουν τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου, εντός του ευρωπαϊκού χώρου, για τον δομητικό και γεωτεχνικό σχεδιασμό Κτιρίων και Τεχνικών Έργων.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του Καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την υιοθέτηση των Ευρωκωδίκων και την ταυτόχρονη άρση της υποχρεωτικότητας εφαρμογής των προϋπαρχόντων κανονιστικών κειμένων δόμησης.
Ικανοποιήθηκε έτσι μια χρόνια υποχρέωση που αποτελούσε μονόδρομο για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Τα Πρότυπα των Ευρωκωδίκων δεν αποτελούν στατικά κείμενα, αλλά ακολουθούν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Τυποποίησης και υπόκεινται σε τακτικές ανασκοπήσεις/αναθεωρήσεις ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής επικαιροποίησή τους, σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου