.

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την εφαρμογή της διακοψιμότητας στις βιομηχανίες

Το "πράσινο φως" για την εφαρμογή και στη χώρα μας του μέτρου της διακοψιμότητας, μέσω του οποίου μπορούν οι βιομηχανίες να μειώσουν το κόστος ηλεκτροδότησής τους, έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η κυβέρνηση.

Πρόκειται για προφορική αποδοχή από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν του τελευταίου σχεδίου που υπέβαλλε το ΥΠΕΚΑ μετά από συνεχή αλληλογραφία με τις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι Κοινοτικοί ζητούσαν κάθε φορά νέα στοιχεία και νέες τροποποιήσεις. Επισήμως και εγγράφως το ΟΚ θα δοθεί στο τέλος του μήνα που θα έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Ωστόσο το θέμα έχει «κλειδώσει» και το μέτρο έχει πάρει την οριστική του μορφή.
Κεντρικό ζήτημα στις συζητήσεις με την Κομισιόν υπήρξε το ποιος θα επιβαρυνθεί με το κόστος της διακοψιμότητας που θα φτάσει ετησίως τα 60 – 70 εκατ. ευρώ (και αντίστοιχα βέβαια θα ωφεληθεί η βιομηχανία). Στο ελληνικό σχέδιο έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πληρώσουν το κόστος αυτό οι καταναλωτές, όπως συμβαίνει στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζεται το μέτρο. Συνεπώς η επιβάρυνση θα «πέσει» στους παραγωγούς ρεύματος. Με ποια όμως αναλογία; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, στο τελικό σχέδιο υπάρχει μεγαλύτερη εξισορρόπηση ανάμεσα στις λιγνιτικές μονάδες, τις μονάδες φυσικού αερίου και τις ΑΠΕ, σε σχέση με την αρχική πρόταση. Παρόλα αυτά, οι λιγνιτικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου χαίρουν μιας σχετικής «προστασίας» ως μονάδες βάσης, οι δε μονάδες φυσικού αερίου θεωρείται ότι έχουν δεχθεί ήδη ισχυρά πλήγματα με τις πρόσφατες - και κυοφορούμενες- αλλαγές (ΜΑΜΚ, ΑΔΙ κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι η διακοψιμότητα αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, το οποίο εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. Το μέτρο ουσιαστικά αφορά στη δυνατότητα διακοπής ή τον περιορισμό της παροχής ρεύματος σε μεγάλους καταναλωτές, έναντι μίας αποζημίωσης όταν ο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την αποφυγή μπλακ άουτ, την ευστάθεια του συστήματος κ.λπ. Από το φθινόπωρο του 2013, η «διακοψιμότητα» έχει θεσμοθετηθεί με νόμο, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, λόγω διαφωνίας της τρόικας και των Βρυξελλών. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ως στόχο να βρεθεί η φόρμουλα που θα είναι αποδεκτή από τους δανειστές.
Ας σημειωθεί τέλος ότι στο σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με την αναμόρφωση του μηχανισμού ανταμοιβής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διαθέσιμη ισχύ που παρέχουν στο σύστημα, παρεισφρέει το θέμα της διακοψιμότητας, καθώς συνδέεται ο όλος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με τη δυνατότητα διακοπής φορτίου προς τους μεγάλους καταναλωτές ή μεγάλες ομάδες καταναλωτών. Το νέο μέτρο θα αντικαταστήσει τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) που ισχύουν σήμερα για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου