.

Με αιχμές για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες η... αυλαία του Αλμούνια

Μπορεί οι υποθέσεις της Gazprom και της Google να «ολιγοπώλησαν» την τελευταία ακρόαση του απερχόμενου επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό, κ. Χοακίν Αλμούνια, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο ειδική μνεία έγινε και στο ελληνικό μονοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια με αιχμή του δόρατος την αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ στους λιγνίτες.
 Με αφορμή την παρουσίαση του Ετήσιου Απολογισμού για τον Ανταγωνισμό για το 2013, ο κ. Αλμούνια δέχθηκε σειρά ερωτήσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (και της Ν. Δημοκρατίας) κ. Γιώργου Κύρτσου. Συγκεκριμένα, ο κ. Κύρτσος σχολιάζοντας τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια, αναφέρθηκε αφενός στην περίπτωση της συγχώνευσης της Ολυμπιακής με την Aegean και αφετέρου στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, διερωτώμενος με αφορμή την αύξηση των τιμολογίων που καταγράφηκε και στις δύο περιπτώσεις, αν τελικά η Ευρώπη είναι όμηρος των ολιγοπωλίων και των μονοπωλίων.
Η απάντηση του Ισπανού επιτρόπου αν και σχετικά σύντομη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο λόγω του διττού της περιεχομένου όσο και εξαιτίας του χρονισμού της, αφού ο κ. Αλμούνια επέλεξε να σχολιάσει το θέμα της αποκλειστικής πρόσβασης της ΔΕΗ στους λιγνίτες, λίγες μόλις ημέρες πριν τη λήξη της διαβούλευσης της ΡΑΕ για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, που έρχονται να δώσουν για πρώτη φορά πρόσβαση σε ενέργεια παραγόμενη από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή στους ιδιώτες προμηθευτές, σε μία προσπάθεια ανοίγματος της αγοράς λιανικής.
Συγκεκριμένα, ο Ισπανός Επίτροπος ξεκίνησε σημειώνοντας πως για τη μείωση των τιμολογίων είναι απαραίτητη η είσοδος νέων παιχτών στην αγορά, που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν, καθώς δεν υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, γεγονός που ευελπιστεί να αλλάξει με την ανάκαμψη της οικονομίας κι άρα μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.
Ο κ. Αλμούνια όμως δεν αρκέστηκε σε μία γενική τοποθέτηση αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της. Ο ρόλος των Ρυθμιστικών Αρχών στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντικός ως προς την επίβλεψη των εθνικών αγορών, πρόσθεσε, ενώ κατέληξε υπενθυμίζοντας πως «πρόσφατα υπήρξε μία πολύ σημαντική απόφαση της δικαιοσύνης για την Ελλάδα σε σχέση με τους λιγνίτες και τη ΔΕΗ, όπου κρίθηκε ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα πρόσβασης μίας μόνο εταιρείας δεν είναι συμβατά με τους κανόνες του ανταγωνισμού».

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου