.

Μικρό «καλάθι» στη Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα

«Ποιο πράσινο βλέπετε, του δολαρίου ή των δέντρων;» -αυτό το ερώτημα έθετε ένα από τα χιλιάδες πλακάτ που έκαναν την εμφάνισή τους στη μεγαλειώδη διαδήλωση (συμμετείχαν πάνω από 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία) που έγινε την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, ενόψει της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ που ξεκινά σήμερα για το κλίμα. Μάλιστα, οι διοργανωτές είχαν δώσει νέο ραντεβού χθες έξω από τη Wall Street -εξάλλου, οι ρίζες τους θεωρείται ότι βρίσκονται στο γνωστό κίνημα «Occupy Wall Street» - προκειμένου να μην αφήσουν καμία αμφιβολία ποιον θεωρούν ένοχο για την υπερθέρμανση και την καταστροφή του πλανήτη: το κέρδος.

«Η σωτηρία του κλίματος δεν είναι ανάγκη να καταστρέψει την οικονομία», αντέτειναν ουσιαστικά στο χθεσινό κεντρικό τους άρθρο οι Financial Times, όπου ισχυρίζονταν επίσης ότι ο περιορισμός της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη «μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη». Προφανώς, η παγκοσμίως γνωστή οικονομική εφημερίδα έχει εντελώς διαφορετική άποψη από τους διαδηλωτές και θεωρεί ότι η επιχειρηματικότητα και το κέρδος όχι απλώς δεν είναι ανταγωνιστικά προς τη σωτηρία της φύσης, αλλά αυτά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, προς κοινό όφελος.
Το «μπαλάκι», λοιπόν, θα βρεθεί από σήμερα στα χέρια των περίπου 120 ηγετών που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη, οι οποίοι θα κληθούν για ακόμη μια φορά να λάβουν αποφάσεις ουσιαστικές και, κυρίως, δεσμευτικές. Ωστόσο, η εμπειρία δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία. Από το Κιότο και το Ρίο μέχρι τις δεκάδες μικρότερες συνόδους, πολλά μεγαλεπήβολα σχέδια κατατίθενται αλλά, όταν φτάνει η ώρα των αποφάσεων, ο καθένας «οχυρώνεται» πίσω από τα δικά του εθνικά συμφέροντα και συμμαχίες: Οι Αμερικανοί κάνουν ό,τι λέει το πετρελαϊκό λόμπι, οι Κινέζοι και οι Ινδοί αρνούνται να εγκαταλείψουν ένα «όπλο» που, όπως λένε, οι αναπτυγμένοι της Δύσης αξιοποίησαν επί δεκαετίες (τα ορυκτά καύσιμα και τις αλόγιστες εκπομπές), ενώ οι Ευρωπαίοι επιμένουν «πράσινα» επειδή θεωρούν ότι μπορούν να ωφεληθούν οικονομικά -όπως προτείνουν οι Financial Times.
Έτσι, πιθανότατα, θα βρεθούμε και αυτή τη φορά στο ίδιο έργο θεατές. Εκτός αν (πράγμα σχεδόν απίθανο) οι πρωταγωνιστές κάνουν τη μεγάλη ανατροπή.
Το κλίμα σε αριθμούς
  • 2 βαθμοί Κελσίου είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή -ήδη, η αύξηση έχει φτάσει τους 0,85 βαθμούς
  • 1,2 τρισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να «αντέξει» η ατμόσφαιρα στο μέλλον για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος
  • 50% των διαπιστωμένων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων στον πλανήτη (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτης) θα πρέπει να μην καταναλωθούν ποτέ για να συμβεί αυτό
  • 36,1 δισ. τόνοι διοξειδίου εκπέμφθηκαν πέρυσι, ποσό αυξημένο κατά 2,3% έναντι του 2012
  • 65% μεγαλύτερες θα είναι οι εκπομπές φέτος σε σχέση με το 1990, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί
  • 10,4 δισ. τόνους διοξειδίου θα εκπέμψει φέτος η Κίνα, έναντι 5,2 δισ. των ΗΠΑ και 3,4 δισ. της Ε.Ε.
Πηγη: imerisia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου