.

Το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορούν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο να διαμορφώνουν χαμηλότερα και από τη ΔΕΗ τιμολόγια λιανικής πώλησης ρεύματος.

Σύμφωνα με το «Έθνος», αυτό θα είναι εφικτό καθώς θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που είναι χαμηλού κόστους και το προνόμιο της παραγωγής έχει μόνο n ΔΕΗ. Έτσι σι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορούν μέσα από καθορισμένη τιμή εκκίνησης να αγοράζουν ενέργεια από λιγνίτη και νερό και στη συνέχεια να διαμορφώνουν ανταγωνιστικά σε σχέση με την κρατική επιχείρηση τιμολόγια για τους καταναλωτές. το σχετικό θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο, για την ακρίβεια βγήκε σε δεύτερη δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Την περασμένη εβδομάδα ύστερα από πολύωρη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου και τη συμμετοχή του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Βασιλάκου εξετάστηκαν οι μέχρι τώρα κινήσεις κι έγινε προγραμματισμός των επόμενων βημάτων.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της εφημερίδας, περί τις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πάρει το τελικό κείμενο για τον τρόπο διενέργειας δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) φθηνής λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που θα έχει εκπονήσει n ΡΑΕ. Το κείμενο αυτό που θα ορίζει το πώς και σε τι τιμή θα αγοράζουν οι ιδιώτες προμηθευτές χαμηλού κόστους ενέργειας θα σταλεί τον Οκτώβριο στην κυβέρνηση και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της EE αλλά και την τρόικα.
Η ΡΑΕ φιλοδοξεί στα τέλη Φεβρουαρίου να αρχίσει η λειτουργία αυτής της πρώτης φάσης, καθώς η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (δεύτερη φάση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού), που πραγματικά θα ανοίξει την αγορά ενέργειας προκαλώντας ανταγωνισμό και στην παραγωγή, θα κρατήσει ένα με ενάμιση χρόνο...
Τα επόμενα βήματα της ΡΑΕ, που ενισχύουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και αφορούν την ευστάθεια του συστήματος και τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος, έπονται το επόμενο τετράμηνο.
Πρόκειται για τη δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών που θα αμείβουν τις μονάδες παραγωγής ρεύματος για το κόστος που δαπανούν, προκειμένου να κρατούν σε ισορροπία το σύστημα ηλεκτρισμού και φυσικά για να μην υπάρξουν τα παλιά φαινόμενα των μπλάκ άουτ.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου