.

Νet metering: Τι είναι, γιατί ποντάρει σε αυτό η φωτοβολταϊκή αγορά

Το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο που τέθηκε σε διαβούλευση προ ημερών εκτός από τις διατάξεις που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς, περιλαμβάνει και ένα άρθρο που αφορά στο λεγόμενο "net metering".

Στο εν λόγω άρθρο καθορίζεται ότι οι αυτοπαραγωγοί θα πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) μόνο στο κομμάτι της ενέργειας που απορροφούν από το δίκτυο και όχι για την ενέργεια που παρήγαγαν οι ίδιοι. Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα αίτημα του κλάδου των φωτοβολταϊκών, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την αναθέρμανση της αγοράς στο περίφημο net metering.
Τι είναι λοιπόν το net metering και πως μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση της αγοράς των φωτοβολταϊκών;

Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, το οποίο πάντως είχε διατυπώσει το γενικό περίγραμμα χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση «Είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς σε εγκαταστάσεις τους που συνδέονται στο δίκτυο. Η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό».

Δηλαδή το "net metering" είναι η αυτοπαραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά και στη συνέχεια ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας με την ενέργεια που καταναλίσκεται. Εάν είναι περισσότερη τότε γίνεται πίστωση εάν είναι μεγαλύτερη τότε πληρώνει μόνο το υπόλοιπο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται και στην τελευταία γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την υπουργική απόφαση:

  • Ο ενεργειακός συμψηφισμός γίνεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδίδει ο προμηθευτής
  •  Υπάρχει περιορισμός ισχύος στα 20KW
  • Υπάρχει δυνατότητα για αυτοπαραγωγή τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση
  •  Μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο στέγες αλλά και άλλοι χώροι όπως πέργκολες, γκαράζ, κήποι, γειτονικά οικόπεδα
  •  Οι καταναλωτές επιβαρύνονται ΥΚΩ για τος ύνολο της κατανάλωσης και τη διαφορά του συμψηφισμού για τις υπόλοιπες χρεώσεις
  •  Οι συμβάσεις θα έχουν 25ετή χρονική διάρκεια
  •  Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς φωτοβολταϊκών η προώθηση του net metering μπορεί να δημιουργήσει νέα ζήτηση και ώθηση με δεδομένο ότι η απόσβεση – με τις μειώσεις στις τιμές των φωτοβολταϊκών – γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα και υπάρχει ενδιαφέρον κίνητρο για τους καταναλωτές.

Το άρθρο

 Για την ιστορία το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου που έχει τεθεί για διαβούλευση αναφέρει αναλυτικά:

«Το ΕΤΜΕΑΡ καταβάλλεται από κάθε πελάτη περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, κατ’ αναλογία της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτός καταναλώνει. Ειδικά για τους αυτοπαραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ το ειδικό τέλος καταβάλλεται από κάθε αυτοπαραγωγό για το τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που συνολικά αυτός απορροφά από το Δίκτυο ή το Σύστημα».
 


Πηγή: capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου