.

Ραχήλ Μακρή: Η Συγκυβέρνηση μιλά για θαύματα κατανοώντας τον βαθμό έλλειψης ικανοτήτων των Μελών της να διαχειριστούν την ενέργεια

Η μονάδα IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας καταστράφηκε από την φωτιά της Κυριακής 9 Νοεμβρίου 2014 συμπαρασύροντας την μονάδα ελέγχου της μονάδας ΙΙΙ.

Η Φωτιά ξέσπασε ενώ ο σταθμός δεν λειτουργούσε, ελαχιστοποιώντας  τις πιθανότητες ανθρώπινων απωλειών.
Η καταστροφή φαίνεται να είναι εκτεταμένη δημιουργώντας πιθανή ελλειψη ενεργειακού δυναμικού στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Στην Συγκυβέρνηση μιλούν για θαύματα κατανοώντας τον βαθμό έλλειψης ικανοτήτων τους.  Όμως η ενεργειακή πολιτική της Χώρας απαιτεί σοβαρότητα και συνέπεια, που δεν διασφαλίζονται ούτε με τον τεμαχισμό της ΔΕΗ ούτε με την πώληση τμημάτων αυτής.
Η Πτολεμαΐδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την ηλεκτροδότηση της Χώρας. Η υγεία των κατοίκων της υποβιβάζεται καθημερινά. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε ακροβασία ή πειραματισμός στο εργασιακό μέλλον των συγκεκριμένων μονάδων του ΑΗΣ, είτε αυτοί έχουν οργανικές θέσεις, είτε είναι ωρομίσθιοι, είτε προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εργολαβικοί εργαζόμενοι.
Για την αποσαφήνιση των εύλογων ερωτημάτων που προκύπτουν με πρώτο το μέλλον των εργαζομένων στο συγκεκριμένο ΑΗΣ η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την με αριθμ. πρωτ. 4468/11-11-14 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: «Διασφαλίζεται η ενεργειακή αυτάρκεια της Χώρας και οι εργαζόμενοι μετά την πυρκαγιά της μονάδας IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας;»         
Σε ανακοίνωση της 10ης Νοεμβρίου 2014 από τη ΔΕΗ ΑΕ αναφέρεται:
«Με αφορμή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 9η Νοεμβρίου και ώρα 09:00 π.μ., στις εγκαταστάσεις της Μονάδας IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού συγχαίρει το προσωπικό της Μονάδας για την αντιμετώπιση του δύσκολου αυτού περιστατικού και ευχαριστεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση συνδρομή της, όπως επίσης και όλους τους τοπικούς φορείς που συμμετείχαν. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού ακολουθήθηκαν με επιτυχία όλα τα πρωτόκολλα έκτακτων αναγκών που προβλέπει ο κανονισμός της Επιχείρησης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται πως κατά την στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής ήταν εκτός λειτουργίας.
Η ΔΕΗ ΑΕ – όπως πράττει σε όλα τα σοβαρά περιστατικά, έχει ήδη ορίσει Επιτροπή Διερεύνησης των αιτίων που προκάλεσαν το περιστατικό»
Στις 9 Νοεμβρίου 2014 ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος  έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«…
Είναι θαύμα, κυριολεκτικά, ότι δεν έχουμε ανθρώπινα θύματα και από εκεί και πέρα αυτό που προέχει είναι η εκτίμηση της ζημιάς, που φαίνεται ήδη να είναι πολύ μεγάλη»
Στις 10 Νοεμβρίου 2014 ο κ. Κουκουλόπουλος  δήλωσε:
 «Μετά τη συνεργασία που είχαμε σήμερα, από τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη δόθηκε η εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου του να επισπευστούν οι διαδικασίες προκειμένου να εγκατασταθεί ο ανάδοχος και να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες κατασκευής της νέας μονάδας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, γνωστής ως Πτολεμαΐδα V»
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
  1. Πως είναι δυνατόν όταν ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα έκτακτων αναγκών που προβλέπει ο κανονισμός της Επιχείρησης να επαφιόμαστε στο «θαύμα» για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα;
  2. Τα πρωτόκολλα έκτακτων αναγκών χρίζουν αναθεώρησης ή η δήλωση του κ. Κουκουλόπουλου ήταν απλά άστοχη;
  3. Ποια ήταν τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς αφού την συγκεκριμένη στιγμή η μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας;
  4. Υπήρχαν επιτηρητές στον χώρο της μονάδας την στιγμή εκδήλωσης του συμβάντος;
  5. Αληθεύει ότι οι επιτηρητές είχαν αποτρέψει την εκδήλωση ή και την εξάπλωση πυρκαγιάς τρείς φορές στο παρελθόν;
  6. Αληθεύει ότι οι θέσεις των επιτηρητών έχουν περικοπεί στο πλαίσιο περιορισμού κόστους της εταιρίας;
  7. Εάν ναι, η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο διασφάλισης της ασφάλειας εργαζομένων και εξοπλισμού;
  8. Από την καταστροφή των μονάδων III και IV πόσα μεγαβάτ χάνει το δίκτυο;
  9. Ποιος καλύπτει την συγκεκριμένη απώλεια για την διασφάλιση σταθερότητας του δικτύου;
  10. Με ποιο κόστος αναπλήρωσης ανά μεγαβάτ;
  11. Το παρόν κόστος είναι μικρότερο, μεγαλύτερο ή ίσο με αυτό των μονάδων III και IV της Πτολεμαΐδας;
  12. Θα επαναλειτουργήσουν οι μονάδες III και IV;
  13. Εάν ναι, με ποιο κόστος;
  14. Υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη;
  15. Εάν δεν επαναλειτουργήσουν πως διασφαλίζονται οι οργανικοί εργαζόμενοι της εταιρείας στις μονάδες αυτές;
  16. Πως διασφαλίζονται οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι;
  17. Πως διασφαλίζονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι;
  18. Γιατί χρειάζεται να δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τη μονάδα VI;
  19. Υπήρχε κωλυσιεργία στο Υπουργείο, οι οποίες απαιτούσαν το ατύχημα στις μονάδες III και IV για να ξεπεραστούν;
  20. Η εντολή επίσπευσης εμπεριέχει αυξημένο κόστος για το Ελληνικό δημόσιο;
  21. Εάν ναι, σε ποιο ποσό ανέρχεται το συγκεκριμένο κόστος επίσπευσης και πως αναλύεται;
  22. Εάν όχι, γιατί δεν είχε δοθεί νωρίτερα;
  23. Η τυχών επίσπευση λειτουργίας της μονάδας VI εξασφαλίζει την εργασία ατόμων που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα επιπρόσθετα της εντοπιότητας από την πόλη της Πτολεμαΐδας που έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει βαρύ υγειονομικό τίμημα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;
  24. Πως διασφαλίζεται η λειτουργία της τηλεθέρμανσης για την πόλη της Πτολεμαΐδας, αφού το ΑΗΣ Καρδιάς μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μόνο σε ήπιες καιρικές συνθήκες; Σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ποιος σταθμός θα συμμετάσχει στην τηλεθέρμανση της πόλης;
  25. Υφίσταται σχέδιο επαναλειτουργίας της μονάδας ΙΙ του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και επισκευής των συστημάτων ελέγχου της μονάδας ΙΙΙ εάν ναι με ποιο κόστος και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Επίσης, ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων και πινάκων που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις σας στα ανωτέρω ερωτήματα.
Αθήνα, 11/11/2014
Η ερωτώσα Βουλευτής,
Μακρή Ραχήλ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου