.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Απόφαση λήψης μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων σε Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας

«Προχωράμε στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων στα χωρικά επίπεδα των Δήμων Κοζάνης, Φλώρινας, Αμυνταίου και Εορδαίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς τα επίπεδα συγκέντρωσης ξεπέρασαν τα επιτρεπόμενα όρια. Η υγεία των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, υπογράφοντας την σχετική απόφαση.

Η απόφαση του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

 Αποφασίζουμε

Την κήρυξη των παρακάτω βραχυχρόνιων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού :

Α) Στο χωρικό επίπεδο του Δήμου Κοζάνης, του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου:
α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β) Στο χωρικό επίπεδο του Δήμου Εορδαίας :
α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
γ. Μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:
Σύσταση για αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.
Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18Ο C σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.
Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων.
Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους.
δ. Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από βιομηχανικές-βιοτεχνικές δραστηριότητες:
Περιορισμός σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (20%) των δραστηριοτήτων. Ο περιορισμός αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και της κατανάλωσης καυσίμου σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά (7) ημερών.
ε. Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από κυκλοφορία οχημάτων:
Σύσταση για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (όπως: οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού-φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.α.) κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

Η έναρξη ισχύος των μέτρων ορίζεται από 05-11-2014 και ώρα 19:00 έως 09-11-2014 και ώρα 19:00, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Θεόδωρος Καρυπίδης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου